Ως αντιοξειδωτικά, ορίζουμε εκείνες τις διαιτητικές ουσίες, οι οποίες προλαμβάνουν ή επιδιορθώνουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματος.
Λόγω της επίδρασης κυρίως των ελεύθερων ριζών, αλλά και της κληρονομικότητας, του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής, μειώνονται αντίστοιχα και οι αντιοξειδωτικοί και αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού μας.
Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση βλαβών που προκαλούν με τη σειρά τους τη γήρανση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, που είναι ικανά να καθυστερήσουν αυτή τη διαδικασία.
Δέκα τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών είναι οι εξής:
1. Καταναλώνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία φρούτων και λαχανικών, μιας και αυτά αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή αντιοξειδωτικών για τον οργανισμό σας.
2. Επιλέξτε μία διατροφή με πολλά προϊόντα ολικής αλέσεως και γενικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.
3. Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας και την πρόσληψη τουλάχιστον 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως.
4. Επιλέξτε έναν ελαφρύ τρόπο μαγειρέματος των γευμάτων σας, εξασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών.
5. Πειραματιστείτε γευστικά, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες, κλπ.
6. Προσθέστε στο φαγητό σας φρέσκα αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα, που αυξάνουν την αντιοξειδωτική προστασία.
7. Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σκόρδου και κρεμμυδιού με το φαγητό, αφού περιέχουν πολύτιμα συστατικά και λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν τη φθορά του χρόνου.
8. Χρησιμοποιείτε λεμόνι αντί ξύδι στις σαλάτες σας, λόγω του ότι έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, περιέχει βιταμίνη C και βοηθάει στην απορρόφηση ανόργανων στοιχείων που βρίσκονται σε λαχανικά, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.
9. Δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας τον λιναρόσπορο, τα ξηρά δαμάσκηνα, το αβοκάντο, το τζίντζερ, τα πράσα, το μπρόκολο, το σολωμό, το ρόδι, τα καρύδια, που θεωρούνται μερικές από τις πλέον αντιγηραντικές υπερτροφές (super foods).
10. Αποφύγετε τον καφέ -μέχρι 2 δόσεις την ημέρα- (προτιμήστε το τσάι), το αλκοόλ (προτιμήστε το κρασί), τα ανθρακούχα ποτά, τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες.
Πηγή: antigiransi.com