Είναι από τη μία η μικρή απόσταση από τον Βόλο, από την άλλη το ιδιαίτερο, γοητευτικό «χρώμα» της, η εξαιρετική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και η εντυπωσιακή θέα της. Η Μακρινίτσα είναι από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά μέρη του Πηλίου και όχι άδικα, αφού είναι κι ένα από τα ομορφότερα μέρη του.
Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του βουνού των Κενταύρων, αποκαλείται και «μπαλκόνι του Πηλίου» χάρη στην άπλετη θέα στον ορίζοντα.
Τα εκπληκτικά αρχοντικά της χρονολογούνται από την εποχή μεταξύ 1750 και 1830, αδιάψευστοι μάρτυρες της άνθησης της Μακρινίτσας εκείνο το διάστημα. Στο αρχοντικό Τοπάλη, με έτος οικοδόμησης το 1844, στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου με περισσότερα από 1.500 εκθέματα. Το κτίριο είναι μια οχυρωμένη κατοικία με αμυντικό μικρό πύργο στη στέγη του.
Αντιπροσωπευτικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας. Στην πλατεία αυτή βρίσκεται και το Καφενείο Θεόφιλος, ιστορικό διατηρητέο μνημείο που φημίζεται για μια ζωγραφιά του φημισμένου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.