Υλικά

Για τη μαρμέλαδα λεμόνι (10 μερίδες):

200γρ χυμός λεμονιού
100γρ ζάχαρη άχνη
40γρ soy sauce
3 φασόλι βανίλιας

Για το κοτόπουλο:

1 ολόκληρο κοτόπουλο Νιτσιάκος
30μλ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες:

800γρ πατάτες baby, πλυμένες, με την φλούδα
2 κλωνάρι δεντρολίβανο, καθαρισμένο και πλυμένο
200γρ ελαιόλαδο
40γρ κονφί λεμόνι, ψιλοκομμένο (ακολουθεί συνταγή)
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής:

Για τη μαρμέλαδα λεμόνι (10 μερίδες):

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε στην άκρη. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη βανίλια στη μέση κατά μήκος και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο σιρόπι, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σόγια και ανακατεύουμε. Αν η μαρμελάδα μας είναι πολύ αραιή βράζουμε για άλλα 5 λεπτά

Για το κοτόπουλο:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Αλείφουμε το κοτόπουλο Νιτσιάκος με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα.

Βγάζουμε το κοτόπουλο Νιτσιάκος από το φούρνο και με ένα πινέλο το αλείφουμε με τη μαρμελάδα. Ξαναβάζουμε στον φούρνο για 5 λεπτά, μέχρι να κάνει μια ωραία καραμέλα

Για τις πατάτες:

Σε ταψί, τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το κονφί λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15-20 λεπτά.

Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις τοποθετούμε σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και σουρώνουμε το περιττό λίπος.

Προσθέτουμε το κονφί λεμόνι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με το κοτόπουλο Νιτσιάκος.

Συνταγή για το κονφί λεμόνι

Υλικά

15 λεμόνια
2κλ αλάτι ημίχονδρο
30γρ κόλιανδρος σε κόκκους

Οδηγίες παρασκευής:

Χαράζουμε τα λεμόνια, κάνοντας τομές με ένα μαχαίρι με κατεύθυνση από το κοτσάνι προς την ουρά. Οι τομές πρέπει να είναι βαθιές άλλα χωρίς να διαλυθεί το λεμόνι.

Σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνουμε τα λεμόνια για 20 δευτερόλεπτα. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και πάγο. Αλλάζουμε νερό στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές, έτσι ώστε να ξεπικρίσουμε τη φλούδα των λεμονιών.

Καλύπτουμε τον πάτο ενός μπολ που να χωράει όλα τα λεμόνια σε μια στρώση με αρκετό αλάτι και τον κόλιανδρο. Μεταφέρουμε τα λεμόνια στο μπολ και καλύπτουμε με το υπόλοιπο αλάτι. Τα λεμόνια πρέπει να είναι τελείως καλυμμένα. Κλείνουμε με καπάκι και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.

Μετά από σαράντα ημέρες τα λεμόνια είναι έτοιμα. Παίρνουμε ένα το κόβουμε στα τέσσερα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη σάρκα και το άσπρο μέρος της φλούδας. Κρατάμε και χρησιμοποιήσουμε μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας.