Υπάρχουν πολλές δεισιδαιμονίες στις οποίες πιστεύει ο κόσμος σήμερα, αλλά σίγουρα καμία δεν έχει ενσωματωθεί στην κουλτούρα μας περισσότερο από την κακοτυχία, το φόβο και τη γρουσουζιά που έχει συνδεθεί με την Παρασκευή και 13.
Από τη συγκεκριμένα δεισιδαιμονία, μάλιστα, είναι εμπνευσμένα βιβλία, τραγούδια και ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise ταινιών τρόμου όλων των εποχών. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι μας γεμίζει με ιδιαίτερο άγχος, η προέλευση αυτής της διαβόητης ημερομηνίας στο ημερολόγιο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στους περισσότερους. Εσείς γνωρίζετε από πού και πότε ξεκίνησε;
Η ευθύνη της Βίβλου και ο Μυστικός Δείπνος
Μέρος της δεισιδαιμονίας γύρω από την Παρασκευή και 13 προέρχεται από τη Βίβλο. Κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, υπήρχαν 13 συνδαιτυμόνες -ο Ιησούς και οι 12 απόστολοί του- με τον Ιούδα τελικά να τον προδίδει και αργότερα να αυτοκτονεί. Έκτοτε, κάποιοι πίστευαν ότι οι 13 συνδαιτυμόνες σε ένα τραπέζι ήταν γρουσουζιά, με αυτή την προοπτική αργότερα να επεκτείνεται σε μια γενική αίσθηση ότι ο ίδιος ο αριθμός ήταν κακή τύχη.
Φυσικά, όταν σταυρώθηκε ο Ιησούς, ήταν ημέρα Παρασκευή, κάνοντας ορισμένους να βλέπουν την συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας με άγχος. Λαμβάνοντας χωριστά τα δύο γεγονότα, τόσο ο αριθμός 13 όσο και η Παρασκευή κατά το πέρασμα των χρόνων έχουν συμπεριληφθεί στις σύγχρονες δεισιδαιμονίες.
Η σκανδιναβική μυθολογία
Ο Μυστικός Δείπνος είναι μια άποψη σχετικά με την προέλευση του φόβου μας για τον αριθμό 13. Η άλλη προέρχεται από τη μυθολογία της Νορβηγίας και πιο συγκεκριμένα με τη μορφή του κατεργάρη θεού Λόκι. Σε αυτές τις ιστορίες, ο Λόκι εξαπάτησε τον τυφλό θεό Χόρ να σκοτώσει τον αδερφό του Μπαλντρ με ένα βέλος γκι. Η μητέρα του Μπαλντρ, Φριγκ, είχε διατάξει στο παρελθόν να μην βλάψει κανείς ποτέ τον γιο της, εκτός από το γκι, το οποίο θεωρούσε ανίκανο να το κάνει. Πώς σχετίζεται αυτή η ιστορία με τον αριθμό 13; Το mentalfloss.com αναφέρει ότι ο θάνατος του Μπαλντρ έλαβε χώρα κατά την διάρκεια ενός δείπνου που είχε δοθεί για συνολικά 12 θεούς προτού διακοπεί από τον Λόκι -τον 13ο (και τον πιο ανεπιθύμητο) επισκέπτη.
Το μυθιστόρημα του 1907 για το χρηματιστήριο
Αν και οι δύο παραπάνω θεωρίες προσεγγίζουν μονομερώς την δεισιδαιμονία της Παρασκευής και 13, αναφερόμενες κυρίως μόνο στον αριθμό, συνδυαστικά η κακή τύχη της Παρασκευής και 13 σημειώνεται για πρώτη φορά σε ένα μυθιστόρημα του 1907, που έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη διάδοσή της. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είχε γραφτεί από τον χρηματιστή Τόμας Λόσον με τίτλο «Παρασκευή 13η», περιγράφοντας την ιστορία ενός χρηματιστή που επέλεξε τη συγκεκριμένη μέρα για να χειραγωγήσει το χρηματιστήριο και ρίξει όλη τη Wall Street.
Το βιβλίο πούλησε αρκετά αντίγραφα, αγγίζοντας τα 28.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα. Και πρέπει να είχε μεγάλη επίδραση στην κοινωνία των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς λέγεται ότι προκάλεσε δεισιδαιμονία στην πραγματική ζωή μεταξύ των χρηματιστών σχετικά με τις συναλλαγές και την αγορά μετοχών στις 13. Αν και δεν είναι ο πρώτος που συνδυάζει τα δύο αυτά στοιχεία, στο βιβλίο του Λόσον πιστώνεται η διάδοση της πρόληψης ότι η Παρασκευή και 13 του μήνα είναι ημέρα κακών ειδήσεων.