Παρά το ότι λέγεται ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι κατώτερης ποιότητας, η κατάψυξη διευκολύνει τη συντήρησή τους. Και συντηρεί τις ιδιότητες των τροφίμων καλύτερα από κάθε άλλη μέθοδο.
Η κατάψυξη διατηρεί τις θρεπτικές ουσίες των τροφών και δεν επιτρέπει το σάπισμά τους καθώς πολλά μικρόβια αδρανοποιούνται ή πεθαίνουν στους -180 C.
Στην θερμοκρασία αυτή όμως εξακολουθεί να υπάρχει ενεργότητα των ενζύμων αν και είναι αρκετά χαμηλότερη. Επομένως, υπάρχει περιορισμός των ενζυμικών αντιδράσεων χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνεται πλήρης αδρανοποίηση των ενζύμων.
Για τα φρούτα και τα λαχανικά
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα ένζυμα αδρανοποιούνται με ζεμάτισμα πριν μπουν στην κατάψυξη. Βέβαια, αυτά τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι πολύ πιθανό να χάσουν υγρασία με το χρόνο. Έτσι, θα πρέπει να συσκευάζονται με υλικά αδιαπέραστα στην υγρασία για να διατηρείται η θρεπτική τους αξία.
Κρέας
Η κατάψυξή του αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές μεθόδους συντήρησής του. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση παρατηρούνται ορισμένες μεταβολές στο κρέας, η ένταση των οποίων εξαρτάται από τη μέθοδο της καταψύξεως.
Γι’ αυτό το λόγο η ταχεία κατάψυξη έχει ύψιστη σημασία για τη διατήρηση της ποιότητας του κρέατος. Η ταχεία κατάψυξη παράγει μικρούς κρυστάλλους πάγου, ελαχιστοποιώντας έτσι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αυξημένη συγκέντρωση των συστατικών, διότι μειώνεται ο χρόνος που οι διαλυμένες ουσίες παραμένουν σε επαφή με τους ιστούς του τροφίμου.
Και το πιο σημαντικό, προϋπόθεση για την κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος με υψηλή θρεπτική αξία και που διατηρούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, αποτελεί η ταχεία κατάψυξη.
Η κατάψυξη στα ψάρια
Σε πολλές περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα ψάρια αποδεικνύεται ότι είναι καλύτερα στην ποιότητα από τα νωπά. Κι αυτό οφείλεται στην εφαρμογή της κατάψυξης των ψαριών αμέσως μόλις πιαστούν και στην εφαρμογή της ταχείας κατάψυξης.