Η ποικιλία μπορεί να είναι το αλάτι της ζωής αλλά είναι και εμπόδιο σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μακαρόνια με τυρί για 5 συνεχόμενες ημέρες κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ αυτές που έτρωγαν το ίδιο πιάτο μία φορά την εβδομάδα, για 5 εβδομάδες, αύξησαν την κατανάλωσή τους στο τελευταίο γεύμα.

«Το μυστικό είναι το φαινόμενο που ονομάζεται εξοικείωση» εξηγεί ο Γιώργος Μίλεσης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, που σημαίνει ότι βαριόμαστε την αίσθηση μιας συγκεκριμένης γεύσης όταν τη δοκιμάζουμε ξανά και ξανά.

«Η φύση μάς έχει προγραμματίσει να λαχταράμε πολλές διαφορετικές γεύσεις, ώστε να αναζητάμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε» προσθέτει ο ειδικός, «όμως, το διατροφικό περιβάλλον μας είναι, πλέον, τόσο ποικίλο που καταλήγουμε να τρώμε υπερβολικά».

Ο ίδιος συμβουλεύει να χρησιμοποιήσουμε την εξοικείωση προς όφελός μας: φτιάξε μια μικρή εναλλαγή ισορροπημένων γευμάτων για μεσημεριανό κάθε μέρα και ικανοποίησε την ανάγκη σου για ποικιλία με υγιεινά φρούτα και λαχανικά.

Πηγή: shape.gr