Έχετε έρθει συχνά στο αδιέξοδο να φτιάχνετε δύο ή και τρία διαφορετικά πιάτα, γιατί δεν αρέσουν τα λαχανικά στον άντρα σας; Μήπως στο άκουσμα των λέξεων μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, αγκινάρα, μπάμιες το έτερον σας ήμισυ γίνεται… καπνός; Δεν μπορείτε να κάνετε έναν μουσακά – που τόσο σας αρέσει – γιατί… «έχει μελιτζάνες»;
Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο ιδιότροποι με τα λαχανικά; Ίσως το πρώτο βήμα για να βρούμε λύση στο πρόβλημα αυτό, που στερεί τους αγαπημένους μας από τόσα καταπληκτικά και απαραίτητα πολλές φορές, θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικές ουσίες), είναι να ανακαλύψουμε τον λόγο για τον οποίο υπάρχει αυτή η αποστροφή. Υπάρχουν 3 κύριες αιτίες που εξηγούν αυτή την αποστροφή:
Αρνητικές εμπειρίες ή αναμνήσεις: Σαν παιδί έπρεπε να φάει όλα τα λαχανικά που ήταν στο πιάτο του προκειμένου να πάει για παιχνίδι, για ύπνο ή να φάει γλυκό. Επίσης, μπορεί τα λαχανικά που του σερβίρονταν στο παρελθόν να μην ήταν μαγειρεμένα σωστά ή γευστικά κι έτσι να του έχει δημιουργηθεί μια «κακή» ανάμνηση. Τέλος, μπορεί έχοντας δοκιμάσει ανορθόδοξες δίαιτες μονοφαγίας, να έχει φάει τόσα πολλά λαχανικά που έφτασε στο σημείο του… διά βίου κορεσμού!
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, υφή, θερμοκρασία): Όταν ο τρόπος που σερβίρονται τα λαχανικά δεν ταιριάζει με τις γευστικές μας προτιμήσεις είναι πολύ πιθανό να τα απορρίψουμε. Αν τα λαχανικά μας είναι παραβρασμένα, γίνονται πολύ μαλακά, υφή που για πολλούς είναι αποκρουστική.
Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας αν μας αρέσουν τα πικάντικα φαγητό ή οι πιο απλές γεύσεις. Αν κάποιος προτιμάει π.χ. πικάντικες γεύσεις και του σερβίρουν ένα μπρόκολο βρασμένο χωρίς τη συνοδεία κάποιας σάλτσας ή καρυκεύματος, σίγουρα δεν θα τον δελεάσει.
Οργανικοί λόγοι: Η αποστροφή σε γεύσεις μπορεί να είναι και θέμα γονιδίων. Έχει βρεθεί, για παράδειγμα, ένα γονίδιο (PROP) το οποίο φαίνεται ότι κάνει τα άτομα υπερ-ευαίσθητα στην πικρή γεύση. Τα άτομα αυτά αποτελούν το 25% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι αναγνωρίζουν μια ιδιαίτερα πικρή γεύση στα σταυρανθή λαχανικά κυρίως (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι), σε ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στην μελιτζάνα.
Υπάρχουν βέβαια και φάρμακα ή παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση της γεύσης και να οδηγήσουν σε αποστροφή για ορισμένα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και για ορισμένα λαχανικά. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να φύγει η πικράδα.
Τώρα που μάθατε πού μπορεί να οφείλεται η πιθανή άρνηση του συντρόφου σας να καταναλώσει λαχανικά, δεν μένει παρά να βρείτε μια λύση για να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή!
Ξεκινήστε με ασφάλεια!
Δοκιμάστε να φτιάξετε παραλλαγές των αγαπημένων του συνταγών, προσθέτοντας τα πολυπόθητα λαχανικά. Αν, για παράδειγμα, κάνετε σουφλέ, μπορείτε να κόψετε μαζί με το τυρί και το ζαμπόν, μπρόκολο σε μικρά κομματάκια. Όσο πιο μικρά θα είναι τα κομματάκια τόσο πιο ανεπαίσθητη θα είναι και η διαφορά στη γεύση. Στην ομελέτα, την πίτα ή τις κρέπες προσθέστε κρεμμύδι, πιπεριές, μανιτάρια, σπανάκι ή καλαμπόκι.
