Η νηστεία αποτελεί ιδανική αφορμή για να κάνετε αποτοξίνωση από το κρέας, τα αβγά και το βούτυρο και να θωρακίσετε την υγεία σας περιλαμβάνοντας στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Μην ξεχνάτε ότι το τυπικό νηστίσιμο μενού αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή της μεσογειακής διατροφής. Οπότε, αν κάνετε έξυπνους συνδυασμούς, θα χάσετε κιλά και θα ανανεωθείτε!
Τα οφέλη της νηστείας
Βελτιώνεται το λιπιδικό προφίλ σας: Με τον αποκλεισμό των ζωικών τροφίμων από το διαιτολόγιό σας κατά την περίοδο της νηστείας μπορείτε να μειώσετε την κακή χοληστερόλη -κι αν ασκείστε -να αυξήσετε την καλή.
Ενισχύεται η καλή λειτουργία του εντέρου: Εξαιτίας της αύξησης των φυτικών ινών στη διατροφή. Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, (εφόσον δεν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αυτοί του λευκού ψωμιού).
Προλαμβάνονται κάποιες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του παχέος εντέρου επειδή τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Τονώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και ελαιολάδου θωρακίζετε τον οργανισμό σας με καροτίνες, βιοφλαβονοειδή και βιταμίνες που έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Ρυθμίζεται σε καλύτερα επίπεδα η αρτηριακή πίεση: Λόγω αυξημένου καλίου που προέρχονται από τα φρούτα και μειωμένου νατρίου, το οποίο περιέχεται στο γρήγορο φαγητό.
Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σας: Η περίοδος νηστείας μπορεί να χαρίσει ευεξία, ψυχική ανάταση, αποτοξίνωση και αυτοπεποίθηση από πιθανή απώλεια βάρους.
Εναλλακτικές πηγές
Πρωτείνης: Δοκιμάστε συνδυασμούς φυτικών τροφίμων, που χαρίζουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, αλλά υψηλής βιολογικής αξίας όπως φακόρυζο, σπανακόρυζο, ρεβιθόρυζο, φασόλια γίγαντες ή πλιγούρι συνδυασμένο με ψωμί ολικής άλεσης. Ακόμη η πρωτεΐνη του ταχινιού είναι πλούσια σε αμινοξέα σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες άλλων τροφών.
Ασβεστίου: Καλή επιλογή είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το μπρόκολο, το λάχανο, το σησάμι, ο χαλβάς και το σπανάκι.
Σιδήρου: Εντάξτε στη διατροφή σας σαλιγκάρια και θαλασσινά, φακή και σπανάκι, αλλά πάντα συνδυασμένα με λεμόνι για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
Προσοχή στην υπερκατανάλωση
Δυστυχώς στη νηστεία οι περισσότεροι καταναλώνουν περισσότερη ποσότητα ζυμαρικών, πατάτας και ψωμιού για να νιώσουν κορεσμό γι’ αυτό προσέξτε τα εξής:
Αποφύγετε το τσιμπολόγημα.
Τρώτε πάντα πρωινό.
Καταναλώνετε αρκετά φρούτα μεταξύ των γευμάτων ή λαχανικά κομμένα σε στικ.
Φροντίστε να μη λείπει η σαλάτα από το τραπέζι σας.
Χρειάζεται να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας.
Τυπικό ενδεικτικό πρόγραμμα μίας εβδομάδας
Πηγή: omorfamistika