Πρόκειται για ένα κλασσικό βέλγικο γλυκό που το συναντάμε σε πολλές παραλλαγές. Η σκουρόχρωμη τάρτα του Βατερλό είναι η πιο διάσημη παραλλαγή της.

Υλικά
Για τη βάση:
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια
50 γρ. άχνη
250 γρ. αλεύρι
2 κ.σ. πολύ κρύο νερό

Για τη γέμιση:
200 γρ. ζάχαρη μαύρη
1 κ.σ. αλεύρι
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 αυγό μεσαίου μεγέθους
50 γρ. βούτυρο αγελάδας

Για τη σος σοκολάτας:
200 γρ. κουβερτούρα υγείας
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Για τη βάση:
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα που λέγεται φτερό εώς ότου ομογενοποιηθούν. Σταματάμε το μίξερ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη πάνω και κάτω και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1/2 εκατοστού. Βάζουμε το φύλλο στην τάρτα και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τον πάτο σε πολλά σημεία και στρώνουμε από πάνω ένα αλουμινόχαρτο έτσι που να εφάπτεται στη ζύμη ,να καλύπτει τα τοιχώματα και το γεμίζουμε μέχρι επάνω με ρύζι ώστε να μη φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο. Διπλώνουμε το αλουμινόχαρτο προ τα μέσα ώστε να καλύψει το ρύζι. Ψήνουμε για 20 λεπτά και έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο με το ρύζι. Αφήνουμε τη βάση στην άκρη όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση:
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαύρη ζάχαρη με το αλεύρι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αυγό και το λιωμένο βούτυρο ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Γεμίζουμε την τάρτα και τη βάζουμε στο φούρνο για 90 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ζεστή σος σοκολάτας.

Για τη σος σοκολάτας:

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί και αν έχουμε ραβδομπλέντερ ακόμα καλύτερα, το χτυπάμε με εκείνο.

Πηγή:yumyum.gr