Χωρίς καμία αμφιβολία η φύση είναι ο καλύτερος και πιο δημιουργικός καλλιτέχνης, κάτι που αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά και από το σκηνικό που αντικρίζει κανείς στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, στους διπλούς καταρράκτες του Κεφαλόβρυσου.
Αν για κάτι φημίζεται ο ορεινός όγκος της Ηπείρου, αυτό σίγουρα είναι τα γραφικά χωριά που είναι φωλιασμένα στις πλαγιές του και φυσικά το μεγαλείο της φύσης που προκαλεί δέος και θαυμασμό, τόσο για την ομορφιά του τοπίου, όσο και για τον απίστευτο συνδυασμό της γαλήνης που αποπνέουν οι εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ, ακόμη κι αν το χαρακτηριστικό τους είναι άγριες και ταυτόχρονες άκρως γοητευτικές γωνιές.
Ένα από τα σημεία, λοιπόν, που κερδίζουν τις εντυπώσεις στα περίφημα Τζουμερκοχώρια της Ηπείρου και οι καταρράκτες στο Κεφαλόβρυσο.
Κεφαλόβρυσο: Οι καταρράκτες που κόβουν την ανάσα στα Τζουμέρκα
Ένα από τα πιο όμορα και παλιά χωριά των Τζουμέρκων, οι απομακρυσμένοι Μελισσουργοί, σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από την Άρτα, είναι από εκείνα τα χωριά που ναι μεν δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό, ωστόσο, κρύβει απίστευτες εκπλήξεις στους επισκέπτες του. Ο λόγος για το μεγαλείο της φύσης που το χαρακτηρίζει, στην πιο απλή και ανόθευτη εκδοχή του.
Στις πλαγιές των Τζουμέρκων, λοιπόν, και στη θέση Κεφαλόβρυσο, συναντάται, ίσως, ο πιο ψηλός καταρράκτης της χώρας, καθώς σύμφωνα με έρευνες το μήκος του ξεπερνάει τα 300 μέτρα. Στην ουσία, όπως φαίνεται και από τα εκπληκτικά πλάνα του Epirustravel eu, πρόκειται για δύο καταρράκτες που διατρέχουν τα απότομα και επιβλητικά κάθετα βράχια των Τζουμέρκων, με τον έναν από τους δύο να μην παγώνει ποτέ -κάτι που οδήγησε και στην ονομασία του «νερουλάς». Ο δεύτερος είναι πιο επιφανειακός, τα νερά του προέρχονται κυρίως από το λιώσιμο των πάγων, ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στεγνώνει εντελώς.
Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην περιοχή το μέρος μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της παγοαναρρίχησης.
Κεφαλόβρυσο: Πώς φτάνει κανείς εκεί
Για να προσεγγίσει κανείς το συγκεκριμένο σημείο πρέπει να πάρει το μονοπάτι που περνάει από το Ορειβατικό Καταφύγιο Πραμάντων σε υψόμετρο 1.260 μέτρων, με τη διαδρομή να διαρκεί περίπου μία ώρα.