Παρόλο που στην αργκό έχουν μια έννοια απαξίωσης, οι «τρίχες» στη γλώσσα της ομορφιάς είναι το Α και το Ω. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν το πρόβλημα είναι υποκειμενικό, κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την αναζήτηση μιας αντικειμενικής λύσης.

Είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τρίχες; Η απάντηση είναι «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη. Και γιατί να το σκεφτούμε δηλαδή, αφού εκ των πραγμάτων μας απασχολεί σε καθημερινή βάση, είτε πρόκειται για το τσουλούφι που δεν «κάθεται», είτε για τις τρίχες που βουλώνουν το σιφόνι, είτε για διάφορα άλλα προβλήματα που… μόνο και μόνο η ιδέα τους μας τρομοκρατεί.

Επειδή όμως σε αυτήν τη ζωή όλα είναι πιθανά και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η γυναικεία ματαιοδοξία δεν θα πληγεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, μάθε όσα δεν ξέρεις για τα προβλήματα των μαλλιών και αναζήτησε την κατάλληλη λύση σε περίπτωση ανάγκης. Η ενημέρωση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μην πας για μαλλί και βγεις… κουρεμένη.

Τριχόπτωση

Ανδρογενετική αλωπεκία

Είναι ο πιο κλασικός τύπος τριχόπτωσης στους άνδρες και οφείλεται ουσιαστικά στην κληρονομικότητα. Μία μορφή της ανδρογενετικής αλωπεκίας συναντάται και στις γυναίκες, η οποία θυμίζει λίγο την ανδρική όχι όμως πάντα, καθώς υπάρχουν μικρές παραλλαγές. Προκαλείται από μια ορμονική ενεργοποίηση του τριχικού θύλακα, η οποία οδηγεί σε λιγότερα και λεπτότερα μαλλιά που σιγά-σιγά χάνονται.

Έτσι, αρχικά μεγαλώνουν δεξιά και αριστερά τα «λιμανάκια» (γωνίες), μετά αρχίζει να δημιουργείται στην κορυφή του κεφαλιού το «ξέφωτο» και με τον καιρό καταστρέφεται και η γέφυρα που υπάρχει μεταξύ των μαλλιών, ώσπου να μείνει το λεγόμενο ιπποκρατικό πέταλο (μαλλιά μόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού).

Η ανδρογενετική αλωπεκία, σε αρχικά στάδια, αντιμετωπίζεται με τοπικά σκευάσματα ή χάπια που επηρεάζουν την ορμονική δραστηριότητα με εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τριχόπτωση από έλλειψη σιδήρου

Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο που συναντάται στις γυναίκες και οφείλεται σε ατελή πρόσληψη σιδήρου, μεγάλη απώλεια σιδήρου από την έμμηνο ρύση και εξαντλητικές δίαιτες χωρίς καθοδήγηση. Στην περίπτωση αυτή οι τρίχες γίνονται εύθραυστες και τα μαλλιά χάνονται διάχυτα. Η πρόσληψη σιδήρου, σε συνδυασμό με κάποια τοπικά ενισχυτικά της κυκλοφορίας του αίματος, τις περισσότερες φορές προσφέρουν αρκετά καλά αποτελέσματα.

Ορμονικής αιτιολογίας

Άλλο ένα «γυναικείο» πρόβλημα, το οποίο οφείλεται σε διαταραχές ορμονών που παρατηρούνται κατά την εμμηνόπαυση, σε υπερανδρογοναιμικά σύνδρομα (αυξημένο επίπεδο ανδρικών ορμονών ή υπερευαισθησία του οργανισμού στις ανδρικές ορμόνες) ή προκαλούνται από φαρμακευτικές αγωγές (ορμονικά σκευάσματα).

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι διάχυτη ή να έχει τα χαρακτηριστικά ανδρογενετικής αλωπεκίας και για την αντιμετώπισή της χρησιμοποιούνται σκευάσματα εξωτερικής χρήσης (ουσίες οι οποίες αντιμάχονται τις ανδρικές ορμόνες στο θύλακα).

Γυροειδής αλωπεκία

Συναντάται σε γυναίκες και άντρες και έχει το χαρακτηριστικό να δημιουργεί τα γνωστά «μπαλώματα» (κυκλικές άτριχες περιοχές). Εμφανίζεται συνήθως σε συνθήκες έντονου στρες και άγχους, γεγονός που επιβεβαιώνει τα ψυχογενή αίτια αυτού του τύπου τριχόπτωσης. Έχει σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό και συχνά παρατηρείται σε αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες.

