Εκατοντάδες επισκέπτες από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια συγκέντρωσε στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου η τριήμερη παρουσίαση τοπικών προϊόντων και συνταγών μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής με τίτλο Arnea KOUZINA Traditional, η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πολύχρωμο Άλσος της Αγίας Παρασκευής στην Αρναία.
Πρόκειται για μέρος του προωθητικού «ταξιδιού» του Mount Athos Area KOUZINΑ, το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής, στην προώθηση της παραδοσιακής γαστρονομίας/ζαχαροπλαστικής και στη συνέχεια στην καθιέρωση ταυτότητας στα τοπικά προϊόντα.
Συνολικά, 23 εκθέτες, 30 τοπικοί παραγωγοί, 6 κοινωνικοί φορείς και 2 επαγγελματικοί οργανισμοί, για μία ακόμη φορά, ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας μία ανθρώπινη αλυσίδα δημιουργίας με εύρος:
– από την Ουρανούπολη μέχρι την Ολυμπιάδα και
– από την Αμμουλιανή μέχρι τη Μεγάλη Παναγία και την Αρναία,
η οποία αποτέλεσε μία ακόμη πρωτοβουλία σύμπνοιας και δημιουργικής συνέργειας.
Παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων, μαθήματα μαγειρικής και παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής αλλά και οινο-δοκιμές εναλλάχθηκαν με πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία ανέδειξαν την τοπική παράδοση και επιβεβαίωσαν την άποψη ότι η γαστρονομία και ο πολιτισμός αποτελούν την πιο όμορφη εναλλακτική τουριστική δραστηριότητα.
Ολόκληρο το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες της διοργάνωσης υπογράφηκαν από τη chef Ντίνα Νικολάου, η οποία επιμελήθηκε και παρουσίασε τα μαθήματα μαγειρικής, σε συνεργασία με παραγωγούς, νοικοκυρές από ολόκληρη την περιοχή και τοπικούς chef.
Ιδιαίτερη ήταν ή έμφαση που δόθηκε στην παρουσίαση του τιμώμενου προϊόντος, δηλαδή της φέτας Αρναίας, η οποία εξάγεται πλέον σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, αποτελώντας σήμα κατατεθέν της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής.
Το Arnea KOUZINA Traditional σηματοδότησε την έναρξη σειράς ανάλογων παρουσιάσεων με γενικό τίτλο KOUZINA Traditional, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλους τους οικισμούς της περιοχής αλλά και εκτός αυτής και θα στοχεύσουν στη δημιουργία γαστρονομικού θεσμού με μοναδικά χαρακτηριστικά ποιότητας.