«Σε πείσμα της συζήτησης περί κρίσης, η Ελλάδα προσελκύει τους Αυστριακούς για τουρισμό περισσότερο από ποτέ», επισημαίνει σε δημοσίευμά της, με τίτλο «Οι Αυστριακοί είναι νησιώτικος λαός», η αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» παραθέτοντας δηλώσεις εκπροσώπων της αυστριακής τουριστικής αγοράς, στις οποίες επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα θα καταγράψει φέτος ένα νέο ρεκόρ αφίξεων.
Αναφέροντας, ότι τους τουρίστες που ταξιδεύουν αεροπορικά προσελκύουν φέτος η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Μαγιόρκα, η εφημερίδα παραπέμπει στο αυστριακό μουσικό συγκρότημα «STS» που ήδη το 1985 τραγουδούσε «Κάπου στην Ελλάδα υπάρχουν απέραντες αμμουδιές», κάτι που, όπως σημειώνει, σήμερα μιλάει στην ψυχή εκατοντάδων χιλιάδων Αυστριακών.
Όπως παρατηρεί ο Γεργκ Ρεντλ του τμήματος ταξιδίων της μεγάλης τράπεζας «Ράιφαιζεν», «σήμερα ο πελάτης προσανατολίζεται κυρίως στις τιμές» και άρα έναν επιπλέον ρόλο παίζουν οι τιμές, που στην Ελλάδα βρίσκονται αρκετά χαμηλά.
Πέραν τούτων, η αυστριακή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους FlyNiki έχει διευρύνει πολύ την προσφορά προς τους ελληνικούς προορισμούς και με αυτό τον τρόπο έχουν μειωθεί οι τιμές των αεροπορικών συνδέσεων από την Αυστρία τα προηγούμενα δύο χρόνια κατά 30%, όπως τονίζεται από τη διαδικτυακή πύλη σύγκρισης των τιμών αεροπορικών ταξιδίων Checkfelix.
Για την Κάριν Λιμπλ, του μεγάλου τουριστικού ομίλου TUI, κορυφαίοι προορισμοί στις μεσαίες αεροπορικές αποστάσεις είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως και στις διακοπές τους ο Αυστριακός και η Αυστριακή, μετατρέπονται σε «νησιώτικο λαό».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται, ότι στη δεύτερη θέση, μετά την Ελλάδα, ακολουθεί η Τουρκία, αν και οι αρμόδιοι από τον χώρο του τουρισμού θεωρούν σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τη χώρα στο Βόσπορο, ως κρίσιμο τουριστικό προορισμό και γι΄αυτό τον λόγο αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες διαφημιστική εκστρατεία, όπως επισημαίνεται.
Σύμφωνα με τον Γεργκ Ρεντλ, αυτή τη στιγμή, όλες οι χώρες που κατά κάποιον τρόπο έχουν να κάνουν με το Ισλάμ, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τουριστική αγορά, και από αυτό έχουν πληγεί ακόμη και θεωρούμενοι ασφαλείς προορισμοί, όπως το Ντουμπάι και η Τουρκία, ενώ ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για εξαιρετικά τουριστικές χώρες, όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος.