Αν με την εξόρμησή σας από το κλεινόν άστυ θέλετε να πραγματοποιήσετε ταυτόχρονα και ένα ταξίδι στο χρόνο, τότε οι παλιές πόλεις στη Μακεδονία που ακολουθούν παρακάτω αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή, ακόμη και το χειμώνα. Εικόνες γεμάτες με νοσταλγία και παραδοσιακές γωνιές συνθέτουν ένα μοναδικό φωτογραφικό κολάζ.
Ντολτσό, Καστοριά
Σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη της Καστοριάς, ένα από τα πιο καλά κρυμμένα σημεία της πόλης που ξυπνά μνήμες από τα παλιά, δημιουργώντας μια γλυκιά νοσταλγία στον επισκέπτη. Το Ντολτσό είναι μία από τις δύο πιο γραφικές γραφικές γειτονιές της Καστοριάς -η άλλη είναι το Απόζαρι- με πέτρινα δρομάκια, εντυπωσιακά διατηρητέα αρχοντικά χαρακτηριστικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής και όμορφα διαμορφωμένους ξενώνες που κλέβουν τις εντυπώσεις και «ανταγωνίζονται» σε ομορφιά και νοσταλγία την λίμνη Ορεστιάδα. Στην περιοχή αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κειμήλια των Αγωνιστών Μακεδονομάχων. Επίσης, εδώ βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο που ταξιδεύει σε παλιότερες εποχές και δίνει στους επισκέπτες του μια γεύση από το πώς ζούσαν κάποτε οι ντόπιοι.
Συνοικία της Παναγίας, Καβάλα
Η βόλτα στην Παλιά Πόλη της Καβάλας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία ζωής για τον επισκέπτη, καθώς με τον τρόπο της εξιστορεί την πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία αιώνων της πόλης. Στο βραχώδες ακρωτήριο η συνοικία της Παναγίας, όπως είναι διαφορετικά γνωστή, προσφέρεται για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Πλακόστρωτα δρομάκια, σπίτια της χαρακτηριστικής, τοπικής αρχιτεκτονικής, χρωματιστές αυλές και ευωδιαστοί κήποι, και κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης συναντώνται στην Παλιά Πόλη της Καβάλας. Ανάμεσα στα όσα σίγουρα εντυπωσιάζουν το Ιμαρέτ, ένα υπέροχο μνημείο του 19ου αιώνα, κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, η πλατεία Μωχάμετ Άλη με το «κονάκι» του Μωχάμετ Άλη, ο Ιερός Ναός της Παναγίας που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, καθώς και ο Φάρος του 19ου αιώνα, στο σημείο της χερσονήσου όπου τα βράχια με τη θάλασσα γίνονται ένα. Στο ψηλότερο σημείο της Παλιάς Πόλης στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου το επιβλητικό Φρούριο της Καβάλας, απ’ όπου η πανοραμική θέα στην πόλη κόβει την ανάσα.
Βαρόσι, Έδεσσα
Η συνοικία Βαρόσι, που συναντάται δίπλα από το Πάρκο των Καταρρακτών της Έδεσσας, σημαίνει οχυρό, και ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρά της Έδεσσας από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη συνοικία που αναπτύχθηκε στην Έδεσσα, ως μετεξέλιξη του βυζαντινού οικισμού που υπήρχε στην περιοχή της ακρόπολης και της αρχαίας πόλης της Έδεσσας. Εντοπίζεται στην Ακρόπολη της Έδεσσας, απλώνεται μέχρι τον Ψηλό Βράχο, ενώ προσφέρει και εκπληκτική θέα προς την εύφορη κοιλάδα της Κεντρικής Μακεδονίας. Γεμάτη με υπέροχα κτίρια που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, τα περισσότερα από αυτά αποτελούν κυρίως λαϊκές κατοικίες, ενώ κάποια αρχοντικά. Χτισμένα σύμφωνα με την χαρακτηριστική, παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, έχουν αναπαλαιωθεί και ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα χρώματά τους όπως θαλασσί, ροζ και της ώχρας.
Μπαρμπούτα, Βέροια
Η πιο φημισμένη από τις παραδοσιακές συνοικίες της Βέροιας, είναι η λεγόμενη Μπαρμπούτα, γνωστή και ως παλιά εβραϊκή συνοικία. Ένα ταξίδι στο χρόνο ξεκινά μόλις βρεθεί κανείς εδώ, με τις εικόνες που θα αντικρίσει να του δημιουργούν μια γλυκιά νοσταλγία. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Βέροιας, δίπλα στα νερά του ποταμού Τριπόταμου και στην ουσία πρόκειται για τη ζωντανή απόδειξη της διαχρονικής ύπαρξης των Εβραίων στην πόλη, αλλά και χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής, καλλιτεχνικής και θρησκευτικής τους παράδοσης. Χρονολογείται από το 50 μ.Χ. και η ονομασία της οφείλεται σε μία βρύση που βρίσκεται στην περιοχή μέχρι και σήμερα. Η εβραϊκή συνοικία της Βέροιας έχει αμυντικό χαρακτήρα, με τα σπίτια της να είναι κολλημένα το ένα στο άλλο, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο με ελάχιστα ανοίγματα. Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των κτιρίων της Μπαρμπούτας είναι τα σαχνισιά, οι προεξοχές- μπαλκόνια στις προσόψεις τους, βαμμένα σε έντονα χρώματα, αλλά και οι βαριές εξώπορτες.