Ένας τόπος με πολλά «πρόσωπα»: από τη μία καταπράσινα τοπία με πλούσια βλάστηση κι από την άλλη ορεινοί, επιβλητικοί όγκοι, σπηλιές, φαράγγια και ρεματιές και φυσικά, υπέροχες παραλίες.
Καλώς ορίσατε στη Σάμο!
Η Σάμος είναι ένα πανέμορφο νησί στο ανατολικό Αιγαίο, το όνομα της οποίας κατά την αρχαιότητα («Σάμη») σήμαινε «υψηλή», λόγω των ορεινών της όγκων, με τις ψηλές κορυφές.
Το νησί αυτό έχει «γεννήσει» το φιλόσοφο Επίκουρο, τον αστρονόμο Αρίσταρχο και το μεγαλύτερο μύστη όλων των εποχών, τον Πυθαγόρα. Είναι το «σπίτι» της Ήρας και έχει φιλοξενήσει τον Ηρόδοτο και τον Αίσωπο.
Η Σάμος ήταν ένα σπουδαίο πνευματικό κέντρο του μεσογειακού κόσμου και έχαιρε της εκτίμησης βασιλέων και ανθρώπων των γραμμάτων και των επιστημών. Γι’ αυτό κάθε βήμα που κάνει κανείς στο νησί… είναι μια σκέτη αποκάλυψη!
Από τα μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής της Αηλιώτισσας, της Αγίας Ζώνης με τη σπουδαία βιβλιοθήκη και του Τιμίου Σταυρού με τον εντυπωσιακό θρόνο, μέχρι το γενοβέζικο κάστρο και τον πύργο του Σαρακίνη, ένα μεγαλόπρεπο οικοδόμημα του 16ου αιώνα, αληθινό φρούριο της εποχής. Κι από εκεί, στην Παναγιά τη Σαραντασκαλιώτισσα, χτισμένη στην είσοδο της λεγόμενης σπηλιάς του Πυθαγόρα, όπου ο μεγάλος φιλόσοφος βρήκε καταφύγιο από τον τύραννο Πολυκράτη, μέχρι τους καταρράκτες του Καρλοβασίου. Μην παραλείψετε να ανεβείτε τα 60 σκαλοπάτια που οδηγούν σε ένα ξέφωτο, για να απολαύσετε μια υπέροχη, πανοραμική θέα.
Στον αρχαιολογικό χώρο του Πυθαγόρειου βρίσκεται αυτό που πολλοί αποκαλούν το όγδοο θαύμα της αρχαιότητας: το Ευπαλίνειο Όρυγμα, θαυμαστό έργο του μηχανικού Eυπαλίνου (6ος αι. π.Χ.), το οποίο εξυπηρετούσε την ύδρευση της αρχαίας πόλης μέσω σήραγγας 1.036 μέτρων.
Σύμφωνα με την παράδοση, στη Σάμο γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα και για το λόγο αυτό, το Ιερό της στο Ηραίο είναι το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου.
Το Πυθαγόρειο και το Ηραίο συγκαταλέγονται από το 1992 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Στο αρχαιολογικό μουσείο φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, ευρήματα από το Ηραίο, καθώς και ο κολοσσιαίος κούρος του Λευκία (ύψους 5 μ.), του 580 π.Χ.
Η Σάμος, όμως, είναι ένα σύγχρονο νησί, με οργανωμένες παραλίες. Η Τσαμαδού, τα Λεμονάκια, τα Βοτσαλάκια του Μαραθόκαμπου, η Χρυσή Άμμος και η Ψιλή Άμμος είναι μόνο μερικές από αυτές. Όσοι αναζητούν πιο ήρεμες αποδράσεις στη θάλασσα, μπορούν να επιλέξουν τη Μικρή Τσάμπου, την Κέρβελη και τα Σεϊτάνια.
Και φυσικά, όποιος επισκεφτεί τη Σάμο επιβάλλεται να δοκιμάσει το γλυκόπιοτο κρασί της, το Μοσχάτο (πλούσιος, φρουτώδης οίνος). Ίσως η καλύτερη ευκαιρία να είναι η γιορτή κρασιού που διοργανώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στο Βαθύ.
Με πληροφορίες από το Visit Greece.