Ποια είναι τα πλεονεκτήματα όταν το μωρό μας κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εμάς; Αν εσείς και ο σύντροφός σας εργάζεστε, το να κοιμάστε μαζί θα σας χαρίσει επιπλέον χρόνο με το μωρό σας. Η φροντίδα και η αίσθηση ότι σας έχει κοντά του μπορεί να δημιουργήσει μια πιο καλή σχέση με το μωρό σας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους θηλάζουν πιο πολύ και διακόπτουν λιγότερο τον ύπνο της μαμάς σε σχέση με τα μωρά που κοιμούνται μόνα τους. Οι μαμάδες που μοιράζονται το κρεβάτι τους με το μωρό τους θηλάζουν για πιο πολύ χρονικό διάστημα γιατί το βρίσκουν πιο εύκολο να θηλάσουν στο κρεβάτι από το να σηκωθούν για να ταΐσουν το μικρό τους.
Τα μωρά που κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους μένουν ξύπνια για συντομότερα διαστήματα τη νύχτα από εκείνα που κοιμούνται μόνα τους και κλαίνε σημαντικά λιγότερο. Το να κοιμάστε δίπλα στο μωρό σας σας επιτρέπει να αντιδράστε γρήγορα όταν εκείνο γκρινιάζει ή κλαίει.
Μερικοί πιστεύουν ότι μωρά που κοιμούνται με τους γονείς τους γίνονται πιο ανεξάρτητα, πιο εξωστρεφή και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως παιδιά. Ως ενήλικες έχουν πιο πολλή αυτοεκτίμηση, αντιμετωπίζουν καλύτερα το στρες και είναι πιο καλοί στην εκδήλωση αισθημάτων σε σχέση με τους ενήλικες που κοιμόντουσαν μόνοι τους τα βράδια ως μωρά. Όπως και να έχει, ο τρόπος του ύπνου από μόνος του δεν μπορεί να καθορίσει τη ζωή και την προσωπικότητα του μωρού σας πραγματικά.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο τα μωρά που κοιμούνται με τους γονείς τους ξυπνάνε πιο σπάνια και ξανακοιμούνται πιο εύκολα από μωρά που κοιμούνται μόνα τους στο δωμάτιό τους. Παρ’ όλα αυτά, μερικά μωρά απλά ξανακοιμούνται πιο εύκολα από άλλα. Γι’ αυτό το λόγο είναι λάθος να πιστεύετε ότι το να κοιμάστε μαζί επηρεάζει το μωρό σας όταν μπορεί πλέον και κοιμάται όλη νύχτα χωρίς διακοπή.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα του να κοιμάμαι μαζί με το μωρό μου;
Το να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με ένα μωρό που γκρινιάζει, κλοτσάει και κουνιέται παίρνει λίγο χρόνο για να το συνηθίσετε και ίσως να μην κοιμάστε και τόσο καλά.
Αν το μωρό σας έχει συνηθίσει να κοιμάται δίπλα σας, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα αν πρόκειται να κοιμηθεί σε κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο ή την νταντά. Ανάλογα με το για πόσο καιρό το μωρό σας μοιραζόταν το δωμάτιο μαζί σας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο μετά να το συνηθίσετε να κοιμάται στο δωμάτιό του.
Το να κοιμάστε μαζί με το μωρό μπορεί να επηρεάσει και την ερωτική σας ζωή. Το να κάνετε ξαφνικά έρωτα με τον σύντροφό σας όταν το μωρό σας βρίσκετε στο κρεβάτι σας πραγματικά δεν είναι εφικτό. Πολλοί γονείς βρίσκουν ένα άλλο δωμάτιο για να κάνουν έρωτα για να μην ενοχλήσουν το μωρό τους. Πολλές φορές όμως δεν θα αρέσει στον έναν από τους δύο (ή και στους δύο) να κάνετε τέτοιους συμβιβασμούς.
Κάποιοι γονείς ίσως να ανησυχούν και για έναν επιπλέον λόγο: μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet το 2004, η οποία αναφέρει ότι τα μωρά που μοιράζονται το κρεβάτι τους με τη μη καπνίστρια μητέρα τους όλη νύχτα τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της ζωής τους έχουν, σε μικρό βαθμό, αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.
Παρ’ όλα αυτά η UNICEF και άλλοι οργανισμοί συστήνουν να κοιμάστε μαζί με το μωρό σας, αρκεί αυτό να γίνεται σωστά και με ασφάλεια, τις πρώτες εβδομάδες ζωής του μικρού σας αφού έτσι διευκολύνεται ο θηλασμός.
Τι γίνεται αν εγώ πάω για ύπνο αργότερα από το παιδί μου;
Αν αναρωτιέστε πώς θα κοιμηθεί το μωρό σας ενώ εσείς δεν είστε ακόμη έτοιμοι να πάτε για ύπνο, δεν υπάρχει σωστή απάντηση.
Μερικοί γονείς ξαπλώνουν μαζί με το μωρό τους έως ότου αυτό αποκοιμηθεί και μετά σηκώνονται και συνεχίζουν το πρόγραμμά τους. Βέβαια, καλό θα ήταν να ελέγχετε το μωρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα, να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά κάγκελα για να μην πέσει από το κρεβάτι, και να βάλετε μαξιλάρια στο πάτωμα, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα.
Κάποιοι γονείς βάζουν για ύπνο το μωρό τους την ώρα που πάνε και αυτοί για ύπνο, ενώ άλλοι κοιμίζουν το μωρό τους σε μια καλαθούνα ή πορτμπεμπέ μέχρι να πάνε όλοι μαζί στο κρεβάτι.
Πηγή: mybabysworld