Παρόλο που το καλοκαίρι έχει φτάσει σχεδόν στη μέση του, λίγοι είναι εκείνοι που ήδη έχουν ολοκληρώσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στη χώρα που η θερινή περίοδος για το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της συμπυκνώνεται σε δύο μήνες, την ώρα που η επίσημη τουριστική σεζόν διαρκεί τουλάχιστον πέντε, πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν ακόμα το ιδανικό μέρος μακριά από την πολύβουη και αγχωτική καθημερινότητα για την καλοκαιρινή τους απόδραση.
Ρεπορτάζ: Νίκη Παπάζογλου
Είτε από ιδεολογία, είτε από ανεπαρκές budget, είτε από πίστη στον εναλλακτικό τουρισμό, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το camping κερδίζει σε δημοφιλία και πολλές είναι οι φορές που προτιμάται από το συνηθισμένο ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή ξενοδοχείο.
Οι συνεχώς αυξανόμενοι πιστοί του φαίνεται να το προτιμούν για την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει η οποία δεν συγκρίνεται με κανένα αστέρι πολυτελούς ξενοδοχείου. Όσο απλό κι αν μοιάζει όμως το να κατασκηνώσεις, τόσο πολύπλοκο αποδεικνύεται στην πορεία. Γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις, ειδικά για πρώτη φορά, καλό είναι να γνωρίζεις με ποια βασικά αξεσουάρ θα πρέπει να είσαι εφοδιασμένος.
Ξεκινώντας από τα βασικά θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως ενώ οι επιλογές θεωρητικά είναι δύο, ελεύθερο ή οργανωμένο, το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται παντού. Μετά τον σχετικό νόμο όλο και πιο τακτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται και μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Σημειώνεται ότι το διοικητικό πρόστιμο των 174 ευρώ έχει αυξηθεί στα 300 και έχει ενταχθεί στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό.
Αυτό σημαίνει ότι ο ελεύθερος κατασκηνωτής που θα συλληφθεί θα έχει να κάνει με την Εφορία εάν δεν τακτοποιήσει το πρόστιμο εντός δεκαημέρου (οπότε και δικαιούται έκπτωσης 50%). Οπότε το πιο πιθανό είναι να επιλέξετε κάποιο οργανωμένο camping. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως πολλά είναι εκείνα που μπορείς να στήσεις τη σκηνή σου δύο βήματα από τη θάλασσα…
Πολλά, δε, εξ αυτών ομορφαίνουν με το πέρασμα του χρόνου, προσθέτοντας παροχές που θα ζήλευαν ακόμα και ξενοδοχεία, ή ρίχνουν τις τιμές τους για να ανταποκριθούν στο πνεύμα της εποχής. Οι τιμές μπορούν να κυμανθούν για το χώρο της σκηνής από 4,5 ευρώ έως και 12 ευρώ, με ταυτόχρονη παροχή ρεύματος, ενώ κατ’ άτομο το κόστος κυμαίνεται από 6 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12, σε δημοφιλείς προορισμούς κυρίως τον Αύγουστο.
Η σκηνή
Το πιο βασικό αξεσουάρ του κατασκηνωτή είναι η σκηνή. Οι επιλογές που κυκλοφορούν στην αγορά ποικίλλουν το ίδιο και τα καταστήματα που μπορεί κανείς να τις προμηθευτεί. Στη σωστή επιλογή συμβάλλει σίγουρα η εκτίμηση των αναγκών μας. Πρέπει να γνωρίζουμε πόσα άτομα θα «στεγάσει» η σκηνή μας για να επιλέξουμε σκηνή με αντίστοιχη χωρητικότητα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας σίγουρα πως εντός της σκηνής θα τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα προσωπικά μας αντικείμενα, όπως βαλίτσες, σακβουαγιάζ ή ό,τι άλλο. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπολογίζουμε ένα άτομο παραπάνω από αυτά που στην πραγματικότητα θα στεγάσει.
