Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρείτε το υπερβολικό λίπος από το κρέας και βάζετε το μπούτι σε ένα ρηχό ταψάκι.
Αναμειγνύετε το ελαιόλαδο, το θυμάρι και το σκόρδο και περιχύνετε το αρνάκι. Το πασπαλίζετε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 3-4 ώρες. Μετά το μεταφέρετε σε κανονικό ταψί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 οC. Ψήνετε το αρνί υπολογίζοντας ότι πρέπει να ψηθεί 20 λεπτά για κάθε 450 γραμμ. βάρους του, συν 20 λεπτά επιπλέον. Είκοσι λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος βγάζετε το αρνί από το φούρνο και το καλύπτετε με το μείγμα της κρούστας που έχετε ετοιμάσει ανακατεύοντας καλά καλά όλα τα υλικά. Συνεχίζετε το ψήσιμο ώσπου να ξεροψηθεί η κρούστα.
Σερβίρετε το αρνί σε ζεστή πιατέλα και το καλύπτετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο, ώστε να διατηρηθεί ζεστό. Το αφήνετε στην άκρη.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα. Πασπαλίζετε το αλεύρι μέσα στους χυμούς του ψησίματος στο ταψί, ανακατεύετε για 1-2 λεπτά και σταδιακά προσθέτετε το χυμό κρέατος, ανακατεύοντας συνέχεια και φροντίζοντας να «πάρετε» όλα τα καφέ υπολείμματα των χυμών του αρνιού. Αδειάζετε το μείγμα σε κατσαρόλα, το βάζετε σε μέτρια φωτιά και το αφήνετε να πάρει βράση.
Στη συνέχεια διαλύετε μέσα το ζελέ μέντας. Προσθέτετε το πορτό και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε το μείγμα σε σαλτσιέρα και συνοδεύετε με αυτό το ψητό αρνί, το οποίο γαρνίρετε με τούφες φρέσκων αρωματικών και λαχανικά εποχής.
1 αρνίσιο μπούτι 1,5-2 κιλά
Για τη μαρινάτα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4-6 τούφες φρέσκο θυμάρι
2 λειωμένες σκελίδες σκόρδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για την κρούστα
3-4 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους σιναπιού
25 γραμμ. ανάμεικτα φρέσκα ψιλοκομμένα αρωματικά
(θυμάρι, μέντα, δεντρολίβανο, μαϊντανός, εστραγκόν)
25 γραμμ. ψίχουλα από άσπρο φρέσκο ψωμί
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα καρύδια
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα σερβιρίσματος
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι ζωμός κρέατος
1 κουτ. σούπας ζελέ μέντας
1 κουτ. σούπας πορτό ή κόκκινο ξηρό κρασί (προαιρετικά)
Τουφίτσες από φρέσκα αρωματικά για το γαρνίρισμα
Πηγή: belife