Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες τελείωσε, ωστόσο όλα δείχνουν ότι τώρα αρχίζει η πραγματική μάχη για τα κανάλια, ενώ τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά. Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί με την ανάδειξη των τεσσάρων προσωρινών, μάλιστα, υπερθεματιστών είναι εξαιρετικά θολό και κάθε μέρα μία νέα κίνηση στη σκακιέρα έρχεται να περιπλέξει την κατάσταση για το τηλεοπτικό πεδίο. Για την ώρα δύο είναι τα βασικά κρίσιμα σημεία που κρίνουν το μέλλον. Ο έλεγχος των Πόθεν Έσχες (ανανέωση: νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι και οι τέσσερις υπερθεματιστές πέρασαν αυτόν τον «σκόπελο»), αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μάλιστα μέσα στις προηγούμενες μέρες φάνηκε να δημιουργούνται ιδιότυπες συμμαχίες μεταξύ παλαιών καναλαρχών που έχουν έτοιμα κανάλια και των νέων ιδιοκτητών των αδειών, ωστόσο ο έλεγχος των Πόθεν Έσχες αλλά και το ΣτΕ σταμάτησαν τις εξελίξεις στο νέο τηλεοπτικό περιβάλλον που δημιούργησε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά την απομόνωση στη γενική γραμματεία, όπου οι υποψήφιοι που διεκδικούσαν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες κοιμούνταν σε ράντζα, έτρωγαν πλήρη γεύματα και είχαν το προσωπικό τους ψυγείο για τις… λιγούρες, ήρθε η ώρα των συμμαχιών, αλλά και του ανοιχτού πολέμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Οι νέοι καναλάρχες ζυγίζουν όλα τα δεδομένα και αυτό που είναι σίγουρο για την ώρα είναι όλοι, παλιοί και νέοι, μιλούν με όλους και τηρούν στάση αναμονής παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις. Μέσα σε αυτό το τοπίο προστίθενται κάθε τόσο και δηλώσεις πολιτικών που προκαλούν ένταση και ερωτηματικά. Από τη μία ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε στον Καλογρίτσα και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν τελικά θα πάρουν άδεια οι προσωρινοί υπερθεματιστές ή κάποιοι από τους επιλαχόντες, ενώ από την άλλη στη ΝΔ επικράτησε αμηχανία με τη δήλωση του Νίκου Δένδια ότι θα επιστραφούν χρήματα στους καναλάρχες και θα δοθούν νέες άδειες. Μιλώντας με έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι όρος του διαγωνισμού είναι οι συμμετέχοντες να μην έχουν άλλη δραστηριότητα, ενώ ο εργολάβος Καλογρίτσας λαμβάνει έργα από το Δημόσιο. Όσον αφορά το αν ο κ. Καλογρίτσας διαθέτει τα χρήματα που πόνταρε για να εξασφαλίσει την άδεια, υπάρχει μια σύγχυση για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Το βράδυ της Πέμπτης ο ΣΚΑΪ μετέφερε την εκδοχή ότι ο υπ. Άμυνας εμφανίστηκε σίγουρος ότι τα διαθέτει, αλλά κατά μια άλλη εκδοχή που μεταφέρουν την Παρασκευή τα ΝΕΑ ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι δεν έχει τα χρήματα ώστε να αποκτήσει την άδεια. «Ο Καλογρίτσας δεν ξέρω αν έχει τα λεφτά. Δεν πιστεύω ότι έχει λεφτά για να πάρει (άδεια) στο τέλος» είπε στους Έλληνες ανταποκριτές σύμφωνα με το δημοσίευμα. Συμπλήρωσε δε: «Από ό,τι ξέρω, δεν πήρε κανείς άδεια ακόμα. Όλοι οι υπερθεματιστές θα πρέπει να περάσουν τη βάσανο του νόμου για το πόθεν έσχες των χρημάτων. Για το αν προέρχονται από δηλωμένα εισοδήματα και καθαρές πηγές ή όχι. Ο Καλογρίτσας δεν πιστεύω ότι τα έχει. Πού να τα έχει τα 50 εκατομμύρια;».