Επίσης θα πρέπει σίγουρα να προσέξουμε και την αντοχή του υφάσματος και των ραφών της για να αποφύγουμε να μείνουμε άστεγοι από νωρίς. Ένα σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να συνυπολογίσουμε είναι το ύψος της σκηνής, ειδικά για εκείνους με κλειστοφοβικές τάσεις ή ευαισθησία στη μέση. Στις ιδιαιτέρως οικονομικές σκηνές υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς να μπεις και να κινηθείς εντός της παρά μόνο γονατιστός, συνθήκη κουραστική και ιδιαιτέρως άβολη.
Οι βασικοί τύποι σκηνών που εντοπίζονται στην αγορά είναι δύο. .Αυτές με το σκελετό και οι σκηνές τύπου igloo. Στις σκηνές του δεύτερου τύπου εντάσσονται και αυτές που στήνονται «με το πάτημα ενός κουμπιού» χαρακτηριζόμενες ως pop up. Χάρη στο αυτόματο σύστημα μπανέλων με το που βγουν από τη θήκη τους στήνονται ουσιαστικά μόνες τους.
Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να συναρμολογήσεις ο ίδιος τις μπανέλες και να τις περάσεις μέσα στην ειδική θήκη της σκηνής. Οι σκηνές με το σκελετό αν και ιδιαιτέρως ευρύχωρες παρουσιάζουν δυσκολία στο στήσιμο σε σχέση με τις υπόλοιπες, ειδικά για την περίπτωση του αρχάριου. Το κόστος της σκηνής παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλο εύρος, από 15 ευρώ μέχρι και πάνω από 300 ευρώ. Ανάλογα με τη χωρητικότητα, τα υλικά κατασκευής, με τον τύπο της, εντοπίζεται σκηνή για κάθε βαλάντιο.
Στήνουμε τη σκηνή μας κανονικά ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή σε όποιο ελεύθερο χώρο έχουμε διαθέσιμο. Καλό είναι εκτός από τα σκοινιά που η κάθε σκηνή περιλαμβάνει, για να την κρατούν σταθερή, να έχουμε προμηθευτεί και επιπλέον σχοινί ειδικά για τα αυγουστιάτικα μελτέμια. Σε περίπτωση ισχυρού αέρα, δένουμε τη μια άκρη του σκοινιού σε μια μεγάλη πέτρα και την άλλη στη σκηνή για πιο σταθερό αποτέλεσμα.
Για να διατηρηθεί η σκηνή μας και για επόμενη χρήση θα πρέπει να γίνεται σωστή αποθήκευση και συντήρηση μετά το τέλος κάθε απόδρασης. Καλό είναι να φυλάσσεται σε ξηρό μέρος, να μην αποθηκεύεται ποτέ βρεγμένη, να την καθαρίζουμε από σκόνες και να την ξεπλένουμε μετά από κάθε χρήση.
Μια έρευνα αγοράς σε καταστήματα με τέτοιου είδους εξοπλισμό αρκεί για να εντοπίσει κανείς πολλά επιπρόσθετα αξεσουάρ από έξτρα πασσαλάκια, εντατήρες σκοινιών, εξολκείς για πασσαλάκια και πολλά άλλα. Σίγουρα αν κατασκηνώνουμε για πρώτη φορά στη φύση, είναι καλύτερο να μην αγοράσουμε ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά, μιας και τις πραγματικές μας ανάγκες τις αντιλαμβανόμαστε μόνο μετά την πρώτη εξόρμηση. Όπως και να ‘χει ακόμα και να λείπει κάτι, στη φιλοσοφία του κατασκηνωτή συμπεριλαμβάνεται η έννοια του «μοιράζομαι», οπότε κάποιος από δίπλα θα βρεθεί να μας προμηθεύσει με αυτό που λείπει.
Εκτός από σκηνή χρήσιμο θα ήταν να προμηθευτούμε και ένα σκίαστρο, η αλλιώς τέντα για την περίπτωση που τα εγκαύματα δεν θέλουμε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των διακοπών μας. Η τιμή στα σκίαστρα ποικίλλει ανάλογα με τα άτομα που μπορεί να φιλοξενήσουν και κυμαίνονται από 7 ευρώ με τα ακριβότερα να αγγίζουν τα 50 ευρώ.