Στις περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας χορηγούνται θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. κορτιζόνη σε μορφή ένεσης ή τοπικής εφαρμογής) ή δημιουργείται επί τούτου μία τοπική φλεγμονή (π.χ. έκζεμα, δερματίτιδα), προκειμένου το ανοσοποιητικό σύστημα να «ασχοληθεί» με αυτήν και όχι με την τρίχα. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά καλά, ενίοτε όμως χρειάζεται και ψυχοθεραπεία.

Ολική αλωπεκία

Πρόκειται για την ολική απώλεια τριχών όχι μόνο από το κεφάλι αλλά και από ολόκληρο το σώμα, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί την εξέλιξη της γυροειδούς αλωπεκίας. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης, ο οποίος έχει τις ίδιες αιτίες με τη γυροειδή αλωπεκία, μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες και γυναίκες, είναι πολύ επιθετικός και αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, παρατηρείται αυτόματη επαναφορά. Και η ολική αλωπεκία αντιμετωπίζεται με θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Από ασθένειες ή φάρμακα

Υπάρχουν ασθένειες που προκαλούν τριχόπτωση, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, ο ομαλός λειχήνας, η σαρκοείδωση καθώς και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές όπως ορμονικά και χημιοθεραπευτικά σκευάσματα, ορισμένα φάρμακα κατά της ακμής (ρετινοειδή) κ.ά. Ο συγκεκριμένος τύπος τριχόπτωσης αντιμετωπίζεται εν μέρει με την αντιμετώπιση της ασθένειας που την προκαλεί και με την προσαρμογή της θεραπείας σε περίπτωση που αιτία είναι κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Εποχική τριχόπτωση

Παρατηρείται δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Πρόκειται για αύξηση της τριχόπτωσης η οποία είναι διάχυτη και συναντάται πιο συχνά σε γυναίκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στόχος της θεραπείας είναι η ενίσχυση της τρίχας με βιταμίνες και της κυκλοφορίας με τοπικές λοσιόν. Τα αίτια της εποχικής τριχόπτωσης δεν έχουν διευκρινιστεί.

Το «ένοχο» χτένισμα

Σε γυναίκες που έχουν αυστηρούς κότσους και αλογοουρές σε πολύ συχνή βάση μπορεί να προκληθεί εξασθένιση των τριχών και τριχόπτωση στα σημεία που αυτές υφίστανται τάση (τραβιούνται). Η αλλαγή της κόμμωσης, αφήνοντας τα μαλλιά πιο χαλαρά, συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αλωπεκία μετά τον τοκετό

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και υπό την επήρεια των ορμονών σταματά η φυσιολογική διαδικασία της τριχόπτωσης (70-150 τρίχες την ημέρα) ή μπλοκάρεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μαλλιά να πληθαίνουν και να συσσωρεύονται χωρίς να πέφτουν. Το ισοζύγιο αυτό εξισορροπείται μετά τον τοκετό, οπότε και πέφτουν τα παραπανίσια μαλλιά. Η περίπτωση αυτή δεν αντιμετωπίζεται, ωστόσο το ισοζύγιο δεν γίνεται ποτέ αρνητικό.

Παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής

Πιτυρίδα

Είναι αποτέλεσμα μιας φλεγμονώδους κατάστασης του δέρματος, η οποία δεν προσβάλλει μόνο το τριχωτό της κεφαλής αλλά και το πρόσωπο και κάποιες περιοχές του σώματος. Οφείλεται σε ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες αλλά και σε έναν μικροοργανισμό που ονομάζεται πιτυρόσπορο ωοειδές και υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα. Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται φλεγμονή που προκαλεί κοκκινίλα, κνησμό, απολέπιση και πιτυρίδα (λιπαρή).

Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλος τύπος πιτυρίδας (ξηρή), η οποία παρατηρείται σε καταστάσεις ατοπικής δερματίτιδας και μπορεί να προκληθεί από πολύ συχνό λούσιμο ή από τη χρήση «σκληρών» προϊόντων περιποίησης.

Η λιπαρή πιτυρίδα αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδεις ουσίες εξωτερικής χρήσης που καταπολεμούν αυτόν τον «ένοχο» μικροοργανισμό, αλλά σε έντονα προβλήματα μπορεί να χορηγηθούν και θεραπείες από το στόμα. Η ξηρή πιτυρίδα αντιμετωπίζεται με αποφυγή των ενοχοποιητικών παραγόντων, με αντιφλεγμονώδεις ουσίες και με αντιπιτυριδικά σαμπουάν.

