Επισκεφθείτε την πανέμορφη Χίο για τις διακοπές του Πάσχα και γνωρίστε την παράδοση και τα τοπικά έθιμα του νησιού με τη βοήθεια των φιλόξενων κατοίκων της.
Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο και η πόλη της είναι χτισμένη στην ανατολική πλευρά του νησιού, απέναντι από την Ιωνία της Μικράς Ασίας. Είναι γνωστή τόσο για το ναυτικό, όσο και για το αριστοκρατικό της παρελθόν, ενώ διεκδικεί επίσης τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου.
Περιηγηθείτε στην χώρα και ανακαλύψτε την περιβόητη Απλωταριά, την πλούσια σε τοπικά προϊόντα αγορά της πόλης, πιείτε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία Βουνακίων και περπατήστε στον κατάφυτο Δημοτικό Κήπο.
Το κάστρο της Χίου δεσπόζει αυτοκρατορικά δίπλα στο λιμάνι της πόλης εδώ και έντεκα αιώνες. Στο εσωτερικό του είναι ο τάφος του Τούρκου ναυάρχου Καρά Αλί, που το 1822 διέταξε τη Σφαγή της Χίου και τιμωρήθηκε από τον Κωνσταντίνο Κανάρη. Στην περιοχή Ταμπάκια στέκονται επιβλητικά οι μύλοι των παλιών βυρσοδεψείων, ένα χαρακτηριστικό πολυφωτογραφημένο τοπίο του νησιού.
Βόλτα στον Κάμπο
Η περιοχή Κάμπος μια από τις πιο όμορφες της Χίου, συνιστά ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο, όπου συνδυάζεται αρμονικά το εξαίρετο φυσικό τοπίο με τα ιδιαίτερα τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Φιλοξενεί 38 βυζαντινές Εκκλησίες και πολυάριθμα αρχοντικά, 64 από τα οποία έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι επαύλεις του 14ου αιώνα που έχτισαν οι Γενοβέζοι, αλλά και αυτές των ντόπιων αριστοκρατών τα επόμενα χρόνια είναι ένα κόσμημα για τον τόπο.
Ο Κάμπος είναι επίσης δημοφιλής για τις κατάφυτες από περιβόλια εσπεριδοειδών εκτάσεις του, που ποτίζονται από τα υπόγεια ύδατα της περιοχής. Μια βόλτα με ποδήλατο είναι ιδανική για να εξερευνήσετε τους σκιερούς δρόμους και τα ολάνθιστα περιβόλια του χωριού. Η μυρωδιά του πορτοκαλιού θα σας ταξιδέψει.
Μια επίσκεψη στο Ανάβατο αυτό το εγκαταλελειμένο από τα χρόνια της σφαγής της Χίου χωριό θα σας μεταφέρει πίσω στο χρόνο μέσα από την ατμόσφαιρα μιας μεσαιωνικής πολιτείας.
Η καστροπλιτεία από κυβόσχημα σπιτάκια δίκαια ονομάζεται ο «Μυστράς του Αιγαίου». Συνεχίστε με μια βόλτα στα μεσαιωνικά χωριά της Χίου.
Το Πυργί έχει αναδειχτεί διατηρητέο μνημείο. Τα πλακόστρωτα και στενά του σοκάκια, οι αμέτρητες εκκλησίες και η μοναδική απρόμαυρη γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών κάνουν το χωριό μοναδικό. Αυτά τα ξυστά, που θυμίζουν το ιταλικό Sgraffito είναι ένας τύπος διακόσμησης που πηγάζει από τη Γένοβα.
Αντίστοιχης αισθητικής είναι και τα χωριά Ολύμποι και Μεστά που έχουν και τα δύο αναδειχθεί διατηρητέα μνημεία.
Τα σπίτια είναι χτισμένα σφιχτά το ένα με το άλλο, σχηματίζοντας μια συμπαγή δομή και οι δρόμοι είναι ιδιαίτερα στενοί.
Αυτός ο τύπος φρουρίου, τετράγωνης και γωνιακής δομής, χτίστηκε για προστασία από τις συχνές επιδρομές των πειρατών και των Τούρκων.
Στο χωριό Βέσσα κυρίαρχο στοιχείο είναι τα κάστρα. Τα στενά δρομάκια και η αρχιτεκτονική των σπιτιών έχουν μείνει ανέπαφα από το πέρασμα του χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικού χωριού στη νότια Χίο έχει διατηρήσει τους γωνιακούς πύργους του κάστρου, καθώς και τα τμήματα του οχυρωμένου τοίχου. Το χωριό των Αυγωνύμων είναι χτισμένο σε έναν βραχώδη λόφο.
Η υπέροχη θέα που προσφέρει στο Αιγαίο και το μοναδικό δάσος από πεύκα που το περικλύει το καθιστούν έναν υπέροχο προορισμό.
Το διασημότερο προϊόν του νησιού είναι η ξακουστή μαστίχα Χίου, γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ευδοκιμεί μόνο στη Χίο, όπου καλλιεργείται από την εποχή του Ομήρου στα νότια του νησιού. Αποτελεί προϊόν πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης και η χρήση της έχει εξαπλωθεί και στην επιστήμη. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε ένα από τα πολυάριθμα προϊόντα μαστίχας από τα παραδοσιακά τοπικά μαγαζάκια του νησιού.
Πάσχα στη Χίο
Την άνοιξη το νησί «φοράει» τα γιορτινά του και ετοιμάζεται για την μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν μια ιδιαίτερη λαμπρότητα, με πιο χαρακτηριστικό το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο χωριό Βροντάδος. Το ετοιμοπόλεμο χωριό εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στα δρώμενα του νησιού με ένα έθιμο παλιό όσο και η ναυτική παράδοση του νησιού. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμα κρατάει αυτός ο ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ των ενοριτών της Παναγίας της Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου.
Οι χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύονται το βράδυ της Ανάστασης κάνουν τη νύχτα μέρα και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στόχος είναι ο τρούλος και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου από τη μια και το ρολόι της Παναγίας της Ερειθανής από την άλλη. Η προετοιμασία κρατάει μήνες ολόκληρους με τους νεότερους να ετοιμάζουν το εκρηκτικό μείγμα από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι.
Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις και το σφύριγμα μιας κόρνας δίνει το σύνθημα για την έναρξη των «εχθροπραξιών». Ακολουθεί προσωρινή «παύση πυρός» για να προσέλθουν οι πιστοί στην Εκκλησία. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», μια καταιγίδα φωτιάς ξεσπάει ανάμεσα στις ενορίες.
Το μοναδικό αυτό θέαμα προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες, καθώς είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο.