Οι κυλιόμενες σκάλες αποτελούν μέρος της καθημερινότητας και τις συναντά κανείς σε αεροδρόμια, εμπορικά καταστήματα και σταθμούς του μετρό, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών.
Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί πώς λειτουργούν και πότε εφευρέθηκαν;
Λίγη ιστορία
Τα πρώτα σχέδια κυλιόμενης σκάλας, κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τους Αμερικανούς Leamon Souder και Nathan Ames στα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά δεν έγινε τίποτα περισσότερο και έμειναν στο στάδιο του σχεδιασμού.
Η ανθρωπότητα έπρεπε να περιμένει μερικές δεκαετίες, έως ότου δηλαδή ένα πλήρες λειτουργικό μοντέλο σχεδιαστεί από τους Charles Seeberger και Jesse Reno.
Η ιδέα τους έκανε πάταγο και οι πρώτες κυλιόμενες εγκαταστάθηκαν σε πολυκατάστημα στην Νέα Υόρκη. Το δίδυμο των δημιουργών τους, πούλησαν την εφεύρεσή τους στην εταιρεία Elevator Company Otis το 1910 και μια νέα βιομηχανία γεννήθηκε.
Μηχανισμός
Οι κυλιόμενες σκάλες είναι ουσιαστικά ένας απλός ιμάντας μεταφοράς με μηχανική κίνηση με μια ατέρμονη σειρά σκαλοπατιών – κάθε σκαλί συνδέεται με τα υπόλοιπα με μια μεγάλη αλυσίδα που κινείται από ένα μηχάνημα.
Τα σκαλοπάτια μετακινούνται πάρα πολύ κοντά το ένα με το άλλο και κατά την κίνηση, η επιφάνεια των σκαλοπατιών είναι οριζόντια.
Στην κορυφή και στη βάση της κυλιόμενης σκάλας, τα σκαλοπάτια σχηματίζουν κινητή πλατφόρμα στην ίδια επιφάνεια με το δάπεδο.
Ενέργεια
Τόσο τα σκαλοπάτια όσο και η κουπαστή (οι χειρολισθήρες αποτελούνται από μαύρο ελαστικό) έχουν σχεδιαστεί για να κινούνται με την ίδια ταχύτητα κάνοντας τη μετακίνηση όσο πιο άνετη και σταθερή γίνεται.
Ο κινητήρας, γράφει το howitworksdaily, έχει την ίδια ισχύ όσο τρεις μικρές χορτοκοπτικές μηχανές, αλλά είναι αρκετή για τη μετακίνηση αυτή που είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο.