Ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς, και όχι μόνο, προορισμούς η Ορεινή Αρκαδία κρύβει χωριά πραγματικά διαμαντάκια που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Στον αντίποδα των πολυσύχναστων Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα, υπάρχουν οικισμοί που κλέβουν τις εντυπώσεις με την απλότητα και την ανόθευτη από τον μαζικό τουρισμό αυθεντία τους.
Ανάμεσά τους και το Χρυσοβίτσι, ένα χωριό- έκπληξη φωλιασμένο μέσα σε ένα υπέροχο αλπικό τοπίο στην καρδιά του Μαινάλου. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.073 μέτρων σε μια καταπράσινη ελατοσκέπαστη πλαγιά του Μαινάλου, αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς προορισμούς ολόκληρης της Πελοποννήσου.
Σε απόσταση 21 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός, ενώ θεωρείται και ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Αρκαδίας, καθώς υπήρξε κέντρο δράσης των επαναστατών του 1821. Μάλιστα, στο Χρυσοβίτσι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διατηρούσε το ιδιαίτερο γραφείο του με γραμματέα τον Αναγνώστη Ζαφειρόπουλο από το γειτονικό χωριό Ζυγοβίτσι.
Το χωριό Χρυσοβίτσι αναφέρεται ήδη από τον 15ο αιώνα ως οργανωμένος οικισμός, ενώ γύρω στα 1700 κατά την ενετική απογραφή αναφέρεται ως Chrissovizzi και λίγο πιο μετά με παραφθαρμένη την ονομασία του ως Ξοβίτζι ή Ξωβίτσι.
Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού το Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου, το οποίο φιλοξενείται στο άλλοτε εργοστάσιο επεξεργασίας ξυλείας, που λειτουργούσε στο χωριό απτό το 1935- 1972.