Το καλό παιδικό παιχνίδι είναι αυτό που βοηθάει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού και είναι προσαρμοσμένο στο χαρακτήρα του. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ δύσκολο για να το απογοητεύσει αλλά ούτε πολύ εύκολο για να το βαρεθεί.
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού:
Ηλικία 0-1 έτη
Βεβαιωθείτε ότι τα παινχίδια που επιλέγετε είναι μη εύφλεκτα, μη τοξικά και μπορούν να πλυθούν.
Αν πρόκειται για κούκλες θα πρέπει να τα επιμέρους κομμάτια (πχ. πόδια, χέρια) να είναι καλά ενωμένα με το υπόλοιπο σώμα ενώ τα μικρά κομμάτια (πχ. μάτια) να είναι καλά στερεωμένα έτσι να αποφευχθεί ο κίνδυνος της κατάποσής τους από το παιδί.
Τα παιχνίδια πρέπει να είναι ελαφριά και μικρά έτσι ώστε να μπορεί το παιδί να τα κρατήσει και να τα αγκαλιάσει.
Ένα κινούμενο παιχνίδι βοηθάει το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής σε αντικείμενα. Για παράδειγμα οι μπάλες που εκπέμπουν ήχους ή έχουν τμήματα που κινούνται του διεγείρουν την περιέργεια και το βοηθάνε να αναπτύξει τις αισθήσεις της ακοής και της όρασης ενώ ταυτόχρονα του βελτιώνουν τις κινητικές του δεξιότητες.
Άλλα παιχνίδια διεγείρουν επίσης τις αισθήσεις της αφής ή και της γεύσης ενώ τα βραχιολάκια είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ασφαλή και να βοηθούν στην ανάπτυξη των δοντιών.
Ηλικία 12-18 μήνες
Στο στάδιο αυτό το μωρό μπορεί να σταθεί όρθιο και να καθίσει άλλα δεν μπορεί ακόμα να περπατήσει. Του αρέσει να μετακινεί τα παιχνίδια και κυρίως αυτά που κάνουν ήχο ή αυτά που που ανοιγοκλείνουν πατώντας ένα κουμπί. Επίσης του αρέσει να παίζει με κύβους οι οποίοι θα πρέπει να είναι φτιαγμένοι από μαλακό υλικό και να τους τοποθετεί σε διάφορες συγκεκριμένες θέσεις.
Του αρέσουν επίσης τα αυτοκινητάκια τα οποία όμως θα πρέπει να είναι ευκόλως προσβάσιμα. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι μπορεί να τα χειριστεί και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να πέσει.
Ηλικία 18-24 μήνες
Τα παιδιά της ηλικίας αυτής έχουν αρχίσει να λένε λεξούλες και τους ενδιαφέρει το μέγεθος και η τοποθέτηση των αντικειμένων. Ετοιμάστε του ένα κουτί το οποίο θα τραβήξει την προσοχή του. Ξεκινήστε δίνοντάς του ένα μικρό στην αρχή και στη συνέχει ένα μεγάλο για να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον.
Τα τηλέφωνα – παιχνίδια τους δίνουν την αίσθηση ότι συμμετέχουν στις δραστηριότητες των μεγάλων. Επίσης τα παιχνίδια που έχουν το σχήμα καρτούν θα τους κεντρίσει την περιέργεια. Άλλα παιχνίδια τα ενθαρρύνουν να αναγνωρίζουν τα σχήματα συνδυάζοντας διάφορα κομμάτια. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια τα βοηθούν ακόμα στο να αναπτύξουν τον συγχρονισμό ματιών-χεριών.
Το παιχνίδι με τους κούκλες και το τρόλεϋ που τις συνοδεύει εκτός του ότι τα βοηθάει να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες, τα βοηθάει επίσης να αναπτύξουν την φαντασία τους και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
Ηλικία 2-3 έτη
Τα παιδιά της ηλικίας αυτής είναι πιο δημιουργικά. Τους αρέσουν οι δραστηριότητες των μεγάλων ενώ ένα ρεαλιστικό παιχνίδι θα τους διεγείρει το μυαλό. Δημοφιλή παιχνίδια για αυτή την ηλικία είναι οι κούκλες που μιλάνε ή τα μουσικά παιχνίδια. Όσα περισσότερα χαρακτηριστικά έχουν τόσο περισσότερο τους αρέσουν αρκεί να είναι εύκολα στη χρήση. Τα αυτοκινούμενα (πχ. φορτηγάκια) εσωτερικού και εξωτερικού χώρου είναι επίσης κατάλληλα για την ηλικία αυτή. Τα τρενάκια είναι επίσης διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά.
Στην ηλικία αυτή τα παιδιά μπορούν να παίξουν με εύκολα παζλ. Τα παιχνίδια του είδους αυτού τα βοηθάνε στο να αναγνωρίζουν και να συνδυάζουν τα αντικείμενα και τα κρατάνε σε εγρήγορση. Άλλα παιχνίδια για την ηλικία αυτή είναι αυτά που δείχνουν ένα επάγγελμα (πχ. ιατρικά εργαλεία, σκεύη μαγειρικής) τα οποία τα βοήθανε στα αναπτύξουν τη δημιουργικότηατά τους.
Ηλικία 3-5 έτη
Τα παιδιά στην ηλικία αυτή αρχίζουν να ευχαριστιούνται την ζωγραφική και τα χρώματα. Δίνοντάς τους χαρτί και μαρκαδόρους θα τα βοηθήσετε να εκφραστούν μέσω των χρωμάτων.
Τα επιτραπέζια παιχνίδια (πχ. φιδάκι) θα οξύνουν την φαντασία τους, την μνήμη τους και τις πνευματικές τους ικανότητες. Άλλα κατάλληλα για την ηλικία αυτή παιχνίδια είναι τα πάζλ αυξανόμενης δυσκολίας, τα ποδηλατάκια, οι κούκλες με αξεσουάρ και τα lego.
Να μην ξεχνάτε ότι τα παιδικά παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν κοφτερές γωνίες, να μην σπάνε εύκολα και να είναι τόσο μεγάλα ώστε να μην μπορεί το παιδί να τα καταπιεί.
Πηγή: familyhome.gr