Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη δακρύων, το καθένα από τα οποία έχει έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης. Τα βασικά, τα ερεθιστικά και τα συναισθηματικά. Τα βασικά δάκρυα είναι τα είδη δακρύων που χρησιμοποιούν τα μάτια σας καθημερινά για να κρατούν τα μάτια σας υγρά. Τα ερεθιστικά δάκρυα είναι αυτά που τρέχουν όταν κόβετε κρεμμύδια ή όταν μπαίνει κάτι στο μάτι σας, ενώ τα συναισθηματικά δάκρυα είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται -είναι γενικά το αποτέλεσμα ισχυρών συναισθημάτων όπως η λύπη, η ευτυχία ή ο σωματικός πόνος.

Επιπλέον, για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε πλήρως, οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες. Το Web MD επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνδρες έχουν μικρότερους δακρυϊκούς πόρους. Επιπλέον, το σώμα των ανδρών παράγει λιγότερη προλακτίνη, μια ορμόνη που παράγει δάκρυα. Το σώμα τους παράγει, επίσης, περισσότερη τεστοστερόνη, η οποία μπορεί να καταστείλει την πράξη του κλάματος. Αλλά όλοι παράγουν δάκρυα, και ίσως έχετε παρατηρήσει ότι έχουν την τάση να έχουν αλμυρή γεύση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Δάκρυα

Γιατί τα δάκρυα έχουν αλμυρή γεύση

Τα δάκρυα προέρχονται από δακρυϊκούς αδένες που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους βολβούς των ματιών σας και περιέχουν νερό, βλέννα, έλαια και περισσότερες από 1.500 πρωτεΐνες, αναφέρει το Healthline. Η αλμυρή γεύση στα δάκρυα προέρχεται από τους ηλεκτρολύτες του νερού, οι οποίοι περιέχουν ιόντα αλατιού. Αυτό το υγρό, μάλιστα, είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή. Η βλέννα από την άλλη βοηθά στη λίπανση των ματιών και το λάδι στα δάκρυα εμποδίζει τα δάκρυα να εξατμιστούν. Ο συνδυασμός δε των δύο τελευταίων είναι απαραίτητος για την πρόληψη της ξηροφθαλμίας.

Δάκρυα

Τι είναι τα συναισθηματικά δάκρυα και πώς μας ανακουφίζουν από το στρες

Τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν, επίσης, περισσότερες ορμόνες του στρες, σύμφωνα με τον βιοχημικό Δρ.William Frey και όσα αναφέρει το healthdigest.com. Ο Frey είπε στο Psychology Today ότι όταν το σώμα απελευθερώνει αυτές τις ορμόνες, βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος. Επιπλέον, το συναισθηματικό κλάμα μπορεί να διεγείρει τις ενδορφίνες, οι οποίες είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος.

Ενώ, λοιπόν, μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι το κλάμα τους κάνει να φαίνονται αδύναμοι, οι ερευνητές προτείνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ανακουφίσει τα αρνητικά συναισθήματα, ενώ στην περίπτωση που τα συγκρατεί μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία, σύμφωνα με το Healthline.