Κυτταρίτιδα ονομάζουμε την παραμόρφωση του δέρματος μετά από προσβολή των ιστών του. «Το κεφάλαιο κυτταρίτιδα είναι πολυπαραγοντικό» εξηγεί η δερματολόγος Λία Παθαθανάκου.
«Η εμφάνισή της αποτελεί το αποτέλεσμα του συνδυασμού διαφόρων καταστάσεων, όπως προβλήματα στο κυκλοφορικό και τη λέμφο, μειωμένη ελαστικότητα των ινών του συνδετικού ιστού, κατακράτηση υγρών και διόγκωση των λιποκυττάρων».
Βρες τον ένοχο
Το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα, το κυρίως δέρμα και το υπόδερμα. Αυτό που ενδιαφέρει στο θέμα της κυτταρίτιδας είναι το υπόδερμα ή αλλιώς ο λιπώδης ιστός. Πρόκειται για ένα στρώμα προστασίας του δέρματος, πλούσιο σε λιποκύτταρα.
Ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, τα λιποκύτταρα αποθηκεύουν ή απελευθερώνουν λίπη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αποθήκευσης, τα λίπη μεταφέρονται στα λιποκύτταρα σε μορφή ελεύθερων λιπαρών οξέων στην καρδιά του κυττάρου και ενώνονται με τη γλυκόζη για να δημιουργήσουν τριγλυκερίδια, που αποθηκεύονται στις αποθήκες του κυττάρου. Όλες αυτές οι λειτουργίες ορίζονται από την ορμόνη ινσουλίνη.
Η κυτταρίτιδα εγκαθίσταται όταν οι «αποθηκευτικοί χώροι» του δέρματος γεμίσουν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να διογκωθούν για να χωρέσει περισσότερο λίπος. Λόγω της συσσώρευσης των λιποκυττάρων προκαλείται συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων, που βρίσκονται πάνω στο συνδετικό ιστό, προξενώντας κατακράτηση υγρού και μειωμένη αποβολή τοξινών και λιπών.
Αναγνώρισε τα σημάδια
Η κυτταρίτιδα διακρίνεται σε 4 στάδια:
1ο στάδιο: Τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να φθείρονται, ειδικότερα στο ανώτερο μέρος του χορίου. Οι αλλαγές δεν είναι ορατές.
2o στάδιο: Το χόριο φθείρεται περισσότερο και τα λιποκύτταρα διογκώνονται και κινούνται προς την επιφάνεια. Το δέρμα αρχίζει να τσιμπιέται και αποκτά ελαφρώς ορατή όψη φλοιού πορτοκαλιού.
3o στάδιο: Αρχίζει η καταστροφή στη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Παρατηρείται πόνος και ευαισθησία στο άγγιγμα.
4ο στάδιο: Σκληρά οζίδια γίνονται αισθητά στην αφή. Υπάρχει πόνος και ευαισθησία. Η όψη φλοιού πορτοκαλιού είναι εύκολα ορατή.
Βρες τη λύση!
Όλες οι θεραπείες για την κυτταρίτιδα στοχεύουν σε τέσσερα πράγματα:
1. Στη βελτίωση της αιμάτωσης της περιοχής ώστε να γίνεται καλύτερη αποτοξίνωση.
2. Στην τόνωση της λεμφατικής και της φλεβικής κυκλοφορίας.
3. Στην τόνωση των μυών ώστε να αποφευχθεί η αποθήκευση λίπους και η χαλάρωση.
4. Στην ενδυνάμωση του μεταβολισμού.
Διάβασε παρακάτω τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για να τη νικήσεις!
Να θυμάσαι ότι όσο νωρίτερα αρχίσεις τη θεραπεία της κυτταρίτιδας τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχεις.
1. Θεραπεία Endermology
H μέθοδος βασίζεται στην τεχνολογία περιστρεφόμενων κυλίνδρων και στοχεύει στην κινητοποίηση του συνδετικού ιστού, εκεί που βρίσκεται παγιδευμένο το λίπος αλλά και στην αποβολή των τοξινών.
Έχει τριπλή δράση. Αδυνατίζει, επειδή ενεργοποιεί τη διαδικασία λιπόλυσης στο λιποκύτταρο διασπώντας και απελευθερώνοντας λιπαρά οξέα.
Κάνει λιπογλυπτική, καταπολεμά την ανεπιθύμητη όψη φλοιού πορτοκαλιού διεγείροντας τους ινοβλάστες και ενισχύοντας τη δομή του κολλαγόνου και της ελαστίνης και τέλος προσφέρει σύσφιγξη και ελαστικότητα στο δέρμα.
