Το φθινόπωρο στη Λίμνη Κερκίνη το τοπίο μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Και δεν πρόκειται για την άποψη μιας ρομαντικής ψυχής, αλλά για την πραγματικότητα, καθώς οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.
Ο γαλήνιος «καμβάς» της λίμνης αντικατοπτρίζει πάνω του το μεγαλείο της φύσης ολόγυρα της υδάτινης αγκαλιάς, προσφέροντας στον επισκέπτη της περιοχής εικόνες που δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι ψεύτικες. Κι όμως, είναι πέρα για πέρα αληθινές.
Η Λίμνη Κερκίνη, λοιπόν, αν και είναι ένα δημιούργημα του ανθρώπου, δημιουργεί την αίσθηση ότι υπήρχε εκεί με αυτήν την αστείρευτη γοητεία και ομορφιά της πάντα. Το ειδυλλιακό τοπίο της δημιουργήθηκε το 1932, με τη δημιουργία του φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, σε κοντινή απόσταση από το χωριό Λιθότοπος, προκειμένου να συγκρατήσει τα νερά του ποταμού, αλλά και να βοηθήσει στην άρδευση της πεδιάδας των Σερρών.
Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου το τοπίο γύρω από τη λίμνη μοιάζει μαγικό, με φυσικό σκηνικό το όρος Μπέλες να προσθέτει επιπλέον δραματικότητα στην ήδη εντυπωσιακή εικόνα. Διάφορα χωριουδάκια και παραλίμνια δάση, το σπάνιο είδος των νεροβούβαλων, αργυροπελεκάνοι και ροδοπελεκάνοι, πολλά είδη άγριων πουλιών, κάποια από τα οποία θεωρούνται προστατευόμενα ή είδη υπό εξαφάνιση, καθώς και πλήθος φυτών -ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το νούφαρο και το νεροκάστανο- συνθέτουν το υπέροχο φυσικό σκηνικό καθώς και τον εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοπο της λίμνης.
Λίμνη Κερκίνη: Τα χωριά κοντά στη λίμνη
Το πιο γνωστό από τα χωριά που περιβάλλουν τη λίμνη είναι τα Άνω Πορόια, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Μπέλες. Βρίσκεται βορειοδυτικά της λίμνης και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή, μακεδονίτικη αρχιτεκτονική των κτιρίων του.
Για πανοραμική θέα στη λίμνη, που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα, ο Λιθότοπος, δίπλα στο φράγμα του Στρυμόνα, αποτελεί το καλύτερο «μπαλκόνι» της λίμνης. Από τις δραστηριότητες, που δεν πρέπει κανείς να παραλείψει η βαρκάδα με τις παραδοσιακές «μπλάβες», τις ειδικές βάρκες που προορίζονται για τα πολύ χαμηλά νερά, μια εμπειρία που σίγουρα μένει για πάντα χαραγμένη στη λίμνη.