Τριχοφάγος από μύκητες

Πρόκειται για πάθηση που οφείλεται σε μολυσματικούς παράγοντες και προκαλεί και τριχόπτωση . Εξαιτίας της παρουσίας κάποιων μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής, οι τρίχες στην περιοχή που έχει προσβληθεί θρυμματίζονται, σπάζουν και τελικά πέφτουν. Έτσι δημιουργούνται «ξέφωτα» ή στρογγυλές άτριχες περιοχές, όπως περίπου στη γυροειδή αλωπεκία, ενώ επιπλέον υπάρχει και φλεγμονή, απολέπιση και κνησμός.

«Η συγκεκριμένη πάθηση μεταδίδεται με άμεση επαφή και με τη χρήση αντικειμένων περιποίησης, όπως για παράδειγμα χτένες, που έχουν χρησιμοποιηθεί από άτομο που πάσχει» τονίζει ο Δρ Γεώργιος Ζολώτας, δερματολόγος-αφροδισιολόγος. Στόχος της θεραπείας είναι να «εξοντώσει» τους μύκητες με ειδικά φάρμακα, τοπικά ή και από το στόμα.

Λεύκη

Μπορεί να προσβάλει κάθε σημείο του δέρματος και καταστρέφοντας τα μελανοκύτταρα να δημιουργήσει λευκά «μπαλώματα». Σε περίπτωση που προσβάλει το τριχωτό της κεφαλής προκαλεί εντοπισμένα φαινόμενα λευκών τριχών. Οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικούς παράγοντες ή σε αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς. Η θεραπεία της λεύκης δεν είναι τόσο ικανοποιητική, μπορεί όμως εύκολα να αντιμετωπιστεί με βαφές μαλλιών, αφού το πρόβλημα είναι καθαρά αισθητικό.

Θαμπά και αδύναμα μαλλιά

Είναι και λίγο θέμα τύχης… Πρόκειται για δύο όρους οι οποίοι βασίζονται κατά πολύ σε υποκειμενικά κριτήρια και έχουν να κάνουν και με στοιχεία κληρονομικότητας. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν από τη φύση τους πολύ λεπτές τρίχες. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα αδύναμα μαλλιά οφείλονται σε έλλειψη σιδήρου, ιχνοστοιχείων κ.λπ.

Αυτό μπορεί να αλλάξει με την κατάλληλη θεραπεία. Η έλλειψη στιλπνότητας και λάμψης έχει να κάνει και με την «περιποίηση» που υφίστανται (βαφές, σαμπουάν, προϊόντα styling κ.λπ.), η οποία είναι δυνατό να οδηγήσει σε διαφοροποίηση της αντανάκλασης του φωτός.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Για τις περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίας η εξέλιξη της κοσμετολογίας διαθέτει και μία επιπλέον επιλογή: τις χειρουργικές επεμβάσεις. Πρόκειται για τη μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία μπορεί να μην είναι «θαυματουργή» όπως αρκετά συχνά παρουσιάζεται, είναι όμως ικανή να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

«Αυτό που γίνεται με τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι να λαμβάνονται ρίζες από την περιοχή όπου υπάρχουν μαλλιά και να φυτεύονται εκεί όπου δεν υπάρχουν. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η περιοχή που λαμβάνει τα μοσχεύματα δεν έχει πολλές τρίχες.

Η μεταμόσχευση τριχών σε περιοχές με αραιά μαλλιά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φέρει και το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού πέφτουν οι προϋπάρχουσες και μένουν οι μεταμοσχευμένες» αναφέρει ο Δρ Ζολώτας. Ωστόσο, πρόκειται για χρονοβόρα και περισσότερο δαπανηρή θεραπεία.

Για μαλλιά γεμάτα υγεία

-Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και αβγό και απόφυγε τις μονόπλευρες δίαιτες. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών.

-Απέφυγε τις πολύ επιθετικές διαδικασίες (έντονες βαφές, ντεκαπάζ κ.λπ.) που ταλαιπωρούν την τρίχα, αφού την υποβάλλουν σε θερμική διαδικασία. Το καυτό πιστολάκι επίσης προκαλεί εκφυλισμό των επιφανειακών πρωτεϊνών της τρίχας, με αποτέλεσμα να γίνονται τα μαλλιά θαμπά και εύθραυστα και να κάνουν ψαλίδα.

-Κάθε λούσιμο είναι μια χημική επίδραση στα μαλλιά, η οποία τα απολιπαίνει και τα ταλαιπωρεί. Κατά μέσον όρο καλό είναι να λούζονται κάθε 2η- 3η μέρα. Εξαρτάται βέβαια και από τη λιπαρότητα των μαλλιών καθώς και από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται.

Πηγή: myworld.gr