Αν κάνετε δίαιτα και ασκείστε (χωρίς να… κλέβετε) και δεν βλέπετε αποτέλεσμα ήρθε η ώρα να κάνετε κάποια τεστ! Αυτά τα σύγχρονα διαγνωστικά τεστ θα ανιχνεύουν τα βαθύτερα αίτια.

Υπάρχουν οργανικοί, ψυχολογικοί και γονιδιακοί λόγοι που μπλοκάρουν το αδυνάτισμα. Η εκτίμησή τους μπορεί να γίνει με την απλή μέτρηση ουσιών στα υγρά του σώματος (αίμα, ούρα, σάλιο), αλλά πλέον και με ανίχνευση γονιδίων.

Αναζητήστε σε ποια κέντρα μπορείτε να κάνετε αυτά τα τεστ. Προσοχή: Ζητήστε από ειδικό διαιτολόγο να σας προτείνει ποιο τεστ χρειάζεται να κάνετε, ανάλογα με την περίπτωσή σας. Μην ξεκινήσετε να κάνετε κάθε τεστ που κυκλοφορεί!

Βιοχημικές

Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε δίαιτας καλό είναι να κάνετε βασικές αιματολογικές εξετάσεις. Χρειάζεται μία απλή εξέταση αίματος και αυτή θα δείξει:

– Την ηπατική, νεφρική λειτουργία και τα επίπεδα λιπιδίων.

– Τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης: Αν έχετε αναιμία, ο οργανισμός δεν μπορεί να οξυγονωθεί καλά, αισθάνεται κόπωση και μειώνει το μεταβολισμό του.

– Θυρεοειδική λειτουργία: Ο υποθυρεοειδισμός δικαιολογεί μια αύξηση 4-5 κιλών και εξαντλεί το νευρικό σύστημα.

– Μέτρηση βιταμίνης D, ινσουλίνης, κορτιζόλης. Αν βρεθεί ανισορροπία σακχάρου χρειάζεται ενίσχυση το ανοσοποιητικό σύστημα.

– Μέτρηση λιποπρωτεϊνών και αμινοξέων: Εκτιμάτε έτσι αν πάσχετε από μεταβολικό σύνδρομο και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά.

– Μέτρηση φλεγμονωδών ουσιών: Τα λιποκύτταρα είναι άρρωστα κύτταρα που εκκρίνουν φλεγμονώδεις ουσίες. Εκτιμώντας το μέγεθος της φλεγμονής, εφαρμόζεται ειδική διατροφή που αποτοξινώνει τον οργανισμό και επιταχύνει το αδυνάτισμα.

Εκτίμηση οξειδωτικού στρες

Το οξειδωτικό στρες είναι υπεύθυνο για την πρώιμη γήρανση των κυττάρων, αλλά και για πλήθος ασθενειών, όπως: καρδιαγγειακά, υπογονιμότητα, φλεγμονές, παχυσαρκία, δυσκολία απώλειας βάρους, καρκίνο κ.ά.. Εάν ο οργανισμός είναι οξειδωμένος, δεν μπορεί να μεταβολίσει.

Πώς γίνεται; Πραγματοποιείται με δύο σταγόνες αίμα από δάχτυλο και η απάντηση είναι έτοιμη σε 5 λεπτά. Γίνεται ένας ακριβής ποσοτικός προσδιορισμός του επιπέδου των ελεύθερων ριζών, πριν προλάβουν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα (εκτίμηση επίθεσης). Επίσης, εκτιμάται η αντιοξειδωτική δυνατότητα του οργανισμού (εκτίμηση άμυνας).

Τεστ τροφικής δυσανεξίας

H τροφική δυσανεξία είναι μια χρόνια αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες τροφές. Η ενόχληση που προκαλείται δεν εμφανίζεται αμέσως μετά τη λήψη τροφής, όπως στις αλλεργίες, αλλά και έπειτα από 3 ημέρες ή περισσότερο. Γίνεται με αιμοληψία.

Οι πιο συνήθεις παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την τροφική δυσανεξία είναι οι μεταβολικές διαταραχές, τα γαστρεντερικά προβλήματα, οι δερματοπάθειες, οι αλλεργίες, η κεφαλαλγία, η ημικρανία, οι αρθραλγίες, οι μυαλγίες, η χρόνια κόπωση, το έντονο στρες.

Αν θέλετε να κάνετε τεστ τροφικής δυσανεξίας, φροντίστε να το κάνετε σε εξειδικευμένο ιατρό.

Τεστ γονιδιακής διατροφής

Τι είναι; Σύμφωνα με την επιστήμη της διατροφογενετικής, ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Η διατροφή, πλέον, αλλά και η χορήγηση συμπληρωμάτων πρέπει να είναι στοχευμένη, ανάλογα με τα γονίδια του καθενός. Γίνεται με δείγμα από στόμα. Το πακέτο των αποτελεσμάτων περιλαμβάνει μια πλήρη προσωπική αναφορά, με οδηγίες που υποδεικνύουν εξειδικευμένη διατροφή, καθώς και σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με τις συνήθειές σου.

Πραγματοποιείται έλεγχος 30 γονιδίων και μεταλλάξεων τους, που σχετίζονται με τους εξής βασικούς τομείς υγείας:
Υγεία της καρδιάς, μεταβολισμός, παχυσαρκία. Υγεία των οστών, αντιοξειδωτική λειτουργία, αντίσταση ινσουλίνης, φλεγμονή.

Μέτρηση μεταβολισμού

Γνωρίζοντας το βασικό μεταβολισμό, δηλαδή τον αριθμό των θερμίδων που το σώμα σας καταναλώνει σε ένα 24ωρο για να συντηρηθεί δίνεται εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Η μέτρηση μεταβολισμού μέχρι τώρα πραγματοποιείται με θερμιδομετρία.

Πηγή: omorfamystika.gr