Ο πυθμένας του ωκεανού είναι κυριολεκτικά γεμάτος με ναυάγια. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια από αυτά, σύμφωνα με το Popular Mechanics, με τα περισσότερα να περιμένουν απλώς να ανακαλυφθούν. Κάποια ανασύρονται από το νερό για να ερευνηθούν στη στεριά, ενώ πολλά άλλα αφήνονται στη θέση τους για να γίνουν σπίτι για τα ψάρια και τη θαλάσσια ζωή.
Ωστόσο, στον κόλπο Homebush Bay, κοντά στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ένα παλιό πλοίο που πετάχτηκε στον κόλπο και αφέθηκε «νεκρό» εξυπηρετεί έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό, ο οποίος προσελκύει επισκέπτες από διάφορα σημεία του κόσμου που έρχονται να φωτογραφίσουν το όμορφο και ασυνήθιστο θέαμα. Το οποίο δεν είναι άλλο από το πλωτό δάσος του Homebush Bay.
Το αιωνόβιο πλοίο με την ονομασία SS Ayrfield έχει βγάλει ένα πλούσιο, πράσινο, δάσος πάνω στα εγκαταλελειμμένα καταστρώματά του, με τα δέντρα μαγκρόβια να καλύπτουν μεγάλο μέρος του πλοίου, δημιουργώντας μια φανταστική εικόνα -είτε την απολαμβάνει κανείς στο φως της ημέρας, είτε τη νύχτα.
Η ιστορία πίσω από το ασυνήθιστο θέαμα
Ο κόλπος Homebush Bay, αν και πανέμορφος τώρα, ήταν κάποτε χώρος απόρριψης τοξικών ουσιών, σύμφωνα με το Earthly Mission. Χρησιμοποιήθηκε ως χώρος απόρριψης πλοίων και αποβλήτων, τόσο κανονικών όσο και τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου του Agent Orange, σύμφωνα με τον ιστότοπο. Η παρουσία τόσων πολλών μολυσματικών ουσιών στο νερό οδήγησε σε απαγόρευση της αλιείας σε μεγάλο μέρος του λιμανιού του Σίδνεϊ.
Όμως, τη δεκαετία του 1980, έγιναν αλλαγές για την αποκατάσταση της περιοχής και ο κόλπος άρχισε να θεραπεύεται. Σε τέτοιο βαθμό που, όπως αναφέρει το grunge.com, επέστρεψαν οι υγροβιότοποι με μαγκρόβια και οι αλυκές. Και μερικά από αυτά τα μαγκρόβια κατέληξαν στο Ayrfield δημιουργώντας το πλωτό δάσος.
Τι έκανε το Ayrfield πριν γίνει διάσημο στο Instagram
Το SS Aryfield ναυπηγήθηκε το 1911 στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν ένα χαλύβδινο, ατμοκίνητο πλοίο που ονομαζόταν collier και χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει προμήθειες στα αμερικανικά στρατεύματα στον Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το Amusing Planet. Μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε στην ιδιωτική βιομηχανία μέχρι να παροπλιστεί το 1972.
Από όλα τα καταπληκτικά αξιοθέατα του Σίδνεϊ, όπως η Όπερα και ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος του Σίδνεϊ, το Urban List συνιστά να βεβαιωθεί κανείς ότι το πλωτό δάσος του Homebush Bay βρίσκεται στην «Insta bucket list» του. Ο ιστότοπος προτείνει στους αναγνώστες του να το επισκεφτούν είτε κατά την ανατολή είτε κατά τη δύση του ηλίου ώστε να έχει την καλύτερη θέα και αρκετό χρόνο για να απολαύσει τη μαγεία του ουρανού που αλλάζει αργά.
Ένα μονοπάτι κατά μήκος της ακτής εκτείνεται παράλληλα με το ναυάγιο, οπότε υπάρχει ένα εξαιρετικό σημείο θέασης για φωτογραφίες. Ο κόλπος Homebush Bay απέχει περίπου 30 λεπτά οδικώς από την κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Σίδνεϊ.