Δεν θα χρειαστείτε πολλά και θα ανακυκλώνετε ό,τι δεν μπορείτε να ρίξετε στους μπλε κάδους. Το αποτέλεσμα; Καλό λίπασμα για τις γλάστρες σας.
Είναι η μέθοδος ανακύκλωσης πολλών οικιακών οργανικών αποβλήτων που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια λέγεται οικιακή κομποστοποίηση. Μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτεί πλούσιο λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό υλικό για τον κήπο και τις γλάστρες σας.
Τι θα χρειαστείτε
Έναν κάδο για κομπόστ ή ένα αυτοσχέδιο μεταλλικό κουτί στον κήπο όπου θα ρίχνετε τα οργανικά απόβλητα. Ο χώρος που χρειάζεται το κομπόστ είναι όσος ο όγκος του κάδου έτσι, μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και σε πολυκατοικία ή μικρή μονοκατοικία.
Τι μπορείτε να ρίξετε
Τα υπολείμματα τροφής όπως τις φλούδες των φρούτων, τα πράσινα απόβλητα του κήπου από τα κλαδέματα και τα καθαρίσματα, τη στάχτη από το τζάκι, τα φίλτρα τσαγιού και καφέ, και τα χαρτιά που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα (χαρτοπεσέτες και χαρτί κουζίνας).
Τι πρέπει να κάνετε
Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά αν επικρατούν οι σωστές συνθήκες αερισμού και υγρασίας. Ο αερισμός είναι απαραίτητος αφού παρέχει οξυγόνο ώστε να γίνει αερόβια η αποσύνθεση και η υγρασία βοηθάει στη γρήγορη αποσύνθεση. Αν μάλιστα το μείγμα είναι ξερό απαιτείται τακτικό κατάβρεγμα.
Πότε είναι έτοιμο το κομπόστ
Όταν έχει μειωθεί σημαντικά ο όγκος τους, όταν έχει πάρει γήινη σκούρα καφέ απόχρωση, όταν έχει πολλούς μικροοργανισμούς που διακρίνονται στην επιφάνειά του ως ασπρίλες και όταν το μείγμα έχει γίνει ομοιογενές και δεν αναγνωρίζονται πλέον τα υλικά που έχετε ρίξει μέσα.
Που το χρησιμοποιείτε
Από το γρασίδι, τα φυτά και τα δέντρα μέχρι τον λαχανόκηπο, το κομπόστ είναι κατάλληλο για όλα, αρκεί να χρησιμοποιηθεί στη σωστή στιγμή. Επίσης είναι πολύ χρήσιμο για τα φτωχά χώματα που με λίγο ανακάτεμα εμπλουτίζονται με πολύτιμα στοιχεία αλλά και για τις νέες φυτεύσεις. Για να τις κάνετε όμως θα πρέπει να περιμένετε να περάσουν 2 – 4 εβδομάδες από τη μέρα που ρίξατε το κομπόστ στο χώμα.
Το μυστικό
Όταν η κομποστοποίηση γίνεται σωστά το μείγμα είναι άοσμο.
Πηγή: omorfamistika.gr