Οι κινήσεις Καλογρίτσα, Βρυώνη, Κοντομηνά
Οι ιδιοκτήτες των καναλιών που έμειναν χωρίς άδεια έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται για να διασφαλίσουν την παραμονή τους στο τηλεοπτικό τοπίο, με πρώτους τον Δημήτρη Κοντομηνά (ALPHA) και τον Φίλιππο Βρυώνη (EPSILON) που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συζητούν ήδη το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος εξασφάλισε άδεια και αναζητά τώρα δημοσιογραφικό δυναμικό, τεχνικό εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές. Βέβαια οι πρώτες συζητήσεις έγιναν, ωστόσο το θέμα παγώνει για την ώρα, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες του κ. Καλογρίτσα, να πληρώσει την πρώτη δόση και να πάρει οριστικά την άδεια, ώστε να έχει πραγματικό νόημα η συνέχιση των συζητήσεων. Σημειώνεται ότι πρώτος επιλαχών είναι ο Ιβάν Σαββίδης, εναντίον του οποίου κινείται τις τελευταίες μέρες ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ο ALPHA. Ο ALPHA από την πρώτη στιγμή που τελείωσε ο διαγωνισμός κινήθηκε επιθετικά και με σειρά νομικών κινήσεων έβαλε στο στόχαστρο τον Ιβάν Σαββίδη, ενώ κατέθεσε και μήνυση εναντίον του. Τα αδικήματα για τα οποία ζητείται, μέσω της μήνυσης που υπέβαλλε ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, να διωχθεί ο επιχειρηματίας, αφορούν στο κακούργημα της απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και τα πλημμελήματα της απατηλής πρόκλησης βλάβης και της επιβουλής της δημόσιας τάξης. Τα αδικήματα, όπως είπε ο κ. Λαζαράτος, αφορούν «στις ενέργειες και τις δηλώσεις του κ. Σαββίδη, σύμφωνα με τις οποίες προσπάθησε σκόπιμα να ανεβάσει το τίμημα εις βάρος των άλλων συμμετεχόντων και μάλιστα έδωσε δυο μηδενικές προσφορές. Θα ακολουθήσει και καταγγελία στην ΕΕ για παράβαση γενικών άρχων των διαγωνισμών». Μάλιστα ο ALPHA ζήτησε το υλικό από τις κάμερες μέσα από τη γενική γραμματεία, ωστόσο τελικά θα μπορέσει μόνο να δει το υλικό και όχι να παραλάβει αντίγραφο.
Ο Μαρινάκης και η φημολογία για το Mega
Πυρετώδης είναι και η προετοιμασία του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος έχει άδεια, αλλά δεν έχει κανάλι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Ολυμπιακού μελετά ήδη τις πρώτες εισηγήσεις των συνεργατών του για το πρόγραμμα, αλλά και στην στελέχωση του νέου καναλιού, με στόχο να είναι έτοιμο να λειτουργήσει πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Αυτό που φημολογείται έντονα είναι ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δείχνει ενδιαφέρον για το Mega. Κατά ορισμένες πληροφορίες ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει επισκεφθεί τον Σταύρο Ψυχάρη και οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Αν προχωρήσει ένα deal με το Mega τότε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεκινάει το σταθμό του με αφετηρία τα μερίδια τηλεθέασης του τηλεοπτικού σταθμού και μπαίνει στην αγορά με ίσους όρους, σε σύγκριση με τον ΑΝΤ1 (Κυριακού) και τον ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), οι οποίοι θα ξεκινήσουν στο νέο τηλεοπτικό πεδίο έχοντας ως βάση τόσο την τηλεθέασή τους, όσο και ολόκληρο τον μηχανισμό που διαθέτουν. Το Mega μπορεί έχει σημαντικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, αλλά την ίδια ώρα έχει εξίσου σημαντικά έσοδα και ένα αρχείο από σίριαλ και εκπομπές που μπορεί να προσφέρει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης ακόμη και σήμερα. Επίσης, -σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις- έχει ταμείο ύψους 30 εκατ. ευρώ και ένα ακίνητο αξίας 15 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ο κ. Μαρινάκης βρέθηκε στο επίκεντρο την προηγούμενη εβδομάδα για τη δραστηριότητά του στο ποδόσφαιρο, ενώ με επίσημη ανακοίνωσή του ζήτησε ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες να μην αφορά μόνο την πρώτη δόση, αλλά ολόκληρο το ποσό της δημοπρασίας, κάτι που φαίνεται ότι τελικά θα γίνει.
Tα επόμενα βήματα για τις Τηλεοπτικές Άδειες
Έλεγχος πόθεν έσχες: Η Επιτροπή διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση αδειών οι πλειοδότες. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε ημερών και γίνεται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά, αν και η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει και πρόσθετα. Επιλαχόντες: Σε περίπτωση που κάποια οικονομική προσφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάποιον πλειοδότη, τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων. Γίνεται και πάλι έλεγχος πόθεν έσχες Έγκριση πλειοδοτών: Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό με τους τελικούς πλειοδότες κι αυτό υπογράφεται από τον ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο. Η καταβολή του τιμήματος: Γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις με τραπεζικές επιταγές σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρώτη εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των πλειοδοτών, η δεύτερη εντός 12 μηνών και η Τρίτη εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας. Αν κάποιος πλειοδότης δεν καταβάλλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας κηρύσσεται έκπτωτος, η εγγυητική επιστολή του καταπίπτει και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, βάσει του πίνακα επιλαχόντων. Χορήγηση αδειών: Γίνεται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά εντός 90 ημερών από την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος. Εντός 60 ημερών επιστρέφονται στους μειοδότες υποψηφίους οι εγγυητικές επιστολές. Δείτε όλα τα θέματα του Weekend