Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψήσιμο: 20 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα
Για το κοτόπουλο
1 συσκευασία φιλέτο στήθος νωπό κοτόπουλου Νιτσιάκος, (3 τεμάχια, βάρους 700 – 750 γρ.)
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σαλάτα
300 γρ. φέτες ψωμιού, χωρίς την κόρα, απαραιτήτως μπαγιάτικες (2 – 3 ημερών)
100 ml ελαιόλαδο και 40 ml επιπλέον για το σερβίρισμα
2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
4 μέτρια ματσάκια ρόκας, χωρίς τα κοτσάνια, πλυμένα, καλά στεγνωμένα και κομμένα με το χέρι σε μέτρια κομμάτια
2 μεγάλες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
2 – 3 λεπτά φρέσκα κρεμμύδια (το πράσινο μέρος), πολύ ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
50 γρ. κολοκυθόσποροι (πασατέμπος), ελαφρώς καβουρδισμένοι για 1 – 2 λεπτά σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι
χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο μας αρέσει)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες παρασκευής:
Για το κοτόπουλο Νιτσιάκος
Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Λαδώνουμε ελαφρώς τα φιλέτα Νιτσιάκος και από τις δύο πλευρές και τα αλατοπιπερώνουμε.
Τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου και τα ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά, αλλά να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Για να δούμε αν είναι έτοιμα, κόβουμε ένα στη μέση και ελέγχουμε αν έχουν ροζέ απόχρωση στο κέντρο. Αν έχουν, τα ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα.
Τα βγάζουμε, τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες πάχους 1 εκ. και τα αφήνουμε κατά μέρος για να κρυώσουν.
Για τη σαλάτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Βάζουμε τις φέτες του ψωμιού ακριβώς τη μία επάνω στην άλλη και με ένα μεγάλο μαχαίρι τις κόβουμε σε κύβους του 1 εκ., όλες μαζί.
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 20 δευτερόλεπτα, μέχρι απλώς να αρωματιστεί το λάδι. Πετάμε το σκόρδο και βάζουμε στο τηγάνι τους κύβους του ψωμιού.
Τα τηγανίζουμε για 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να πιουν όλο το λάδι. Τα αδειάζουμε σε ένα μέτριο ταψάκι, τα αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και τα ψήνουμε σε ένα από τα μεσαία ράφια, για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να στεγνώσουν. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ρόκα, τις ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τους κολοκυθόσπορους και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κρουτόν, ραντίζουμε με τα 40 ml ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε τη σαλάτα σε 4 πιάτα και βάζουμε γύρω-γύρω τις λωρίδες του κοτόπουλου Νιτσιάκος.