Θετικά εξέπληξε τους Έλληνες ξενοδόχους η πορεία του ελληνικού τουρισμού την φετινή περίοδο. Μάλιστα, τα δεδομένα και για την επόμενη χρονιά (2016) δημιουργούν από τώρα χαμόγελα αισιοδοξίας. Προς επίρρωση τούτου, η μέχρι τώρα πορεία της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, αλλά και η διαγραφόμενη έντονη ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και για τα επόμενα χρόνια, κάνει τους ξενοδόχους να αισιοδοξούν και για τη νέα χρονιά.
Σε σημερινή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο πρόεδρος της, Γιάννης Ρέτσος, στάθηκε στην ανθεκτικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που όπως είπε, μέσα στις αντιξοότητες, ελέω capital controls, όχι μόνο άντεξε αλλά και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. «Ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει και φέτος ολοταχώς για νέο ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα». Πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα περίπου 14,5 δισ. ευρώ και αφίξεις 26 εκατομμύρια. Μάλιστα η παρούσα αυτή εξέλιξη οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως ανάφερε ο κ. Ρέτσος, στην άνθιση του οδικού τουρισμού, που φέτος πάτησε γκάζι και τροφοδότησε την Ελλάδα με 10 περίπου εκατομμύρια τουρίστες, με τις τουριστικές ροές ακόμα να συνεχίζονται.
Αφού τόνισε πως πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ρέτσος στάθηκε στις προκλήσεις της νέας χρονιάς. Το μεγάλο στοίχημα για τη νέα τουριστική χρονιά, είναι πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα του ελληνικού τουριστικού πακέτου μετά την αύξηση του ΦΠΑ, από το 6,5% στο 13% (διαμονή) και 23% (στην εστίαση). Ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι ένα μέρος της αύξησης θα το απορροφήσουν οι επιχειρήσεις, ενώ το υπόλοιπο θα περάσει στο τουριστικό πακέτο. Στο σημείο αυτό υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος το ελληνικό τουριστικό προϊόν να καταστεί λιγότερο ανταγωνιστικό με τις υπόλοιπες χώρες.
Στον αντίποδα, ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στις οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι ξενοδοχειακές μονάδες, με τον αυξημένο ΦΠΑ, τον μεγάλο δανεισμό και τις χαμηλές τιμές με τις οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με ορατό -όπως είπε- τον κίνδυνο να πουληθούν μονάδες σε ξένους επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι «τα 15,δισ. ευρώ επιπλέον τουριστικά έσοδα δεν θα αποτυπωθούν στις οικονομικές καταστάσεις των ξενοδοχείων, που κατά βάση είναι ζημιογόνα», ανάφερε. «Ανησυχώ πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και πώς αυτό θα επηρεάσει τις ξενοδοχειακές μονάδες» τόνισε ο κ. Ρέτσος.
Παραμένοντας στα αγκάθια τη νέας χρονιάς, αναφορά έγινε για το μεταναστευτικό ζήτημα και πώς αυτό έχει επηρεάσει τους νησιωτικούς προορισμούς. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ρέτσο, θετικό είναι το γεγονός της αναγνώρισης του ως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σημάδια, ωστόσο, ανησυχίας προκύπτουν από τις πιέσεις των τουριστικών πρακτόρων για χαμηλές τιμές στα νησιά που έχουν δεχτεί το ρεύμα των προσφύγων.