Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών αρκεί για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο είναι ένα μηχανισμός που πιστεύεται ότι συνδέει την παχυσαρκία με την αθηροσκλήρωση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο περιορισμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος θεωρείται ως ο πιο αποτελεσματικός ρυθμιστής του οξειδωτικού στρες και αποτελεί προληπτικό μέσο για την εμφάνιση ή επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης σε άτομα με παχυσαρκία, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση επιστημόνων της Μονάδας Μελέτης Μεταβολικών Νοσημάτων του Ιπποκρατείου, που παρουσιάζεται στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται πως ανεβάζει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση των ανδρών, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση των γυναικών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης γιατρών του Τμήματος Υπέρτασης της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ που λειτουργεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και παρουσιάζεται στο ίδιο συνέδριο.
Στη μελέτη εξετάστηκαν 512 εργαζόμενοι ηλικίας 33,6 – 50,6 ετών εκ των οποίων το 33% ήταν γυναίκες και διαπιστώθηκε ότι στους άντρες η αύξηση της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλ κατά ένα ποτήρι αυξάνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 1,13 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 0,91 mmHg. Αντίθετα στις γυναίκες μειώνει τη συστολική πίεση κατά 2,00 mmHg και τη διαστολική κατά 1,00 mmHg.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης η αύξηση της αρτηριακής πίεσης στους άντρες φαίνεται ότι είναι σημαντική μόνο όταν καταναλώνουν περισσότερα από δύο ποτήρια αλκοόλ ημερησίως