Ο παιδικός σταθμός αποτελεί μια καλή λύση για τις εργαζόμενες μητέρες και σημαντικός για την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Η επιλογή του είναι ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο σίγουρα απαιτεί λίγο από το χρόνο σας.

Ένα από τα βασικότερα κριτήρια που πρέπει να βάλετε για να εξοικονομήσετε χρόνο, αλλά και για να διασφαλίσετε την όσο το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση του παιδιού σας στις νέες του συνήθειες, είναι η κοντινή απόσταση του παιδικού σταθμού με το σπίτι σας.

Είναι προτιμότερο το παιδάκι σας να μην τρώει πολλή ώρα στις μετακινήσεις του, γιατί έτσι θα γλιτώσει τόσο το να ξυπνάει πολύ νωρίς, όσο και ότι στην επιστροφή του, που θα είναι κουρασμένο, δεν θα σπαταλάει χρόνο σε ένα σχολικό για να επιστρέψει σπίτι ζαλισμένο.

Οι παιδικοί σταθμοί δέχονται παιδιά από 2,5 ετών και πάνω. Αν θέλετε να στείλετε σε κάποιο σταθμό ένα μικρότερο παιδάκι, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε βρεφονηπιακή φροντίδα, που δεν την παρέχουν όλοι οι παιδικοί σταθμοί.

Προτού ξεκινήσετε την έρευνά σας, κάντε ένα μίνι συμβούλιο με τον συντροφό σας και αποφασίστε αρχικά τι εσείς επιθυμείτε για το δικό σας το παιδί. Π.χ θέλετε το παιδί σας θα παρακολουθήσει κάποιο ξενόγλωσσο παιδικό σταθμό ή κάποιον που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο διαπαιδαγώγησης.

Σκεφτείτε αν θέλετε έναν παιδικό σταθμό οικογενειακό, ή έναν μεγαλύτερο. Ας έχετε στο νου σας ότι όσο περισσότερα παιδιά έχει ένας παιδικός σταθμός, τόσο περισσότερο διακινδυνεύεται να έχετε μία πιο απρόσωπη αντιμετώπιση εκ μέρους των υπεύθυνων του σταθμού.

Ρωτήστε επίμονα πόσα τμήματα διαθέτει, με πόσα παιδάκια στο κάθε τμήμα λειτουργεί, πόσες δασκάλες είναι υπεύθυνες για το κάθε τμήμα.

Οι παιδίατροι προτιμούν τα παιδιά των μικρών ηλικιών να μη συνωστίζονται σε μικρούς και στενούς χώρους κατά δεκάδες, επομένως καλό θα ήταν να διασφαλίζατε ότι στον σταθμό που επιλέξατε διατηρούνται ολιγομελή τμήματα και οι αίθουσες είναι οι κατάλληλες για τα παιδιά.

Κλείστε ραντεβού με τον παιδικό σταθμο που θέλετε να ελέγξετε και ζητήστε ξενάγηση σε όλους του χώρους του

Ρωτήστε αν το φαγητό που παρέχεται στα παιδιά μαγειρεύεται μέσα στο χώρο ή το προμηθεύονται από catering.

Εκμαιεύστε πληροφορίες για την κατάρτιση του παιδαγωγικού προσωπικού, και την εμπειρία τους. Πολύ σημαντικό είναι να μάθετε κάθε πότε ανανεώνει το προσωπικό του ένας σταθμός, ώστε να ξέρετε αν διατηρεί μία συνέπεια απέναντι στους εργαζόμενούς του.

Μάθετε για την αναλογία παιδιών/προσωπικού. Συνήθως σε κάθε τάξη υπάρχουν περισσότερα από 10 παιδιά με μια κύρια παιδαγωγό και μια βοηθό. Για τα παιδιά 2,5-3,5 χρόνων είναι απαραίτητη μια παιδαγωγός ανά 8 παιδιά. Στα μεγαλύτερα η αναλογία μπορεί να γίνει μια παιδαγωγός για 10-12 παιδιά, ενώ στα κάτω από 2,5 χρόνων η αναλογία γίνεται 1:4. Αυτά όλα ορίζονται από σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες διαφοροποιούνται ανά περιόδους, αλλά μπορείτε να τις αναζητήσετε.

Δείτε τους χώρους που προαυλίζονται τα παιδιά.

Ζητήστε να δείτε τα σχολικά λεωφορεία που μεταφέρουν τα παιδιά.

Το τελευταίο αλλά όχι το λιγότερο σημαντικό είναι να αξιολογήσετε τα «πρόσωπα» του παιδικού σταθμού. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και τη χημεία σας με τους ανθρώπους του!

Πηγή: mother.gr