Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις πατάτες ογκρατέν; Πρόκειται για ένα εκπληκτικό γεύμα, ιδανικό για τα παιδιά, ενώ φτιάχνεται εύκολα.

Υλικά (για 6-8 άτοµα)

• 2-3 µεγάλες πατάτες καθαρισµένες και κοµµένες σε φέτες
• 1 σελινόριζα καθαρισµένη και κοµµένη σε φέτες
• 1 φλιτζ. κρέµα γάλακτος
• 1 φλιτζ. γάλα φρέσκο
• 2 φλιτζ. µετσοβόνε τριµµένο
• 2-3 κ.τ.σ. καρύδι χοντροκοµµένο
• 1 κ.τ.γ. βούτυρο
• 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 φλιτζ. χοντροκοπανισµένο κρίθινο παξιµάδι
• αλάτι, πιπέρι

Ετοιµασία
1. Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε µισό λίτρο νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το φύλλο της δάφνης. Μόλις βράσει ρίχνετε τις πατάτες και τις αφήνετε για 10 λεπτά. Τις τραβάτε µε τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε τις φέτες από τη σελινόριζα και βράζετε για 6 λεπτά. Τις βγάζετε από το νερό και τις αφήνετε στην άκρη επίσης.
2. Παίρνετε ένα πυρέξ και το αλείφετε ελαφρά µε λίγο βούτυρο και ελαιόλαδο. Απλώνετε ένα στρώµα πατάτες, πασπαλίζετε µε λίγο µετσοβόνε και στρώνετε από πάνω µερικές φέτες από τη σελινόριζα. Τελειώνετε µε ένα στρώµα από πατάτες εναλλάξ µε σελινόριζα.
3. Σε ένα µπολ χτυπάτε το γάλα µε την κρέµα γάλακτος και δύο κουταλιές της σούπας µετσοβόνε και περιχύνετε τα λαχανικά.
4. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το υπόλοιπο µείγµα από το βούτυρο και το ελαιόλαδο και µόλις ζεσταθεί προσθέτετε το παξιµάδι και το καρύδι. Πασπαλίζετε µε λίγο πιπέρι, ανακατεύετε για 2-3 λεπτά και το σκορπάτε πάνω από τις πατάτες µαζί µε το υπόλοιπο τυρί. Ψήνετε στους 180 βαθµούς για 30-40 λεπτά µέχρι να σχηµατιστεί µια ροδόξανθη κρούστα.

Αναµονή 30-40′
324 θερµίδες

Πηγή: myworld