Περπάτημα ή τρέξιμο; Και τα δύο είδη άσκησης έχουν τα δικά τους μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Δες ποια είναι αυτά και επέλεξε αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.
1ος γύρος: Ταχύτητα εμφάνισης αποτελεσμάτων
Ο νικητής: Γρήγορο περπάτημα με εναλλαγές ήπιου τρεξίματος
«Γρήγορο περπάτημα εννοούμε σε διάδρομο, με ταχύτητα 6, 5-7 χιλιόμετρα την ώρα. Αρχίζετε να χάνετε λίπος από την περιφέρεια της μέσης, τους γλουτούς και αργότερα στα χέρια και στον κορμό. Έχετε επίσης αύξηση της μυϊκής μάζας στα πόδια, που σας βοηθά στο γρηγορότερο κάψιμο του λίπους» εκτιμά η Βάσω Φράγκου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής.
2ος γύρος: Καύση θερμίδων
Ο νικητής: Εναλλαγή ρυθμών βαδίσματος
Αυτό βέβαια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σωματότυπο και το βάρος σου. Για να κάψεις περισσότερες θερμίδες, ανεξάρτητα από το βάρος σου, προσπάθησε να βαδίζεις συνεχόμενα για 35-40 λεπτά προκειμένου να αρχίσει ο οργανισμός σου να καίει λίπος.
3ος γύρος: Λιγότερο βαρετό
Ο νικητής: Το περπάτημα
Τόσο το τρέξιμο όσο και το περπάτημα στο γυμναστήριο μπορεί να είναι βαρετά. Το δεύτερο έχει το πλεονέκτημα πως γίνεται ευκολότερα στην ύπαιθρο ή ακόμη και μες στην πόλη, οπότε αποκτάς μεγαλύτερη εναλλαγή στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.
4ος γύρος: Ωφέλεια στις προβληματικές περιοχές
Ο νικητής: Γρήγορο περπάτημα
Στο διάδρομο χάνεις το πρόσφατο λίπος, που οι γυναίκες συνήθως αποκτούν στην περιφέρεια! Εάν χρησιμοποιήσεις συνειδητά και την κίνηση των χεριών σου, θα κάψεις περισσότερες θερμίδες και θα αφαιρέσεις πόντους από την κοιλιά και τη μέση σου.
5ος γύρος: Πιθανοί τραυματισμοί
Ο «νικητής»: Το τρέξιμο
Επιβαρύνει περισσότερο το μυοσκελετικό σου σύστημα και άρα είναι πιο πιθανό να τραυματιστείς. Το βάδισμα, ειδικά το γρήγορο, κρίνεται πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό, συμβάλλει στη μυϊκή ενδυνάμωση ακόμη και την καύση θερμίδων, αρκεί να μιλήσεις με έναν ειδικό γυμναστή που θα σου δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.
Πηγή: shape.gr