Τα κάνατε σαλάτα;
Το ερώτημα δεν είναι αν τα …θαλασσώσατε, αλλά αν δοκιμάσατε πλούσιες σαλάτες με ποικιλία λαχανικών. Μην μένετε στην απλή ντοματοσαλάτα ή στο στεγνό μαρούλι. Συνδυάστε λαχανικά όπως ντομάτα με ρόκα, σπανάκι με ντοματίνια και μαρούλι, ποικιλία από λάχανα και καρότο ή ακόμα σαλάτα τουρσί (δηλαδή μαριναρισμένη σε ξύδι).
Βουτήξτε στα… λαχανικά!
Έχετε φωνάξει φίλους στο σπίτι ή απλά θέλετε να φτιάξετε κάτι για να φάτε βλέποντας την αγαπημένη σας ταινία; Δοκιμάστε στικς λαχανικών (αγγουράκια, καρότα, σέλερυ) ή κριτσίνια ολικής άλεσης με σάλτσες (ντιπ) λαχανικών. Κρύα σάλτσα ντομάτας με κρεμμυδάκι, μαϊντανό και πιπεριές τσίλι, σάλτσα γκουακαμόλε (μεξικάνικη), σπιτική σαλάτα κηπουρού με light μαγιονέζα.
Η ωμή αλήθεια
Τα ωμά λαχανικά, ειδικά για τους ανθρώπους που λένε ότι τα μισούν, είναι τις περισσότερες φορές πιο εύκολο να καταναλωθούν. Έχουν πιο ήπια γεύση και είναι πιο τραγανά και δροσιστικά, κάτι που πολλές φορές λείπει από τα μαγειρεμένα φαγητά.
Πίτσα ή μακαρονάδα;
Μια άλλη λύση στην οποία μπορείτε να καταφύγετε είναι να ενισχύσετε ή να αντικαταστήσετε τα υλικά στις μακαρονάδες ή τις πίτσες με λαχανικά. Μπορείτε αντί για μακαρόνια με κιμά να τρίψετε καρότο και να το μαγειρέψετε όπως θα μαγειρεύατε τον κιμά. Αν θέλετε προσθέστε λίγη σάλτσα σόγιας για έξτρα γεύση.
Λαχανικά, να τα πιείς στο ποτήρι
Εκτός από σαλάτες, συνοδευτικά ή ακόμα και μαγειρευτά, τα λαχανικά σε αρκετούς αρέσουν σε μορφή χυμών, ίσως γιατί είναι απαλλαγμένα από τη φλούδα και τις ίνες που σε μερικούς δεν αρέσουν. Είτε πρόκειται για χυμό ντομάτας (πιο διαδεδομένο στο εξωτερικό), είτε για καροτόζουμο, είτε (για τους πιο βιαστικούς) τα ροφήματα φρούτων και λαχανικών, έχουν να προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά και παράλληλα να δροσίσουν.
Μαγειρέψτε και μαγέψτε!
Δύο βασικά πράγματα πράγματα χρειάζονται τα λαχανικά όταν μαγειρεύονται (ειδικά για άτομα που δεν τα προτιμούν). Σωστό χρόνο μαγειρέματος, ώστε να μην μαλακώσουν πολύ και χαθεί η τραγανή τους υφή και το ζωηρό τους χρώμα και ένταση στη γεύση. Το μπρόκολο ή ο αρακάς (βρασμένα σε νερό) είναι πολύ γευστικά, όταν πριν τα σερβίρετε, τα περάσετε από λίγη μαργαρίνη και προσθέσετε απλώς αλάτι ή/και λεμόνι.
Για τους πιο απαιτητικούς, δοκιμάστε το μπρόκολο με λιωμένο τυρί ή σως με βάση τη φέτα (ανακατέψτε στο μίξερ τριμμένη φέτα, στραγγιστό γιαούρτι και λίγο ελαιόλαδο και ξύδι ή δοκιμάστε άλλες παραλλαγές). Η συγκεκριμένη σως είναι πολύ ταιριαστή και με ψητή πατάτα.
Γίναμε πίτα
Η ελληνική κουζίνα δίνει μια ιδιαίτερα τιμητική θέση στις πίτες. Ξεκινώντας από την παραδοσιακή σπανακόπιτα και την κολοκυθόπιτα, οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι αμέτρητοι, φτάνει να έχετε φαντασία. Μανιταρόπιτες, πρασόπιτες, πιπερόπιτες, κοτόπιτα με σπανάκι μπορεί να κρύβουν το μυστικό για να μπουν τα λαχανικά στο πιάτο των αγαπημένων σας.
Πηγή: mednutrition