Πραγματοποιήθηκε στην Πελοπόννησο με ιδιαίτερη επιτυχία το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τουρισμού Υπαίθρου του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας (ΣΕΑΓΕ), το οποίο φιλοξενήθηκε στην Αρκαδία, στο διάστημα 2 – 5 Μαϊου 2014, με συμμετοχή συνέδρων από όλες τις Ενώσεις Αγροτουρισμού της Ελλάδας και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού υπαίθρου EuroGites.
Το Συνέδριο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με ευθύνη της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη για τον τομέα του τουρισμού κ. Κωνσταντίνας Νικολάκου, η οποία συνεργάστηκε στενά με τον ΣΕΑΓΕ για την προετοιμασία του Συνεδρίου, καθώς επίσης συναντήθηκε με μέλη του Δ.Σ. της EuroGites, στο περίπτερο του ΣΕΑΓΕ στη διεθνή έκθεση τουρισμού ITB στο Βερολίνο, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου.
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας παραχώρησε επίσημο δείπνο για τους συνέδρους και τους προσκεκλημένους, την Παρασκευή, 2 Μαϊου 2014 στην Τρίπολη.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώθηκαν δυο ταξίδια εξοικείωσης στην Πελοπόννησο (Αρκαδία & Αργολίδα), για τους συνέδρους του ΣΕΑΓΕ, οι οποίοι ήρθαν στη Πελοπόννησο από όλη τη χώρα, τα μέλη του Δ.Σ της EuroGites, ταξιδιωτικούς πράκτορες καθώς και εξειδικευμένους στον τουρισμό υπαίθρου συντάκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυνατότητες της Πελοποννήσου, όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού υπαίθρου – αγροτουρισμού και να έρθουν σε επαφή με Πελοποννήσιους επιχειρηματίες – μέλη της Ένωσης Αγροτουρισμού Πελοποννήσου, για ανταλλαγή απόψεων και σύναψη επαγγελματικών συνεργασιών.
Το Σάββατο, 3 Μαϊου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Αρκαδικής Τέχνης (Ξενώνας Δρυάδες – Λεβίδι), στο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, στο Μουσείο Δημοτικού Σχολείου (Ψάρι Αρκαδίας), στο Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής Ελάτης και συμμετείχαν σε δραστηριότητες τουρισμού υπαίθρου και σε σεμινάρια γευσιγνωσίας από τις επιχειρήσεις “Grecofood” και “Αρκαδιανή”.
Στην 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τουρισμού Υπαίθρου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 4/5/2014 στο πλαίσιο της έκθεσης “8ο Αρκαδικό Πανόραμα” στην Τρίπολη, με την υποστήριξη της ΑΛΦΑ Εκθεσιακής, συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, οι οποίοι είναι άριστοι γνώστες του τουρισμού υπαίθρου.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν από το εξωτερικό ο Klaus Ehrlich, Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου EuroGites, o Hans Embacher, Αντιπρόεδρος EuroGites & Διευθυντής Αυστριακής Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού, o Linas Zabaliunas Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου Λιθουανίας και μέλος Δ.Σ. EuroGites, η Maria Stoian, Πρόεδρος της Ρουμάνικης Ομoσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου, η Almudena Martin Torregrosa, Πρόεδρος Ένωσης Τουρισμού Υπαίθρου Ανδαλουσίας (Ισπανία), oι τουριστικοί πράκτορες Michael Cullen (www . i-escape. com, Αγγλία) και Merja Tuominen (Φινλανδία), καθώς και οι τουριστικοί συντάκτες Hans-Georg Hermann (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Γερμανία) και Grazina Liukaityte (Verslo Zinios, Λιθουανία).
Από την Ελλάδα συμμετείχαν επίσης οι εισηγητές Γιώργος Κωστούρος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αναβίωσης Νεμέων Αγώνων & Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρίας Βόρειας Πελοποννήσου και Κωνσταντίνος Μανασάκης, Οικονομολόγος (ΜΒΑ, PhD) Λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναπτύχθηκαν σύγχρονοι προβληματισμοί για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υπαίθρου στην Ευρώπη, καθώς και ζητήματα όπως η συνεχιζόμενη έλλειψη θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα, η διαδικασία αυτοαξιολόγησης και πιστοποίησης των επιχειρήσεων τουρισμού υπαίθρου στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στην Κρήτη και βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο, η δημιουργία προϊόντος (Branding) και η συνεργασία στον τουρισμό υπαίθρου, η προώθηση και διαδικτυακή πώληση για μικρούς αγροτουριστικούς ξενώνες, η διαφοροποίηση και δικτύωση προϊόντων – υπηρεσιών στον Αγροτουρισμό μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.α.
Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με στρογγυλό τραπέζι των εισηγητών και των επιχειρηματιών τουρισμού υπαίθρου, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΓΕ στο Λεβίδι.
Την Δευτέρα 5 Μαΐου, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην Πελοπόννησο από τις επιχειρήσεις τουρισμού υπαίθρου Discover Peloponnese (Τρίπολη) και Grecopaths (Ναύπλιο), επισκεπτόμενοι το Κτήμα Σπυρόπουλου (Μαντινεία), το οποίο χορήγησε τα προϊόντα του στο Συνέδριο (κρασί και τυριά), την Επιδαύρια Γη (επισκέψιμο Ελαιοτριβείο – Λιγουριό), ενώ παρακάθησαν σε γεύμα που προσέφερε ο Δήμαρχος Επιδαύρου.
Ξεναγήθηκαν επίσης στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου και στο αρχαίο μονοπάτι, καθώς επίσης και στο Ναύπλιο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος Νίκος Φραντζεσκάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Πελοποννήσου Πάνος Πούλος ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Αρκαδίας για την συνδιοργάνωση του σημαντικότερου ετήσιου γεγονότος Τουρισμού Υπαίθρου στην Ελλάδα, καθώς και για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Περιφέρεια για την ανάδειξη του τουρισμού Υπαίθρου – Αγροτουρισμού, όπου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου είναι μοναδικά.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε και ο Γ.Γ. Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική καινοτομία την ένταξη του συνεδρίου Αγροτουρισμού στο Αρκαδικό Πανόραμα, “παντρεύοντας” την πρωτογενή παραγωγή με τον τουρισμό.
“Στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και η διασύνδεσή του με το φυσικό περιβάλλον και τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά μας προϊόντα, ώστε και μεγαλύτερες συνέργειες να πετύχουμε και υπεραξία να προσδώσουμε στο τελικό προϊόν, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στην Πελοπόννησο”, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.
“Η κατεύθυνση αυτή συνάδει απόλυτα με το σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη στοχευμένου θεματικού τουρισμού και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επενδύσει στρατηγικά και σε αυτόν τον τομέα ακόμη περισσότερο την επόμενη περίοδο” δήλωσε η κ. Νικολάκου.