Το ιδανικό για ένα μωρό και τη μητέρα του, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο θηλασμός να διαρκεί τουλάχιστον για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του. Στη συνέχεια σταδιακά εντάσσεται στη διατροφή του παιδιού στερεά τροφή και λέγοντας στερεά τροφή εννοούμε τις διάφορες κρέμες που συνιστούν οι παιδίατροι.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι σχεδόν το 25% των παιδιών που γεννιούνται στην Αμερική αρχίζουν να τρώνε «στερεά τροφή» αρκετά νωρίτερα, πριν ακόμη κλείσουν τους τέσσερις μήνες.

Το τι επιδράσεις θα μπορούσε να έχει αυτό στη ζωή των παιδιών μετέπειτα εξηγεί μία μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.

Σύμφωνα με τη μία μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, ερευνητές από το νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης και το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι τα μωρά που ξεκινούν να τρώνε στερεά τροφή πριν γίνουν τεσσάρων μηνών διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα πριν κλείσουν τα 3 έτη.

Αυτό ίσχυε για τα βρέφη των οποίων οι μητέρες δε τα θήλαζαν καθόλου ή σταμάτησαν να τα θηλάζουν πάνω στο τετράμηνο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 847 παιδιά, τα 2/3 των οποίων θήλαζαν κανονικά. Βρέθηκε ότι 75 από αυτά, δηλαδή το 9% είχαν γίνει παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 3 ετών.