Υπέροχα, μοσχομυρωδάτα και γευστικά κεκάκια με γλυκιά κολοκύθα και με τραγανή επικάλυψη από μαύρη ζάχαρη, καρύδια και σταφίδες. Ο Οκτώβρης ντυμένος κέικ! Ενας μήνας γεμάτος μεγάλες και μικρές, ροδοκόκκινες, μεταμφιεσμένες, στρουμπουλές, γλυκές κολοκύθες!!

Υλικά

Για την τραγανή επικάλυψη

3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1/4 του κουταλιού του γλυκού κανέλα
1/4 του κουταλιού του γλυκού μοσχοκάρυδο
30 γρ καρύδια κοπανισμένα
Μια μικρή χουφτίτσα σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για τα muffins

1 κούπα αλέυρι για όλες της χρήσεις
1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρφι τριμμένο (γαρίφαλο)
1 κούπα πολτό γλυκιάς κολοκύθας (Δείτε στην διαδικασία πως γίνεται)
1 1/3 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπα ελαιόλαδο ελαφρύ ( ή σησαμέλαιο ή σπορέλαιο)
2 αυγά
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

Διαδικασία

Για τον πολτό της κολοκύθας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Κόβουμε το 1/4 μιας μεγάλης κολοκύθας, το κοβουμε σε χοντρές φέτες ( η κολοκύθα ειναι σκληρή αλλά δεν μασάμε), αφαιρούμε με μαχαίρι την φλούδα και κοβουμε την κάθε φέτα σε κομμάτια.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ενα ταψάκι βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με λίγο νερό (ενα μικρό φλιτζανάκι), σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψηνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει.
Αδειάζουμε τα υγρά απο το ταψί και λιώνουμε την κολοκύθα στο μπλέντερ. Απο αυτη την ποσότητα θα χρειαστούμε μία κούπα.

Ξεκινάμε την επικάλυψη ανακατεύοντας την ζάχαρη με το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα καρύδια και τις σταφίδες. Τέλος προσθέτουμε το βουτυρο και το τρίβουμε με τα χερια μας μέσα στην σκόνη να γίνει η επικάλυψη σαν ψίχουλα. Αφηνουμε το μείγμα στην άκρη.

Στρώνουμε τα ειδικά χαρτάκια για muffins στο ειδικό ταψάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά εκτός της ζάχαρης, δηλαδή τα αλεύρια με την σόδα, το μπέικιν, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο.

Σε ενα άλλο μεγάλο μπολ τον πολτό κολοκύθας, την ζάχαρη το λάδι, τα αβγά και την βανίλια. Χτυπάμε με μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά προθέτουμε το μείγμα με τα αλεύρια.

Μοιράζουμε με κουτάλι το μείγμα στις θηκες, γεμίζοντας τες λίγο περισσότερο απο την μέση τους και όχι παραπάνω. Τελειώνουμε μοιράζοντας την επικάλυψη στα muffins ( στο τέλος η επικάλυψη θα είναι ακριβώς στο ανώτερο ύψος της θήκης και όχι παραπάνω). Ψήνουμε τα muffins για 25 λεπτά ή κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας.

Αφού ψηθούν τα βγάζουμε απο τον φουρνο, τα αφηνουμε 5 λεπτά στο ταψάκι και στην συνέχεια τα βγάζουμε και τα φηνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Πηγή: sintagoulis.gr