Η ψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου λειτουργεί σαν φυσικό σύνορο ανάμεσα στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας. Ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Ταΰγετου περιβάλλεται από πλούσια ιστορία και μύθους, που τον θέλουν μάλιστα να παίρνει το όνομά του από τη νύμφη Ταϋγέτη, μία από τις κόρες του Άτλαντα.
Η ψηλότερη κορυφή είναι ο Προφήτης Ηλίας στα 2.407 μέτρα και θυμίζει πυραμίδα ενώ όλο το βουνό κρύβει αναρίθμητες εκπλήξεις και συναρπαστικές εμπειρίες για όσους το εξερευνήσουν. Φαράγγια, χαράδρες, σπηλιές, κορυφές, χλωρίδα και πανίδα και πλήθος χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του συνθέτουν το ξεχωριστό ψηφιδωτό του λεγόμενου και Πενταδάκτυλου.
Με συνολικό μήκος 115 χιλιομέτρων, ο Ταΰγετος χωρίζεται αδρά σε τέσσερα τμήματα. Τον Βόρειο Ταΰγετο, προς τη Μεγαλόπολη, τον Νότιο που καταλήγει στο Ταίναρο, τον Μέσο Ανατολικό προς τη Σπάρτη και τον Δυτικό. Το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από έλατα και μαυρόπευκα, ενώ έχει μεγάλο αριθμό ρεμάτων και μικρών ποταμών.
Ο Ταΰγετος προστατεύεται σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, χαρακτηρισμένος ως καταφύγιο θηραμάτων, ενώ σε διεθνές επίπεδο έχει κηρυχθεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά καθώς αποτελεί και πέρασμα κατά τη μετανάστευσή τους.