Σήμερα οι γυναίκες γιορτάζουν και διασκεδάζουν… Ξεφάντωμα μέχρι… πρωίας (;) για κάποιες, ένα συνηθισμένο ποτό για άλλες, η ουσία είναι μία: Ότι σήμερα οι γυναίκες έχουν την τιμητική τους και το ρίχνουν έξω…
Θέλετε όμως να μάθετε πώς καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα των γυναικών;
Το 1910 στην Κοπεγχάγη μετά από πρόταση της φεμινίστριας Κλάρας Τσέτκιν. Και είχε σκοπό να διατηρηθεί η ανάμνηση της πρώτης διαδήλωσης των Αμερικανίδων, που είχε γίνει το 1857. Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργαζόμενες γυναίκες στη Νέα Υόρκη ντυμένες στα άσπρα, έκαναν απεργία πείνας με αίτημά τους την ίση αμοιβή με τους άνδρες. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα αλλά από τότε ο δρόμος για τα ίσα δικαιώματα των δύο φύλων άνοιξε.
Και ιδού κάποια χαρακτηριστικά γεγονότα:
8 Μαρτίου 1911: Τον πρώτο χρόνο μετά την καθιέρωση της γιορτής, οι γυναίκες της Αμερικής και της Γερμανίας, διαδηλώνουν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
8 Μαρτίου 1913: Οι γυναίκες της Τσαρικής Ρωσίας ξεσηκώνονται με την κραυγή «Κάτω η πείνα – Κάτω ο πόλεμος». Τον επόμενο ακριβώς χρόνο οι γυναίκες των λαϊκών συνοικιών του Παρισιού κάνουν διαδηλώσεις και απαιτούν να ελευθερωθεί η επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ, που είχε συλληφθεί στη Γερμανία για τους αγώνες της κατά του επερχόμενου πολέμου.
8 Μαρτίου 1917: Οι εργάτριες της Πετρούπολης, του σημερινού Λένιγκραντ, ξεχύνονται στους δρόμους και ζητούν ειρήνη και ψωμί.
8 Μαρτίου 1923: Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος έχει τελειώσει, 5 χρόνια πριν. Αλλά η κατάληξη του Ρούρ απειλεί να ανάψει νέα πολεμική φωτιά. Δύο χιλιάδες Γαλλίδες συγκεντρώνονται και απαιτούν: «Όχι άλλο πόλεμο» .
Όμως, από τότε μέχρι σήμερα, η γιορτή της γυναίκας έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Οι γυναίκες διασκεδάζουν, το ρίχνουν έξω, μη γνωρίζοντας τι συμβολίζει η 8η Μαρτίου.