Ο σύντροφός μας είναι προβληµατικός αν προβάλλει σε µας τα προβλήµατα, τις αδυναµίες και τις ανασφάλειές του. Ωστόσο συχνά δυσκολευόµαστε να διακρίνουµε την καταπίεση, την ανασφάλεια και τη ζήλια όταν κρύβονται πίσω από τη µάσκα της αγάπης.
Eίναι αλήθεια πως µερικές φορές αντιλαµβανόµαστε ή επιλέγουµε να µεταφράζουµε ως αγάπη συµπεριφορές του συντρόφου µας που στην πραγµατικότητα κρύβουν άλυτα προσωπικά του προβλήµατα. Μήπως όµως ήρθε η ώρα να µάθουµε να ακούµε µέσα µας το «συναγερµό» και να φεύγουµε εγκαίρως από σχέσεις που µόνο κακό µπορεί να µας κάνουν;
∆εν µε αγαπά όταν:
-Με ζηλεύει υπερβολικά
«Στην αρχή κολακευόµουν από τη ζήλεια του Κώστα», θυµάται η Λένα. «∆υστυχώς ανακάλυψα µε τον πιο άσχηµο τρόπο την ανασφάλεια που έκρυβε η συµπεριφορά του όταν ένα βράδυ ο Κώστας µε χαστούκισε γιατί, λέει, µε κοιτούσε συνέχεια κάποιος στο µπαρ που ήµασταν νωρίτερα και θεώρησε πως τον είχα προκαλέσει εγώ». Η Λένα αντιλήφθηκε εγκαίρως το πρόβληµα και δεν υποτίµησε τον εαυτό της µένοντας σ’ αυτή τη σχέση. Συχνά ωστόσο είναι δύσκολο να διακρίνουµε από την αρχή την αρρωστηµένη εκδοχή της ζήλιας που νιώθει ένας έντονα ανασφαλής σύντροφος.
Ενοχλείται από τη σχέση µε την οικογένειά µου
«Αφού έχεις εµένα, γιατί πας συνέχεια στην ξαδέρφη σου;» «Μα τι λες πια µε τη µάνα σου κάθε µέρα στο τηλέφωνο;» Μήπως ακούτε κι εσείς συχνά αυτές τις ερωτήσεις σε όλες τις διαφορετικές εκδοχές τους; Αν ναι, προβληµατιστείτε για τα συναισθήµατα που κρύβονται πίσω τους. Συχνά, η αποκλειστικότητα που προσπαθεί να επιτύχει εµµέσως αυτός ο τύπος συντρόφου αποµακρύνει τη γυναίκα από τον κοινωνικό της περίγυρο και την κάνει τελικά πιο ευάλωτη απέναντι στον ίδιο και τις διαθέσεις του.
Ζητά να σταµατήσω να βλέπω τις φίλες µου
Όλοι στην αρχή µιας σχέσης γινόµαστε «αυτοκόλλητοι» µε το… έτερον ήµισυ, αυτό όµως δεν κρατά για πάντα και είναι απολύτως υγιές και φυσιολογικό να θέλουµε να περνάµε χρόνο και µε τους/τις φίλες µας. Μήπως όµως ο σύντροφός σας δεν συµφωνεί µε αυτό; Μήπως η γκρίνια του γίνεται όλο κι εντονότερη όταν κανονίζετε να βγείτε µε φίλες ή µιλάτε µε την κολλητή σας στο τηλέφωνο;
Η αυξανόµενη σε ένταση αντίδρασή του σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να χτυπήσει καµπανάκι συναγερµού µέσα σας και να αντιµετωπίσετε την κατάσταση.
