Όταν η πανδημία έκλεισε τον κόσμο, οι εταιρείες, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια έκλεισαν και τα ταξίδια σταμάτησαν για να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου και να μειώσουν τις επιπτώσεις στις ιατρικές εγκαταστάσεις. Όλοι έπρεπε να κάνουν προσαρμογές.
Μία από αυτές ήταν και η διευρυμένη ευκαιρία να ζήσει κανείς την ζωή των ψηφιακών νομάδων, με τις κυβερνήσεις παντού να αρχίζουν να επιβάλλουν την εργασία από το σπίτι -κάτι που μέχρι και σήμερα είναι υποχρεωτικό για κάποιες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα με το 50% του προσωπικού των εταιρειών, όταν αυτό είναι δυνατό, να υπόκειται σε τηλεργασία. «Όταν ο COVID-19 ανάγκασε τους εργοδότες να απομακρυνθούν, άνοιξε τη δυνατότητα ενός νομαδικού τρόπου ζωής σε εντελώς νέες ομάδες ανθρώπων», αναφέρει το NBC News.
Ψηφιακοί νομάδες: Ήρθαν για να μείνουν τελικά;
Οι ψηφιακοί νομάδες –οι άνθρωποι, δηλαδή, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εργάζονται εξ αποστάσεως από οπουδήποτε στον κόσμο– δεν είναι νέοι. Ο Steve Roberts είναι ο πρώτος ψηφιακός νομάς, ο οποίος δημοσίευσε τον «τεχνομαδικό» τρόπο ζωής του στο Popular Computing Magazine το 1984. Ονόμασε τον τρόπο ζωής του στο δρόμο μια κοινή λαχτάρα για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση. «Είναι ένας παγκόσμιος πόθος… για ελευθερία», είπε σύμφωνα με το travelpulse.com.
Και παρόλο που ενισχύθηκε από την πανδημία, ο ψηφιακός νομαδισμός ήταν σε άνοδο ήδη πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Σύμφωνα με έρευνα, οι Αμερικανοί που αυτοχαρακτηρίζονται ως ψηφιακοί νομάδες αυξήθηκαν κατά 49%, από 7,3 εκατομμύρια το 2019 σε 10,9 εκατομμύρια το 2020. Η πρόσφατη αύξηση προέρχεται από άτομα που κατέχουν παραδοσιακές θέσεις γραφείου. «Οι παραδοσιακοί κάτοχοι εργασίας αποτελούν πλέον την πλειοψηφία όσων ακολουθούν αυτόν τον μη παραδοσιακό εργασιακό τρόπο ζωής», ανέφερε η μελέτη.
Η ζωή των ψηφιακών νομάδων είναι γεμάτη προκλήσεις
Ένα πλεονέκτημα του να είσαι ψηφιακός νομάς είναι ότι μπορείς να περνάς ώρες εντατικά στη δουλειά και μετά να κάνεις ένα διάλειμμα για να απολαύσεις πράγματα χωρίς να νιώθεις ότι έχεις κολλήσει σε περιβάλλον γραφείου. Πρέπει όμως να είσαι πειθαρχημένος, αναφέρει το travelpulse.com. Είναι εύκολο να γίνεις τεμπέλης. Πρέπει να τηρείτε μια ρουτίνα, ακόμα και όταν ταξιδεύετε.
Ένας επιτυχημένος ψηφιακός νομάς πρέπει, επίσης, να είναι αυτοδύναμος. Η έρευνα για τα πάντα –συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών δυνατοτήτων, των διαθέσιμων καταλυμάτων, των ταξιδιωτικών απαιτήσεων, της υγειονομικής περίθαλψης και της υποστήριξης του εργοδότη– είναι επιτακτική. Επιπλέον, ο επίδοξος ψηφιακός νομάς πρέπει να μιλήσει με τους προϊσταμένους του για τα σχέδιά του, να διατηρήσει μια επαφή και φυσικά να κρατήσει την υπόσχεσή του. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να χάσει την εμπιστοσύνη τους επειδή δεν τήρησε μια προθεσμία ή δεν ήταν διαθέσιμος όταν έπρεπε.
Η διαχείριση της υγείας και της ασφάλειάς κάποιου ταξιδιώτη ως ψηφιακού νομά είναι διαφορετική σε σύγκριση με τους παραθεριστές που ταξιδεύουν για σύντομες περιόδους ή τους εκπατρισμένους που βρίσκονται στο εξωτερικό σε μια τοποθεσία για ένα χρόνο ή περισσότερο. Οι ψηφιακοί νομάδες μπορεί να περάσουν χρόνια στο εξωτερικό σε πολλούς προορισμούς, σε πολλές χώρες. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο τύποι προστασίας υγείας και ασφάλειας που πρέπει να λάβουν υπόψη οι ψηφιακοί νομάδες, και αμφότεροι θα πρέπει να περιλαμβάνουν υπηρεσίες που σχετίζονται με την Covid.
Θα συνεχιστεί τελικά ο ψηφιακός νομαδισμός;
Ο ψηφιακός νομαδισμός θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε έναν συνδεδεμένο κόσμο, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν την επιθυμία για πραγματικές πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις, αναφέρει το travelpulse.com. Η τάση του digital nomad θα συνεχιστεί, καθώς οι διευθυντές επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η παραγωγικότητα θα ανταποκριθεί ή θα υπερβεί τις προηγούμενες επιδόσεις και οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας ενώ ταξιδεύουν.