Η Γροιλανδία, οι πολιτείες των Μεσοδυτικών ΗΠΑ και φυσικά ο Βόρειος Πόλος, σημειώνουν κάποιες από τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες παγκοσμίως. Πού βρίσκεται, όμως, το πιο κρύο μέρος στη Γη, όπου κανείς μπορεί να ζήσει;
Η Γροιλανδία, όντως, κατά την διάρκεια μεγάλου μέρους του χρόνου σημειώνει θερμοκρασίες περίπου 0 βαθμών Κελσίου. Μέρος αυτού οφείλεται στο γεγονός ότι το νησί περιβάλλεται από θάλασσες, μερικές, μάλιστα, σχεδόν πάντα παγωμένες, ενώ το 85% της γης της Γροιλανδίας αποτελείται από πάγο. Δύο από τις πιο κρύες πόλεις, λοιπόν, του νησιού αλλά και του κόσμου, αναφέρει το grunge.com, βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Γροιλανδίας και ακούνε στο όνομα Upernavik και Kangerlussuaq.
Οι θερμοκρασίες τους μπορούν να πέσουν στους -20 και -50 βαθμούς Κελσίου, με τον περισσότερο πληθυσμό τους να ζει στις ακτές τους, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν και τους 20 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι η Γροιλανδία παίρνει κάποια «ζεστασιά», αν και το κλίμα θεωρείται Αρκτικό. Κρύο αλλά όχι για την κορυφή της λίστας, ως η πιο κρύα κατοικήσιμη περιοχή στον κόσμο.
Κάποιες από τις πιο κρύες πόλεις στον κόσμο
Ωστόσο, αυτές οι δύο πόλεις δεν είναι οι πιο κρύες στον κόσμο, καθώς οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το grunge.com, σημειώνουν ακόμη πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Η Μινεσότα, το Μίσιγκαν και η Βόρεια Ντακότα βρίσκονται στην κορυφή με την Αλάσκα και το Μέιν να ακολουθούν, επίσης.
Μια από τις πιο κρύες και επικίνδυνες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, είναι η πόλη International Falls, στη Μινεσότα, όπου οι κάτοικοι εκεί ζουν σε θερμοκρασίες μηδενικού βαθμού και περίπου 1,8 μέτρα ετήσιας χιονόπτωσης. Η περιοχή, μάλιστα, είναι τόσο κρύα που ο τόπος είναι γνωστός ως «Το παγωμένο κουτί των ΗΠΑ», αναφέρει το grunge.com. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, το γεγονός ότι μόλις 6.000 άνθρωποι μένουν στο International Falls μόνιμα.
Η πιο παγωμένη περιοχή στον κόσμο όπου υπάρχει ζωή
Αν στοιχηματίζατε, ωστόσο, ότι ο Βόρειος Πόλος διαθέτει την πόλη με το περισσότερο κρύο στον κόσμο θα χάνατε, γιατί αυτή συναντάται περίπου 2.900 χιλιόμετρα νότια του Βόρειου Πόλου. Σύμφωνα με το Conde Nast Traveler αυτή είναι η πόλη Oymyakon στην ανατολική Σιβηρία, η οποία το 1924 σημείωσε θερμοκρασίες ρεκόρ, ακόμη και για την ίδια, αγγίζοντας του -71 βαθμούς Κελσίου.
Μια πρωτιά που υπενθυμίζει στους κατοίκους αλλά και τους παράτολμους επισκέπτες της περιοχής με το αντίστοιχο μνημείο στην πλατεία της πόλης. Σήμερα, οι χιονοπτώσεις εδώ αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, ενώ οι κάτοικοι της πόλης είναι υποχρεωμένοι να ζουν σχεδόν καθημερινά με το κρύο που προκαλείται από τους -14 βαθμούς Κελσίου, που έχει το Oymyakon ως μέσο όρο θερμοκρασίας.
Το Oymyakon σχηματίστηκε κάπου στη δεκαετία του 1920, όταν οι κτηνοτρόφοι έφερναν τους ταράνδους τους σε μια ιαματική πηγή για νερό κάθε χειμώνα. Η ρωσική λέξη Oymyakon μεταφράζεται σε «νερό που δεν παγώνει».