Τα περισσότερα ελληνόπουλα, που μιμούνται πάντα τους μεγάλους, ουσιαστικά δεν προγευματίζουν. Με ένα φλιτζάνι γάλα και δυο τρία μπισκότα στο στομάχι φεύγουν για το σχολείο και πρέπει να αντέξουν μέχρι το σάντουιτς του διαλείμματος ή καμιά φορά και μέχρι την ώρα του μεσημεριανού. Και οι περισσότεροι γονείς, βέβαια, δε γνωρίζουν ότι πίσω από αυτά τα ανεπαρκή προγεύματα κρύβονται πολλές σχολικές αποτυχίες.

Θα ανάψει κόκκινο!
Ο οργανισμός μας θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα αυτοκίνητο. Σε κανένα δε θα περνούσε από το μυαλό να ξεκινήσει για ένα μακρινό ταξίδι χωρίς να γεμίσει το ντεπόζιτο της βενζίνης. Γιατί μετά από κάποια χιλιόμετρα θα ανάψει το κόκκινο φωτάκι προειδοποιώντας πως το αυτοκίνητο χρειάζεται βενζίνη.

Αυτή είναι η κατάσταση και των παιδιών που προγευματίζουν λίγο: Εκτός από την ενέργεια για να μεγαλώσουν, να παίξουν και να κατανικήσουν το κρύο, τα παιδιά χρειάζονται τροφή και οξυγόνο για τον εγκέφαλό τους, προκειμένου να έχουν ικανοποιητική σχολική απόδοση. Αν το πρόγευμά τους, λοιπόν, είναι φτωχό, γύρω στις 11 θα ανάψει το κόκκινο φως που θα πληροφορεί ότι τους λείπουν καύσιμα από τον οργανισμό τους. Το αποτέλεσμα; Θα νιώσουν ναυτίες, ζαλάδες και μια υπνηλία που θα τους εμποδίσει να προσέξουν στην τάξη.

Γλυκές ενέργειες
Ένα πλήρες πρωινό θα πρέπει να αποτελείται από γάλα, ψωμί (αν είναι δυνατόν ολικής αλέσεως), βούτυρο, τυρί και φρούτα. Στο άρθρο μας αυτό θα μιλήσουμε ειδικότερα γι’ αυτά τα τελευταία.

Τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες. Βέβαια, υδατάνθρακες περιέχουν και η ζάχαρη και το μέλι, αλλά τα φρούτα έχουν το επιπλέον προσόν να παρέχουν στον οργανισμό και πολύτιμες βιταμίνες. Λόγω της χημικής τους σύστασης, χωνεύονται με μεγάλη ευκολία και περνούν μαζικά στο αίμα. Το πάγκρεας απελευθερώνει μια μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, που είναι η ορμόνη που ευνοεί την κατανάλωση των σακχάρων.

Κατά συνέπεια, το παιδί –και φυσικά και οι ενήλικες– νιώθει δυνατό και γεμάτο ενεργητικότητα. Βέβαια, επειδή αυτά τα σάκχαρα «καίγονται» πολύ γρήγορα, το αίμα μένει χωρίς αποθέματα και σε λίγη ώρα το παιδί ξανανιώθει πείνα. Γι’ αυτόν το λόγο, απαιτούνται στο πρωινό και άλλα τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα δημητριακά, που χορηγούν υδατάνθρακες βραδείας καύσης.

Χωρίς κρυολογήματα και με καλή όραση
Είναι απαραίτητο το παιδί σας να συνηθίσει να τρώει στο πρόγευμα κάποιο φρούτο ή να πίνει ένα φρέσκο χυμό (θα προσλαμβάνει βιταμίνες C και Α).

Όπως ακριβώς οι πρωτεΐνες χρησιμεύουν για να σχηματίσουν τα κύτταρα, που είναι οι δομικές μονάδες του οργανισμού μας, η βιταμίνη C τις ενώνει. Από αυτήν εξαρτάται το να μπορεί ο οργανισμός μας να παλέψει ενάντια στα κρυολογήματα και στις άλλες λοιμώξεις.

Ενώ τη βιταμίνη C τη συναντάμε ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, λεμόνια, κίτρα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα πεπόνια και τα κεράσια μας δίνουν τη βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει την όραση και το δέρμα και ακόμα αποδίδεται σ’ αυτήν η ιδιότητα να προλαμβάνει το σχηματισμό ορισμένων όγκων.

Με… νου και φαντασία
Τα φρούτα είναι ευχάριστα στη γεύση και εύκολα στην πέψη. Υπάρχουν, όμως, παιδιά που το πρωί νυστάζουν και βαριούνται να μασήσουν ένα ολόκληρο φρούτο. Δεν πειράζει. Παρόλο που μπορεί να σας κοστίσει λίγη παραπάνω ώρα, μπορείτε να τους τα δώσετε με μορφή πιο εύκολη να φαγωθεί:

• Ο πιο γρήγορος τρόπος είναι ο χυμός. Αν καταφέρετε το παιδί σας να πίνει –κάθε πρωί– ένα μεγάλο ποτήρι χυμό φρούτων, ήδη έχετε κερδίσει πολλά. Αν το απόγευμα φάει άλλο ένα φρούτο, οι ανάγκες του καλύπτονται.
• Μπορείτε επίσης να του ετοιμάσετε μια φρουτοσαλάτα. Τα μισά από δυο τρία διαφορετικά φρούτα είναι αρκετά. Μπορείτε επίσης να περιχύσετε αυτήν τη σαλάτα με χυμό πορτοκαλιού ή με λίγο μέλι ή γιαούρτι. Και αν το παιδί σας εξακολουθεί να δυσανασχετεί, μπορείτε να του δώσετε μια δυο μπανάνες με κανέλα και ζάχαρη.
• Μια εναλλακτική λύση για τα δυσκοίλια παιδιά είναι τα αποξηραμένα φρούτα. Οι ίνες τους δε χωνεύονται και θα τα βοηθήσουν να βελτιώσουν την αφόδευσή τους. Επειδή, όμως, οι βιταμίνες που περιέχουν τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ λίγες, καλό θα ήταν να τα περιχύσετε με λίγο χυμό.

Προσοχή!
Πολλοί πιστεύουν πως η οξύτητα των φρούτων κάνει κακό στην πέψη. Πρόκειται για μύθο. Δεν υπάρχει κανένα φρούτο τόσο όξινο όσο τα γαστρικά υγρά. Έτσι, δεν κάνει κακό να πίνει το παιδί χυμό πορτοκαλιού και μετά γάλα ή και το αντίθετο.

Χρήσιμες συμβουλές
• Ένα πρόγευμα πλούσιο σε υδατάνθρακες παρέχει ενέργεια για ολόκληρο το πρωινό.
• Ένα παιδί που πίνει κάθε πρωί ένα χυμό φρούτων πολύ δύσκολα θα υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Αν έχει διάρροια, αντικαταστήστε το χυμό με μια μπανάνα ή ένα μήλο.
• Μην αφήνετε το παιδί σας να τρώει άγουρα φρούτα. Θα μπορούσαν να του προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές.
• Για να διατηρήσουν τα φρούτα όλες τους τις βιταμίνες, πρέπει να καταναλωθούν αμέσως αφού ξεφλουδιστούν, κοπούν ή στυφτούν.
• Αν θέλετε να διατηρήσετε το χυμό φρούτων, χρησιμοποιήστε ένα βάζο που να τον προφυλάσσει από το φως, τη ζέστη και τον αέρα, γιατί οι βιταμίνες οξειδώνονται πολύ εύκολα.

Πηγή: belife.gr