Τα ταξίδια εν μέσω εορτών έβαλαν και πάλι στη ζωή τους οι Βορειοελλαδίτες, ύστερα από τουλάχιστον δυο χρόνια «αποχής», αφού αυξήθηκαν αυτοί που επέλεξαν να περάσουν τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μακριά από το σπίτι τους, μεταξύ αυτών και πολλοί νέοι.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης Θεολόγη Βύρων, ο οποίος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι την περίοδο των εορτών -μέχρι και τα Φώτα- τα αεροπορικά εισιτήρια που έχουν «κλειστεί» υπερβαίνουν τα 6.000.
Σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό, περισσότεροι από 5.000 Βορειοελλαδίτες επέλεξαν να βγουν εκτός συνόρων, ενώ οι οργανωμένες εκδρομές εντός της χώρας δεν φαίνεται να κέρδισαν το ενδιαφέρον του κόσμου, αφού το ποσοστό τους καταγράφεται ιδιαίτερα χαμηλό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων καταγράφηκαν περισσότεροι κατά 35% οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς που ταξίδεψαν εκτός ελληνικών συνόρων, συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο χρονιές. Το ποσοστό αυτό, την Πρωτοχρονιά αναμένεται να υπερβεί το 20% και τα Φώτα το 10%.
Στις προτιμήσεις των εκδρομέων των Χριστουγέννων βρέθηκαν προορισμοί, όπως η Πράγα, η Βιέννη, η Βουδαπέστη, το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ρώμη, ενώ η νέα χρονιά θα βρει τους εκδρομείς σε μέρη, όπως η Βαρκελώνη, η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα, η Ζυρίχη και διάφορες περιοχές της Ελβετίας.
Θετικά στην αλλαγή στάσης των εκδρομέων από τη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι επέδρασε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, η εντατική δουλειά των πρακτόρων της περιοχής. «Το τελευταίο πεντάμηνο δουλεύουμε εντατικά και από το καλοκαίρι κιόλας ήρθαμε σε συνεννόηση με αεροπορικές εταιρείες και εξασφαλίσαμε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, με το παρεχόμενο προϊόν υπηρεσιών (διαμονή και ξενάγηση) να παραμένει άκρως ποιοτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βύρων σημείωσε ότι το ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα της φετινής εικόνας είναι ότι στους εκδρομείς των οργανωμένων πακέτων διακοπών (συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους, μοναχικά άτομα), προστέθηκαν -σε ποσοστό 40% μάλιστα- και νέοι (30-40 ετών).
Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτυπώνει ότι πλέον «ξεκίνησε για τα καλά η αποκατάσταση της σχέσης των εκδρομέων με τους τουριστικούς πράκτορες, που είχε πληγεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω εκπτώσεων που παρέχονταν μέσω κρατήσεων από το διαδίκτυο», όπου παρατηρήθηκαν και φαινόμενα απάτης.
«Οι απάτες μέσω διαδικτύου έφεραν τον κόσμο πάλι πίσω στους πράκτορες» σημείωσε.