Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, που διενήργησε σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 72% των γυναικών ανέστειλαν τις ερωτικές τους επαφές, μέσα στον γάμο, κατά την περίοδο της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται πτώση στο ναδίρ στη λίμπιντο των Ελληνίδων εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας.
Ο επικεφαλής της μελέτης, ουρολόγος – ανδρολόγος, Κ. Κωνσταντινίδης, κάνει λόγο για σύγχρονες «Λυσιστράτες», που τιμωρούν τους εαυτούς τους, αλλά και τους συντρόφους τους, απέχοντας από το σεξ. Η επιλογή για αραίωση, ή και αποχή, από τις ερωτικές συνευρέσεις αποτελεί παθητική στάση, που προκύπτει από τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις των κοινωνικών μεταβολών.
Στην έρευνα συμμετείχαν 600 γυναίκες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σε ποσοστό 68% οι ερωτηθείσες δήλωσαν ότι μείωσαν τη συχνότητα των ερωτικών τους επαφών τους τελευταίους μήνες και ποσοστό 40% εξ αυτών αποδίδουν το γεγονός στην αρνητική επιρροή, που είχε στην ψυχολογία τους, η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στην ίδια ερώτηση, η αντίστοιχη απάντηση από τους άνδρες, ήταν μόλις σε ποσοστό 26%.
Σημειώνεται ότι 24 στις εκατό γυναίκες δήλωσαν ότι το κυριότερο συναίσθημα, που βιώνουν αυτή την περίοδο, είναι η ανασφάλεια, 27 η απογοήτευση, ενώ μόλις τρεις έχουν ελπίδα για το μέλλον. Γενικά, τα κυρίαρχα συναισθήματα, που προκύπτουν από τις σχετικές απαντήσεις του ερωτηματολογίου είναι οργή, απογοήτευση, ανασφάλεια και φόβος.
Στην έρευνα συνοψίζεται ότι «σε μια κοινωνία, που το “φάντασμα” της ηδονής περνάει από το καλάθι της νοικοκυράς, η προοπτική μιας επισφαλούς σύνταξης πυροδοτεί τις γυναίκες με άγχος και στεναχώρια, στοιχεία που “ευνουχίζουν” τη χαρά της ζωής και περιορίζουν τον γυναικείο οργασμό».
Η διαπίστωση προκύπτει από τα ποσοστά των γυναικών, που δήλωσαν έλλειψη επιθυμίας για σεξ τους τελευταίους μήνες (51%) και έλλειψη οργασμού, όταν κάνουν σεξ (42%).