Χάρη στη βελτίωση της περίθαλψης και το άνοιγμα του εκπαιδευτικού συστήματος στα κορίτσια το Αφγανιστάν δεν είναι πλέον η χειρότερη χώρα παγκοσμίως για να γίνει μητέρα μια γυναίκα, υποστηρίζει στην ετήσια έκθεσή της η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά», επισημαίνοντας όμως ότι τα κέρδη που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα είναι επισφαλή.

«Περισσότερες μητέρες επιζούν και λιγότερα παιδιά πεθαίνουν και αυτό πρέπει να το γιορτάζουμε», είπε η Ρέιτσελ Μαράντο, η διευθύντρια του τμήματος Προάσπισης και Κινητοποίησης της οργάνωσης στην Καμπούλ.

Στο «Δείκτη των Μητέρων» το Αφγανιστάν άλλαξε φέτος θέση με το Νίγηρα, στη δυτική Αφρική, ο οποίος κατατάσσεται πλέον τελευταίος. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι μεταξύ 2003-8 αυξήθηκαν οι γέννες στις οποίες βοηθά τις επίτοκες κάποιος εκπαιδευμένος γιατρός ή μαία, από το 14% στο 24%. Επιπλέον, ο αριθμός των κοριτσιών που φοιτούν σε σχολεία έφτασε από το μηδέν που ήταν το 2001 στα 2,5 εκατομμύρια σήμερα.

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν φαίνεται ότι κερδίζουν τη μάχη για τα δικαιώματά του στην εκπαίδευση, τη δουλειά και την πολιτική μετά τον αποκλεισμό τους από την κοινωνία που είχαν επιβάλει οι Ταλιμπάν μέχρι το 2001. Η θέση τους όμως παραμένει δυσχερής και η Μαράντο προειδοποίησε ότι τα όποια κέρδη μπορεί εύκολα να χαθούν.

Το 80% του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού της χώρας προέρχεται από ξένη βοήθεια και το ποσοστό αυτό αναμένεται ότι θα πέσει δραματικά μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, στα τέλη του 2014.