Στέκεται απομονωμένο στην απέραντη έρημο στα βόρεια της Σαουδικής Αραβίας.
Το Qasr al-Farid, ή το «μοναχικό κάστρο» όπως είναι αλλιώς γνωστό στέκεται εγκαταλελειμμένο, όμως συνάμα επιβλητικό, στο ερημικό τοπίο από τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται σε μια από τις πιο σημαντικές αρχαίες εμπορικές οδούς, που συνδέει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Αραβικής χερσονήσου.
Οι λόγοι όμως για τους οποίους το μυστηριώδες αυτό μνημείο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ δεν είναι γνωστοί.
Παρά το όνομά του, το επιβλητικό αυτό μνημείο είναι στην πραγματικότητα ένας τάφος και τα περίπλοκα σκαλίσματά του δανείζονται διακοσμητικά στοιχεία από την αιγυπτιακή και ελληνιστική αρχιτεκτονική, αλλά και την αρχιτεκτονική των Ασσύριων.
Ο τάφος αυτός είναι ο μεγαλύτερος από 131 τάφους μνημεία, οι οποίοι σκαλίστηκαν επάνω σε βράχους στην πόλη Mada’in Saleh την εποχή των Ναβαταίων.
Το μέγεθος του συγκεκριμένου τάφου, ο οποίος είναι γνωστός γιατί στέκεται μόνος, θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό της κοινωνικής τάξης και του πλούτου του «ενοίκου» του, που θα μπορούσε να ήταν κάποιος με θέση εξουσίας.
Το μνημείο βρίσκεται σε έναν προ-ισλαμικό αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Al-Ula. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατάφερε να διατηρηθεί σε πολύ κατάσταση για πάνω από 1.900 χρόνια, κάτι που οι ειδικοί αποδίδουν στο ξηρό κλίμα της περιοχής.
Η συλλογή με τους τάφους-μνημεία της Σαουδικής Αραβίας ανακηρύχθηκαν ως το πρώτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της χώρας από την Unesco το 2008, αναφέρει η MailOnline.