Τρεις πωλητές που ταξιδεύουν φτάνουν σ’ ένα ξενοδοχείο. Επιθυμώντας να μην αυξήσουν τα έξοδα κίνησης τους, αποφασίζουν να μοιραστούν ένα δωμάτιο. Πληρώνουν 30$ στον διευθυντή και επιδράμουν στο μίνι μπαρ. Ο διευθυντής τότε συνειδητοποιεί ότι η καθημερινή τιμή του δωματίου είναι μόνο 25$, έτσι δίνει στον γκρουμ $5 για να τους τα επιστρέψει. Ο γκρουμ προσπαθεί να βρει πως θα μοιράσει τα $5 στα τρία, αλλά δεν τα καταφέρνει, οπότε τσεπώνει τα $2 και δίνει $1 σε κάθε πωλητή.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Φαίνεται ότι χάθηκε ένα δολάριο. Οι τρεις πωλητές πλήρωσαν στο ξενοδοχείο $30 ($10 ο καθένας). Ο διευθυντής του ξενοδοχείου έδωσε στον γκρουμ $5 από τα αρχικά $30, ο οποίος πήρε τα $2 και επέστρεψε τα υπόλοιπα $3 στους πωλητές ($1 σε κάθε άνδρα). Κάθε πωλητής πλήρωσε αρχικά $10 (3 x $10 = $30), και πήρε πίσω $1, που σημαίνει ότι τώρα κάθε πωλητής πλήρωσε $9 στο ξενοδοχείο. Οπότε έχουμε τα $27 που έδωσαν οι πωλητές (3 x $9) και τα $2 που τσέπωσε ο γκρουμ. Το άθροισμα είναι $29. Αλλά οι πωλητές έδωσαν αρχικά $30 στο ξενοδοχείο.

Που είναι το δολάριο που λείπει?

Η λύση

Κατά κάποιον τρόπο η λύση σε αυτό το γρίφο είναι εύκολη. Το κλειδί για να δούμε τι πήγε στραβά είναι να βρούμε την εσφαλμένη κατεύθυνση της περιγραφής του τι συνέβη. Ο κόσμος σπαζοκεφαλιάζει επειδή, σαν παλιό καλό μαγικό κόλπο, εξαπατά τον κόσμο να αποδεχτεί κάτι που δεν αληθεύει.

Αληθεύει ότι κάθε πωλητής έδωσε $9 για το δωμάτιο, με άλλα λόγια, ότι έχουν πληρώσει συνολικά $27. Όμως αυτά τα $27 περιλαμβάνουν τα $2 που έκλεψε ο γκρουμ, οπότε δεν υπάρχουν επιπλέον $2 που έκλεψε ο γκρουμ, οπότε δεν υπάρχουν επιπλέον $2 να προσθέτουμε στα $27 για να φτάσουμε στα $29. Τα $30 είναι μία παραπλανητική ένδειξη: αυτό είναι το ποσό που αρχικά πλήρωσαν οι πωλητές, αλλά είναι εκτός εξίσωσης μόλις επιστράφηκαν τα $3.

Για να γίνει πιο σαφές, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Οι πωλητές πλήρωσαν $30 – Το ξενοδοχείο έχει $30.

Ο διευθυντής δίνει στον γκρουμ $5 από τα $30 – Το ξενοδοχείο έχει $25. Ο γκρουμ έχει $5.

Ο γκρουμ επιστρέφει τα $3 στους πωλητές. – Το ξενοδοχείο έχει $25. Ο γκρουμ έχει $2. Οι πωλητές έχουν $3.

Οι πωλητές έδωσαν συνολικά $27. – Το ξενοδοχείο έχει $25. Ο γκρουμ έχει $2.