Θυµηθείτε: Ο κοινωνικός περίγυρος και η οικογένεια λειτουργούν σαν «δίχτυ ασφαλείας» στη ζωή µας. Όταν ο σύντροφος ζητά στο όνοµα της αγάπης επίµονα από τη γυναίκα να αποκοπεί απ’ την προηγούµενη ζωή της, πρόκειται για µια συµπεριφορά που κρύβει προβλήµατα. Η αποκλειστικότητα, ειδικά µε τη µορφή της επιβολής, δεν σηµαίνει απαραίτητα αγάπη αλλά µπορεί να καλύπτει προβλήµατα που ο σύντροφός µας δεν έχει αποδεχτεί και επιλύσει µέσα του.
Δυναµιτίζει κάθε προσπάθεια να αδυνατίσω
«Μόλις ξεκινούσα δίαιτα, ο Παναγιώτης γέµιζε τα ντουλάπια µε πατατάκια και σοκολάτες και παράγγελνε πίτσα και σουβλάκια σχεδόν κάθε βράδυ. Εγώ τη γυναίκα µου τη θέλω µε τα “πιασιµατάκια” της, έλεγε…» Στ’ αλήθεια όµως ο Παναγιώτης αγαπά τις µεσογειακές καµπύλες της Μαρίνας ή µήπως η χαµηλή του αυτοπεποίθηση τον οδηγεί να θέλει µια σύντροφο «στα µέτρα του», νιώθοντας ασυνείδητα πως, αν βελτιωθεί, δεν θα του αξίζει πια; Και πώς θα είναι η ζωή µ’ έναν σύντροφο χωρίς αυτοεκτίµηση;
«Θα σε έχω κυρά και βασίλισσα!»
Σε έναν ιδανικό κόσµο θα ήταν υπέροχο να µην ήµασταν υποχρεωµένες να εργαζόµαστε σκληρά και καθηµερινά… Η οικονοµική ανεξαρτησία όµως είναι πολύτιµη για κάθε γυναίκα και πρέπει να ζυγίσουµε πολύ καλά την απόφαση να σταµατήσουµε τη δουλειά για χάρη της οικογένειας ή επειδή ο σύντροφός µας εκφράζει την επιθυµία να µας συντηρεί οικονοµικά.
Η γνώµη της ειδικού
Σύµφωνα µε την κλινική ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Άννα-Μαρία Κυριακοπούλου, η άγνοια και το συναισθηµατικό µπλοκάρισµα είναι δύο συνηθισµένες αιτίες που εµποδίζουν τη γυναίκα να λάβει το αρνητικό µήνυµα που στέλνει µε τη συµπεριφορά του ένας προβληµατικός σύντροφος. Όλες αυτές οι συµπεριφορές του άντρα υποδηλώνουν άλυτες δικές του ψυχικές καταπονήσεις και αδυναµίες. Αν µάλιστα είναι επαναλαµβανόµενες, οδηγούν σταδιακά τη γυναίκα, που στην αρχή ενθουσιάζεται και κολακεύεται, στο δρόµο της ψυχικής και, πολύ συχνά, της σωµατικής βίας και κακοποίησης. Η γυναίκα δεν συνειδητοποιεί τι της συµβαίνει γιατί δεν γνωρίζει και δεν έχει ενηµερωθεί για τον κύκλο της ψυχικής βίας και της κακοποίησης και µπερδεύει την αγάπη µε την εξάρτηση, τη ζήλια και τον αυταρχισµό. Όλα αυτά καταλήγουν στο φόβο και την κάνουν να πιστεύει πως οι θυσίες που της ζητά ο σύντροφός της είναι αποδείξεις αγάπης. Σταδιακά παραδίδεται στη δήθεν «παθιασµένη αγάπη» του άντρα, χάνει κοµµάτια του εαυτού της, τη δύναµη, την αυτονοµία, την πρωτοβουλία, τη σωστή της κρίση. Η γυναίκα που βιώνει τις παραπάνω καταστάσεις χρειάζεται ενηµέρωση, σωστή αντιµετώπιση από τον περίγυρό της και πιθανώς βοήθεια ειδικού για να τις αντιµετωπίσει.
Πηγή: myworld.gr