Πού θα κατασκηνώσω
Εκτός από την επιλογή της σκηνής, εξίσου βασική είναι και η επιλογή του μέρους όπου θα στηθεί. Πρέπει να έχουμε κατά νου πως το πιο ειδυλλιακό σημείο δεν αποδεικνύεται πάντα το καταλληλότερο. Θα πρέπει να βρούμε ένα μέρος όπου το χώμα να είναι επίπεδο και ξηρό ώστε να καρφωθούν γερά σε αυτό τα πασσαλάκια.
Θα πρέπει να βεβαιωθούμε, επίσης, ότι σε περίπτωση βροχής δεν θα βρεθούμε στη μέση μιας «λίμνης» και βεβαίως θα πρέπει να προνοήσουμε για σκιά. Τέλος ωφέλιμο θα ήταν να μην πάρουμε της μετρητής τη φράση «στήνω πλάι στο κύμα» γιατί εν τέλει μπορεί να καταλήξουμε εντός θαλάσσης με μια απλή φουσκοθαλασσιά. Μόλις εντοπίσουμε το σημείο και πριν στήσουμε τη σκηνή είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε από το έδαφος ό,τι μπορεί να μας πονέσει, όπως πέτρες και κλαδιά.
Κατά το στήσιμο εκτός από τις οδηγίες του κατασκευαστή πρέπει να φροντίσουμε η σκηνή να μην κάνει ζάρες, και να στερεωθεί γερά για να μην τη χάσουμε στο πρώτο φύσημα του αγέρα. Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι να καρφώσουμε τα πασσαλάκια λοξά, ώστε να είναι δυσκολότερο να φύγουν από το έδαφος. Αν το έδαφος είναι σκληρό κι επειδή σίγουρα το πιο πιθανό είναι να μην κουβαλήσουμε μαζί μας και την εργαλειοθήκη με το σφυρί μας, μπορούμε αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη πέτρα.
Τέλος χρήσιμο θα ήταν γύρω από τη σκηνή μας να σκάψουμε ένα αυλάκι που θα οδηγεί τα νερά μακριά για παν ενδεχόμενο. Στην αγορά κυκλοφορεί και ειδικό αντιοφικό σχοινί με το οποίο περιφράσσουμε το χώρο γύρω από τη σκηνή. Το σχοινί αυτό περιέχει χημικές ουσίες που απομακρύνουν όλα τα ζώα με ανεπτυγμένη αίσθηση όσφρησης, όπως φίδια και ποντίκια.
Λοιπά εφόδια
Αφού αναφέραμε ό,τι χρειάζεται για το στήσιμο του «σπιτικού» στη συνέχεια πρέπει να καταγράψουμε με τι μπορούμε να το εξοπλίσουμε. Για τον ύπνο, πρέπει απαραιτήτως να προμηθευτούμε κάποιο μικρό στρώμα από αφρολέξ και έναν υπνόσακο. Η τιμή για τα υποστρώματα ξεκινά από 4 ευρώ ενώ για τους υπνόσακους από 10 ευρώ.
Μια πιο ξεκούραστη επιλογή είναι τα στρώματα θαλάσσης ή τα αεροστρώματα με κόστος που ξεκινά από 12 ευρώ και αυξάνει περίπου έως 50 ευρώ. Για αυτή την περίπτωση δεν πρέπει παραλείψετε και μια τρόμπα ποδιού ή αυτοκινήτου, για να μην περάσετε την πρώτη μέρα με συνεχόμενη εισπνοή εκπνοή. Μια συμβουλή για τον υπνόσακο είναι να τον αερίζουμε έπειτα από κάθε χρήση, και σε καμία περίπτωση να μην τον μαζεύουμε χωρίς να έχει στεγνώσει.
