Ο Στάνλεϋ Λαβ είναι πολύ περήφανος για τις κολοκύθες που καλλιεργεί για τον Ετήσιο Διαγωνισμό Βάρους του Μέντυ-μπεπς. Συνεπώς, είναι λογικό να αισθάνεται συντετριμμένος ένα πρωί που ανακαλύπτει ότι η τοπική συμμορία σημάδεψε μια από αυτές.
Ο Λαβ γνωρίζει ότι το μαρκάρισμα στις κολοκύθες είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στην περιοχή, οπότε αποφασίζει να θέσει σε εφαρμογή ένα κόλπο για να αποτρέψει μελλοντικές επιδρομές. Γι’ αυτόν τον σκοπό βάζει πινακίδες γύρω από την ιδιοκτησία του, οι οποίες προειδοποιούν ότι οι κολοκύθες είναι συνδεδεμένες με μια ηλεκτρική γεννήτρια και ότι θα διοχετεύσει ρεύμα αν κάποιος πάει να τις πειράξει.
Η συμμορία, όμως, δεν αποτελείται από τύπους που θα τους αποτρέψουν μερικές χιλιάδες βολτ ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε την επόμενη νύχτα επιστρέφουν στο άβατο του Λαβ, αφήνοντας το σημάδι τους πάνω στις βραβευμένες κολοκύθες του.
Ο Στάνλεϋ Λαβ παρακολουθεί όλα αυτά πίσω από την γεννήτριά του και, την στιγμή που είναι έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή την υπόσχεσή του, συνειδητοποιεί κάτι: δεν θέλει να το κάνει. Η απειλή απέτυχε, η συμμορία έχει ήδη σημαδέψει τις κολοκύθες, οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να τους προκαλέσει πόνο.
Ο Στάνλεϋ τότε άρχισε να σκέφτεται για την φύση του αποτρεπτικού παράγοντα εν γένει. Του φαίνεται ότι καραδοκεί ένα παράδοξο γύρω από την ιδέα ότι είναι δυνατόν να αποτρέψεις κάποιον. Αν είναι δυνατόν να αποτρέψεις απειλώντας με μια τιμωρία που γνωρίζεις ότι δεν θα θέλεις να πραγματοποιήσεις, τότε δεν μπορείς να δηλώσεις την πρόθεση να την επιβάλλεις από την αρχή (επειδή γνωρίζεις ότι δεν πρόκειται να την πραγματοποιήσεις). Αλλά η αποτροπή εξαρτάται από το να γνωρίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ότι υπάρχει αληθινή πρόθεση να απαντήσεις σε κάποιον με καθορισμένο τρόπο.
Είναι ένα αυθεντικό παράδοξο;
Μήπως υπονομεύει την ιδέα ενός επιτυχημένου αποτρεπτικού παράγοντα;
Η υπάρχει όντως τρόπος να χρησιμοποιηθούν αποτρεπτικοί παράγοντες;
Η λύση
Το θέμα της αποτροπής δημιουργεί εντάσεις. Όμως, η περίπτωση του Στάνλεϋ Λαβ δεν είναι αδιέξοδη. Το σκεπτικό του είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιώνει το να βλάψει την συμμορία αφού έχει ήδη υποστεί την επίθεση που προσπαθούσε να αποτρέψει.
Ωστόσο, αξίζει να συζητηθεί το κατά πόσο δικαιώνεται να εφαρμόσει αντίποινα εναντίον της συμμορίας ώστε να αποτρέψει μελλοντικά παρόμοια περιστατικά. Με άλλα λόγια, ο αποτρεπτικός παράγων θα ενδυναμωθεί στο μέλλον αν πράξει όπως προειδοποιούν οι πινακίδες γύρω από την ιδιοκτησία του. (Βεβαίως, η συζήτηση δεν γίνεται για να δικαιωθεί ο συγκεκριμένος τρόπος αποτροπής, ούτε για να υποδηλώσει ότι η συγκεκριμένη πράξη είναι απαραίτητα νόμιμη).
Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι στην σκέψη ότι σε ορισμένες καταστάσεις η ιδέα της αποτροπής είναι παράδοξη. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι είστε ο ηγέτης ενός έθνους που αντιμετωπίζει μια εχθρική δύναμη που έχει πολύ μεγαλύτερο στρατό και πάρα πολύ ανώτερα συμβατικά όπλα από τα δικά σας.
Ενδεχομένως να βασιστείτε στον αποτρεπτικό παράγοντα των πυρηνικών όπλων για την ασφάλειά σας. Όμως γνωρίζετε ότι αν αποτύχει αυτός ο παράγων αποτροπής (δηλαδή η εχθρική δύναμη σας επιτεθεί ούτως ή άλλως), δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να πραγματοποιήσετε την απειλή σας που καθιστά τον αποτρεπτικό παράγοντα (δηλαδή να εκτοξεύσετε τα πυρηνικά σας).
Δεν μπορείτε να κερδίσετε τον πόλεμο ακολουθώντας μια τέτοια πρακτική. Στην πραγματικότητα, το μόνο που μπορεί να καταφέρετε είναι να προξενήσετε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Όμως, αν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται ή ότι δεν πρέπει να απαντήσετε σε περίπτωση επίθεσης, τότε δεν μπορείτε να διατυπώσετε την ειλικρινή πρόθεση να ανταποδώσετε, γεγονός που θα κάνει τον αποτρεπτικό παράγοντα να δουλέψει εξ’ αρχής, και στο σημείο αυτό διακινδυνεύετε την ασφάλειά σας.
Το σκεπτικό αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους να φλερτάρουν με την ιδέα να δημιουργηθεί μια «μηχανή ολέθρου» που θα προγραμματιστεί – και δεν θα μπορεί να ξεπρογραμματιστεί- και θα αντεπιτίθεται αυτόματα σε περίπτωση γενικευμένης επίθεσης, αντί να βασίζονται σε κάποιον άνθρωπο που πιθανόν να αποφύγει να πράξει με αυτόν τον τρόπο. Όμως, όπως αποκάλυψε ο Δόκτορας Στρέιντζλαβ, μία «μηχανή ολέθρου» μπορεί να σου προξενήσει πολλά προβλήματα.