Διάρκεια: Η κάθε συνεδρία διαρκεί 45 λεπτά και χρειάζεται επανάληψη 2-3 φορές την εβδομάδα. Είναι μία εξατομικευμένη και εντελώς ανώδυνη θεραπεία. Επίσης δεν προϋποθέτει κάποια ιατρική θεραπεία ή χρήση χημικών ουσιών.
2. Θεραπεία με ραδιοσυχνότητες
Πρόκειται για μια μέθοδο που στηρίζεται στη χρήση ενός μηχανήματος με ραδιοσυχνότητες (invasix) και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές όπου έχουμε συσσώρευση λίπους, όπως η κοιλιά, οι μηροί και οι αγκώνες.
Διάρκεια: Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται σε 15 μέρες, ενώ το οριστικό αποτέλεσμα σε 1 μήνα. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία ή μέθη και δεν απαιτείται παραμονή και νοσηλεία παρά μόνο κάποιες ώρες.
Την επόμενη ημέρα μπορείς να επιστρέψεις στις δραστηριότητές σου. Θα χρειαστεί να φοράς ελαστικό κορσέ για 2 εβδομάδες.
Κόστος: Από 3.000-5.000 ευρώ.
3. Προϊόντα τοπικής χρήσης
Η βιομηχανία των καλλυντικών έχει επενδύσει σημαντικά σ’ αυτό τον τομέα και έχει εστιάσει σε δύο σημεία. Στη μελέτη των μηχανισμών λιπογένεσης και λιποδιάλυσης καθώς και στη συγκέντρωση των δραστικών συστατικών που επεμβαίνουν και αναστέλλουν ή εντείνουν αντίστοιχα αυτούς τους μηχανισμούς.
Τα προϊόντα για το τοπικό αδυνάτισμα και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας εφαρμόζονται τοπικά 1 ή 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) ανάλογα με τη φόρμουλα.
Περιέχουν δραστικές ουσίες που είναι γνωστές για τη λιποδιαλυτική αλλά και συσφιγκτική δράση τους, όπως καφεΐνη, άρνικα, φύκια, γκίνγκο μπιλόμπα, πράσινο τσάι, κισσό, centella asiatica.
Από τις πρώτες εφαρμογές εμφανίζεται σημαντική λείανση, απαλότητα και ενυδάτωση στην επιδερμίδα. Το αποτέλεσμα διατηρείται και συντηρείται μόνο με τη συνεχή εφαρμογή των προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
5. Συμπληρώματα διατροφής
Είναι η σύγχρονη τάση της αγοράς. Τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνονται από το στόμα τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των γυναικών.
Τα καθημερινά συμπληρώματα διατροφής χρειάζεται να είναι μελετημένα και να περιέχουν: συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων (επίλεξε μία φόρμουλα χωρίς σίδηρο αν είσαι σε περίοδο εμμηνόπαυσης), αντιοξειδωτικά, συμπλήρωμα του συμπλέγματος βιταμινών Β, συμπλήρωμα λιπαρών οξέων με Ω-3 λιπαρά σε μορφή λαδιού ψαριού λιναρόσπορου ή κάψουλας, συμπλήρωμα λεκιθίνης σε σπόρους ή σε μορφή κάψουλας, γλυκοζαμίνη και συμπλήρωμα ασβεστίου.
Καλύτερα να (μη) μασάς…
Ο λόγος για τις τροφές που όχι μόνο δεν εξομαλύνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, αλλά απεναντίας το επιδεινώνουν. Για να νικήσεις, λοιπόν, τη μάχη κατά της κυτταρίτιδας απέφυγε τα παρακάτω:
– Τροφές πλούσιες σε ζωικό ή κορεσμένο λίπος, όπως τα λιπαρά κρέατα, τα αλλαντικά, οι σάλτσες και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς συμβάλλουν στη συσσώρευση του λίπους στο σώμα.
– Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, οι οποίες οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή γλυκόζης από το αίμα. Αυτή με τη σειρά της όταν υπάρχει σε πλεονάζουσες ποσότητες προκαλεί διόγκωση των λιποκυττάρων.
Μερικές από αυτές τις τροφές είναι τα γλυκά και τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα κρασιά και μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα.
– Τροφές πλούσιες σε αλάτι που προκαλούν κατακράτηση υγρών. Γενικά περιόρισε το πολύ αλάτι στη διατροφή σου.
– Το αλκοόλ, καθώς η κατανάλωσή του προκαλεί κατακράτηση υγρών.
Πηγή: myself.gr