Εκτός από σκηνή και στρώμα άλλα δύο αντικείμενα κρίνονται απαραίτητα για το σωστό κάμπινγκ. Ο φακός και ο σουγιάς θα αποδειχτούν κάτι παραπάνω από χρήσιμα. Εξίσου χρήσιμη βέβαια αποδεικνύεται και η λάμπα ,είτε επαναφορτιζόμενη είτε αερίου με κόστος που ξεκινά από τα 10 ευρώ. Μια άλλη έξυπνη λύση τόσο για το νυχτερινό διάβασμα όσο και για νυχτερινές βόλτες όπου τα φώτα δεν επαρκούν και τα χέρια πρέπει να είναι ελεύθερα, είναι ο φακός κεφαλής με τον φτηνότερο να κοστίζει 3 ευρώ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το φως εντός της σκηνής κατά τις νυχτερινές ώρες λειτουργεί για τους απέξω σαν θέατρο σκιών….
Για επιπρόσθετες ανέσεις μερικά ακόμα αξεσουάρ θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα εστιατόριο στη φύση. Πτυσσόμενα τραπέζια και καρέκλες διατίθενται σε κάθε κατάστημα με είδη camping. Η τιμή τους ξεκινά για υφασμάτινο τραπέζι από 8 ευρώ ενώ η φτηνότερη καρέκλα κοστίζει 5. Ένα μεγάλης χωρητικότητας θερμός για το νερό, στα 5 ευρώ, καθώς και ένα υποτυπώδες φορητό ψυγείο παραλίας, με 7 ευρώ, για τα αναψυκτικά σας, θα αποδειχτούν σωτήρια.
Ακόμα και τα πλαστικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα, ή και ένα σκεύος για μαγείρεμα, για παράδειγμα ένα γκαζάκι, βοηθούν στην προετοιμασία ενός γρήγορου γεύματος ή ενός ζεστού αφεψήματος. Αν δεν μπορείτε χωρίς μία μικρή ανάμνηση του πολιτισμού που αφήσατε πίσω σας, μπορείτε να πάρετε μαζί σας ένα κουζινάκι υγραερίου και ένα φορητό ψυγειάκι. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ουσιαστικά να επανεξετάσετε το κατά πόσο η επιλογή του κάμπινγκ ήταν η ιδανική για εσάς…
Τέλος ακόμα κι αν δεν είστε καπνιστές, ένας αναπτήρας ή ένα κουτάκι σπίρτα, θα φανούν χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις. Και δεν πρέπει να ξεχάσουμε βέβαια το χαρτί τουαλέτας, τα χαρτομάντιλα, ένα σαπούνι ή και κάποιο απορρυπαντικό…
Το φαρμακείο της φύσης
Η φύση κρύβει κινδύνους. Γι’ αυτό το λόγο ένα φαρμακείο κρίνεται εξίσου απαραίτητο για τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν. Ένα καλά οργανωμένο φαρμακείο θα πρέπει να περιέχει γάζες, επιδέσμους, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, καθαρό οινόπνευμα, αντισηπτικό, αλοιφές για τα τσιμπήματα, αντιοφικό ορό, αλοιφή για εγκαύματα, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, θερμόμετρο και αιμοστατικούς επιδέσμους.
Εξοπλισμένοι με όλα αυτά η πρώτη εξόρμηση στη φύση θα είναι σίγουρα οργανωμένη και πιθανότατα θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το μόνο που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ο «αιώνια» σε ισχύ άγραφος κώδικας του καλού κατασκηνωτή, που συνοψίζεται στη φράση «σεβασμός στη φύση και στο περιβάλλον». Γι’ αυτό εκτός από την προετοιμασία οφείλουμε να φροντίζουμε εξίσου και για τη διαμονή αλλά και για την αποχώρηση…. Δεν ενοχλούμε τους υπόλοιπους, κρατάμε καθαρό το μέρος όπου έχουμε κατασκηνώσει, δεν ανεβάζουμε την ένταση σε ραδιόφωνα, δεν παίζουμε θορυβώδη παιχνίδια όπου βρούμε και για την ώρα της αποχώρησης φροντίζουμε να καθαρίσουμε το χώρο για τον επόμενο που θα κατασκηνώσει.